'Voetbal is contactsport op basis van totale overgave'

Lees meer over de bijzondere normen en waarden van Onyewu en over zijn verblijf bij AC Milan in Voetbal International 3. De nieuwe editie ligt vanaf woensdag in de winkel. Klik hier voor de inhoud van het nieuwe nummer.

'Voetbal is contactsport op basis van totale overgave'

Tijdens de winterstop haalde FC Twente Oguchi Onyewu naar Enschede. De 28-jarige verdediger maakte naam bij Standard Luik, maar raakte bij AC Milan in de vergetelheid.

'Ik was klaar om mezelf te testen op het hoogste niveau. AC Milan was een kans die ik niet mocht laten lopen', kijkt Onyewu in de nieuwe Voetbal International terug op zijn periode bij de Italiaanse grootmacht waar hij, mede door blessures, geen competitiewedstrijd speelde.

'Maar ik ben in Milaan wél een betere voetballer geworden. Ik heb elke dag getraind met en tegen de beste spelers van de wereld. Bovendien ben ik er sneller en explosiever geworden.'

De 1.90 meter lange en fysiek zeer sterke Amerikaans international verwierf met zijn spel bijnamen als The Terminator en Air Force One. 'Voetbal is een contactsport op basis van totale overgave', meent Onyewu die buiten het veld een meer afwijkende, vooral menselijke, ethiek hanteert dan menig andere voetballer.

'Stevig voetbal is helemaal mijn ding, als ik me moet gedragen als een ballerina stop ik ermee. Maar in de sport moet het wel allemaal zuiver blijven.'

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's