Vitesse speelt ook Groningen aan gort in Gelredome

Vitesse heeft ook de vierde competitiewedstrijd in eigen huis met ruime cijfers gewonnnen. Ditmaal ging FC Groningen onderuit in stadion Gelredome: 5-0. De ploeg van trainer Erwin van de Looi was drie dagen na de Europese nederlaag bij Sporting Braga opnieuw niet in staat het eerste punt in een uitwedstrijd te pakken.

Dat er slechts vijf doelpunten vielen in Arnhem was een klein wonder. Groningen raakte alleen al drie keer de lat door een schot van de opnieuw in de basis begonnen Mimoun Mahi, een kopbal van Michael de Leeuw en een van richting veranderde bal van Jarchinio Antonia, terwijl namens Vitesse Lewis Baker en Valeri Qazaishvili hun inzetten op de paal uiteen zagen spatten.

Toch was het vooral Vitesse dat de dienst uitmaakte op eigen veld. Doelman Eloy Room voorkwam zeven minuten na rust met een geweldige redding weliswaar dat Mahi na een fraaie actie voor de gelijkmaker zorgde, nog geen tien minuten later was het duel feitelijk beslist. Rechtsback Kevin Diks pegelde na terugleggen van Guram Kashia de 2-0 op het scorebord.

Dominic Solanke maakte na achttien minuten zijn tweede doelpunt van het seizoen.

Het eerste Vitesse-doelpunt van Nederlandse makelij zorgde ervoor dat alle arbeid uit de eerste helft eindelijk werd beloond. Dominic Solanke opende in de achttiende minuut al de score nadat Sergio Padt een afstandsschot van uitblinker Marvelous Nakamba nog had gepareerd, maar verder stierven de vele Arnhemse aanvallen voor rust in schoonheid.

Vijf minuten nadat Diks de ploeg trainer Peter Bosz (die hangende het beroep van zijn schorsing gewoon op de bank zat) alsnog op een veilige 2-0 voorsprong had gezet, haalde Johan Kappelhof het laatste beetje spanning uit de wedstrijd. De Groningen-verdediger gleed uit bij een terugspeelbal, waardoor Qazaishvili alleen af mocht op Padt en de 25-jarige sluitpost omspeelde.

Vitesse won daardoor ook de vierde thuiswedstrijd van het seizoen met een minimaal verschil van drie goals. Drie minuten voor tijd maakten de invallers Nathan en Abiola Dauda de vierde uitnederlaag voor Groningen nog wat pijnlijker met het vierde en het vijfde doelpunt van de middag. Door die klinkende zege klimt Vitesse naar de zesde plaats, vier punten boven Groningen (negende).