Vitesse vecht zich langs Ajax

Het Gelredome blijft voor Ajax een onneembare vesting. De wedstrijd, waarin de strijd de boventoon voerde, kreeg een kwartier voor het einde een beslissende wending. Vitesse blijft op koers voor Europees voetbal met de 3-1 zege, die de Amsterdamse titelkansen slechts schade toebracht.

Ajax kwam aan de aftrap zonder Hatem Trabelsi (geschorst) en John O'Brien, die een blessure had opgelopen in de voorbereiding op de interland tegen Duitsland. Ferdi Vierklau en Maxwell waren de nieuwe backs, waarbij de Braziliaan meer op het middenveld acteerde als tegenstander van Nicky Hofs. Eenzelfde rol was weggelegd voor Abukabari Yakubu. Met het verschil dat de Ghanees zich ontfermde over Didier Martel. De tactische opzet van Ronald Koeman sorteerde effect, want zonder echt te kunnen overtuigen nam Ajax het voortouw.

Na een half uur kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Hossam controleerde de lange bal van Yakubu met zijn directe bewaker Ruud Knol in zijn rug. Op het moment dat de Egyptenaar wilde draaien hield de Vitesse-verdediger hem vast. Andre Bergdølmo ontfermde zich met succes over het klusje: 0-1. Met de voorsprong werd Ajax ruim beloond, want Vitesse deed niet veel onder voor de Amsterdamse titelkandidaat. Zo liet Victor Sikora enkele keren kansen onbenut.

In de tweede helft kon Ajax, op een enkele uitval van Maxwell na, niet veel meer dan het verdedigen van de voorsprong. Het had het vooral aan zichzelf te wijten, want Amsterdams balbezit was meestal slechts een kort leven beschoren. De ballen werden te vaak heel simpel en heel snel ingeleverd. Het was dat een te gehaast Vitesse weinig kon uitrichten, maar Ajax riep het onheil over zichzelf af. In tijdsbestek van twee minuten werd het Amsterdamse spel toch afgestraft. Ruim een kwartier voor het einde kopte invaller Jhon van Beukering uit een corner de gelijkmaker binnen. Maxwell had bij de eerste paal geen redding kunnen brengen.

Vitesse, voor wie in de strijd om Europees voetbal alleen een overwinning telde, nam geen genoegen met de 1-1. De Arnhemse ploeg kreeg snel loon naar werken. Ruud Knol maakte zijn fout in de eerste helft goed. De verdediger nam een afgeslagen corner op zijn slof en passeerde Grim voor de tweede keer deze middag. Het offensief van Ajax werd vijf minuten voor het einde in de kiem gesmoord. Tekenend voor het Ajax van de tweede helft vormde balverlies van een Ajacied te inleiding. Jan van Halst speelde verkeerd terug op Grim, die vervolgens werd gepasseerd door Emile Mbamba.

Wamberto, die evenals Andy van der Meyde weinig liet zien, onderstreepte in de slotfase de Amsterdamse onmacht. De Braziliaan werd stevig op de huid gezeten door Sikora, die vervolgens werd nagetrapt. Met een rode kaart maakte Wamberto een trieste aftocht, zoals ook Ajax wederom een trieste aftocht moest maken uit het Gelredome. De enige meevaller was het gelijkspel van Feyenoord.