Vitesse superieur bij ADO en blijft in spoor van toppers

Vitesse heeft geen fout gemaakt in de strijd om de landstitel. De club uit Arnhem had weinig moeite met ADO Den Haag en won mede dankzij twee treffers van topscorer Wilfried Bony alweer voor de vierde keer op rij in de Eredivisie. In Den Haag eindigde het duel in 0-4.

Met zijn twee doelpunten in de eerste helft bepaalde Bony niet alleen de ruststand, maar passeerde hij ook voormalig Vitesse-spits Pierre van Hooijdonk (25 goals in 1999/00) op de ranglijst aller tijden van Vitesse-topschutters. De Afrikaan heeft nog acht treffers nodig om op gelijke hoogte te komen met recordhouder Nikos Machlas.

De Ivoriaanse aanvaller zette met zijn 25ste en 26ste competitietreffer de jacht in op het record van voormalig Vitesse-aanvaller Machlas en wellicht ook de eerste landstitel in de historie van de Arnhemse club. De Griek was 34 keer trefzeker namens Vitesse in het seizoen 1997/98.

De ploeg van trainer Fred Rutten heeft in het Kyocera stadion laten zien dat het tot dusver prima om kan gaan met de druk. Met nog acht wedstrijden te gaan was ADO in Den Haag, waar het de laatste vier jaar niet wist te winnen, de eerste horde die genomen moest worden om in het spoor te blijven van PSV, Ajax en Feyenoord.

De geel-zwarten kwamen geen moment in de problemen en liepen na de rust uit naar 0-4 dankzij doelpunten van Marco van Ginkel en Mike Havenaar. Het slotakkoord leek tien minuten voor tijd weggelegd voor Bony, maar hij miste voor een leeg doel en liet de kans op doelpunt nummer 27 liggen.

Door de overwinning op ADO stijgt Vitesse naar de derde plaats met 54 punten, hetzelfde aantal punten als nummer twee Ajax en een punt meer dan nummer vier Feyenoord. De achterstand op koploper PSV bedraagt twee punten. Zowel Ajax als Feyenoord treedt morgen aan in de Eredivisie. ADO Den Haag bezet na de nederlaag de zevende plaats met 36 punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.