Vitesse vernedert flets Feyenoord in strijd om derde plaats

Het blijft tot de laatste speeldag spannend in de strijd om de derde plek in de Eredivisie. Feyenoord had het ticket voor de voorronden van de Europa League kunnen veiligstellen bij een zege op Vitesse, maar in plaats daarvan gingen de Rotterdammers hard onderuit: 1-4. De Arnhemmers zijn daardoor net als AZ nog in de race.

Vitesse speelde met de bravoure die in De Kuip meestal voorbehouden is aan Feyenoord. Aan de hand van Davy Pröpper legden de Arnhemmers in de eerste helft enkele prachtige aanvallen op de mat. De eerste leverde na vier minuten nog geen doelpunt op toen Valeri Qazaishvili na een fraaie pass van Pröpper alleen op Kenneth Vermeer afging, maar nauwelijks tien minuten later scoorde de Georgiër wel met een boogbal van grote afstand.

Feyenoord was net als tijdens de voorgaande drie Eredivisie-duels met Willem II (2-2), Go Ahead Eagles (0-1) en FC Groningen (1-1) geen schim van de ploeg die begin april AZ nog oprolde met 1-4. Aanvallend had de formatie van trainer Fred Rutten nauwelijks iets in huis en ook in verdedigend opzicht ging er veel fout. Zo ging de dit seizoen vaak zo betrouwbare Sven van Beek in de 31ste minuut de mist in toen hij de bal verzuimde weg te koppen. Jan-Arie van der Heijden profiteerde van het slechte uitverdedigen.

Ook de in maart nog voor Oranje opgeroepen Vermeer deelde in de malaise. Bij de 0-1 van Qazaishvili stond de 29-jarige sluitpost aan de grond genageld, terwijl de derde treffer van Vitesse ook was te voorkomen. Vermeer bokste een vrije trap van Zakaria Labyad voor de voeten van Rochdi Achenteh. De uithaal van de Arnhemse linksback in de korte hoek die daarop volgde was weliswaar hard, maar leek wel houdbaar.

Zakaria Labyad neemt het doel van Kenneth Vermeer onder vuur uit een vrije trap. Uit de rebound zou Rochdi Achenteh de 1-3 maken.

In aanvallend opzicht was het spel van Feyenoord al even teleurstellend. Vóór de knappe aansluitingstreffer van Jens Toornstra in de 38ste minuut – de bal verdween na een voorzet van Rick Karsdorp in het dak van het doel – waren alleen Karim El Ahmadi en Lex Immers gevaarlijk geweest. Ook in het restant van het belangrijke duel om de derde plaats ontbrak het de Rotterdammers aan inspiratie.

Tekenend voor die onmacht was de wissel van Jean-Paul Boëtius. De 21-jarige linksbuiten startte voor het eerst sinds begin maart weer in de basis, maar speelde nauwelijks iets klaar. Met Elvis Manu en Anass Achahbar als verse krachten moest Eloy Room wel in actie komen, terwijl Vitesse-invaller Marvelous Nakamba goed wegkwam toen arbiter Björn Kuipers geen penalty toekende na diens handsbal. De aansluitingstreffer van Colin Kazim-Richards werd afgekeurd omdat de Turkse spits zou hebben geduwd.

De spanning was daarom pas echt verdwenen toen Labyad in de negentigste minuut wel scoorde bij de zoveelste tegenstoot van Vitesse. Vermeer had zijn doel eerder in de tweede helft bij een paar andere goed uitgevoerde uitbraken nog met verve verdedigd. Door de grootste nederlaag van het seizoen moet Feyenoord volgende week zondag winnen van PEC Zwolle om AZ (evenveel punten) en Vitesse (twee punten minder) achter zich te houden en zo de play-offs om Europees voetbal te ontlopen.