Vitesse-huurling Dauda maakt indruk bij competitiedebuut

Terwijl Vitesse verlegen zit om doelpunten, heeft Abiola Dauda woensdagavond twee keer gescoord voor Heart of Midlothian tijdens zijn competitiedebuut. Manager Robbie Neilson was na afloop van de 3-0 zege op Ross County lyrisch over de Nigeriaanse spits.

Vitesse verhuurde Dauda op de slotdag van de transfermarkt aan Hearts. Technisch directeur Mo Allach vertelde later dat de Arnhemmers in zijn ogen voldoende alternatieven hebben voor de spitspositie. Dat blijkt echter niet op het veld, want de ploeg van trainer Rob Maas scoorde de laatste vier competitieduels slechts één keer.

Dauda had woensdagavond maar 28 minuten nodig om dat aantal te overtreffen. Als invaller schoot de 28-jarige aanvaller in de 86ste en de 89ste minuut raak, tot vreugde van zijn nieuwe werkgever. 'De twee doelpunten van Dauda waren van topkwaliteit', vertelde Neilson over de Vitesse-huurling. 'Hij is een erg goede speler, dat wisten we al toen we hem haalden.'

Bij Hearts moet Dauda de minuten maken die hij in Arnhem niet kreeg. Dit seizoen waren hem elf Eredivisie-optredens (zeven als invaller) gegund, waarin hij drie keer scoorde. Neilson is van plan zijn aanwinst wel in de basis te zetten. 'De enige reden dat hij nu niet startte, is dat hij zondag al negentig minuten had gespeeld (in de FA Cup, red.). Dat waren zijn eerste negentig minuten in vier maanden.'

De man die anderhalf jaar geleden naar Arnhem kwam om Wilfried Bony te doen vergeten, kan er echter zeker van zijn dat hij bij de nummer drie van Schotland de kans krijgt zich te laten zien aan de leiding van Vitesse. 'In het half uur dat hij meespeelde heeft hij de wedstrijd voor ons beslist. Ik ben erg blij met hem, hij kan alleen maar sterker worden', aldus Neilson.