Vlaar klopt Pieters, Van Aanholt debuteert met punt

In de Premier League heeft Ron Vlaar een rechtstreeks duel met landgenoot Erik Pieters in zijn voordeel beslist: Aston Villa won bij Stoke City. Bij Sunderland debuteerde Patrick van Aanholt, Michel Vorm zat nog niet bij de selectie van Tottenham Hotspur.

Stoke City - Aston Villa 0-1
Het duel in Stoke-on-Trent had een flinke Nederlandse inbreng. Zo begonnen Erik Pieters (Stoke City) en Ron Vlaar (Aston Villa) in de basis. De twee verdedigers en hun collega's achterin deden hun werk voor rust prima, aangezien beide ploegen gingen rusten met een stand van 0-0.

Kort na de pauze was het echter raak voor de bezoekers. Andreas Weimann zette The Villans op 0-1. Ook Bojan Krkic (vorig seizoen nog Ajacied, links op de foto) kon het tij voor Stoke niet keren, waardoor Aston Villa, met Leandro Bacuna als invaller en Karim El Ahmadi op de bank, er in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen met de drie punten vandoor ging.

West Ham United - Tottenham Hotspur 0-1
Doelman Michel Vorm zat tijdens de Londense derby nog niet bij de wedstrijdselectie van Tottenham-trainer Mauricio Pochettino. Hugo Lloris verdedigde het doel, terwijl veteraan Brad Friedel als reservekeeper op de bank had plaatsgenomen. Na een klein half uur kreeg de thuisploeg een penalty en moesten The Spurs met tien man verder. Kyle Naughton hield de bal met de hand uit het doel, maar Mark Noble miste de strafschop.

Na ruim een uur spelen moest ook West Ham verder met een man minder, nadat James Collins binnen amper tien minuten tijd twee gele kaarten kreeg. Ruimte kwam er daardoor uiteraard wel, maar doelpunten vielen er lange tijd niet. Tot in de extra tijd, toen de debuterende verdediger Eric Dier (20) West Ham-doelman Adrián voorbij ging en de 0-1 binnenschoof. Een droomdebuut dus voor de deze zomer van Sporting Lissabon overgekomen Engelsman.

West Bromwich Albion - Sunderland 2-2
Linksback Patrick van Aanholt, vorig seizoen door Chelsea verhuurd aan Vitesse maar deze zomer overgenomen door Sunderland, zag bij zijn debuut hoe zijn nieuwe werkgever al na vijf minuten op voorsprong kwam bij West Bromwich Albion. Lee Cattermole tekende voor de openingsgoal, maar door een rake strafschop van Saido Berahino stond het halverwege 1-1.

Diezelfde Berahino, vorig seizoen goed voor vijf doelpunten, leek er met zijn tweede van de middag voor te zorgen dat Van Aanholt zijn debuut niet kon vieren met punten. De man uit Burundi tikte een voorzet van Craig Gardner bij de tweede paal binnen. Het werd voor Van Aanholt echter alsnog een mooie middag, omdat hij de aangever was bij de late 2-2 van Sebastian Larsson.

Leicester City - Everton 2-2
Everton kwam na 21 minuten op voorsprong door een schitterende goal van Aiden McGeady, die de bal prachtig via de binnenkant van de paal binnenkrulde. Nog geen minuut later stond het echter alweer gelijk: José Leonardo Ulloa tekende namens promovendus Leicester City voor de 1-1. Een harde knal van Everton-spits Steven Naismith betekende dat de bezoekers met een voorsprong gingen rusten: 1-2.

Die voorsprong leek de ploeg van manager Roberto Martínez ook vast te gaan houden, maar The Toffees moesten door een late treffer van Chris Wood (2-2) uiteindelijk genoegen nemen met een punt.

Queens Park Rangers - Hull City 0-1
Het gepromoveerde en kapitaalkrachtige QPR van manager Harry Redknapp zag hoe Hull City vlak na rust via James Chester de leiding nam: zijn treffer bleek de enige van de wedstrijd. Charlie Austin had er na 84 minuten voor kunnen zorgen dat het in Londen nog gelijk werd, maar hij wist een strafschop niet te verzilveren.