Vitesse schiet weinig op met punt tegen Groningen

Vitesse heeft zaterdagavond in eigen huis tegen FC Groningen weliswaar loon naar werken gekregen, maar de Arnhemmers schieten weinig op met het zwaarbevochten puntje: 1-1.

De noorderlingen stevenden bij de generale repetitie voor de halve finale van het bekertoernooi tegen Excelsior af op een zege, maar de goed keepende doelman Sergio Padt zorgde met een ongelukkige eigen goal voor de 1-1 eindstand.

Omdat Groningen woensdag in het hoge noorden de Kralingers ontvangt, werd al geopperd dat de ploeg van trainer Erwin van de Looi zich zou sparen. In het geval van spits Michael de Leeuw, die op het laatste moment afhaakte, was dat ook zo. Bij de spelers die in Gelredome wél mochten opdraven, was dat niet het geval.

Na achttien minuten kwam Groningen op voorsprong. Een kort genomen corner eindigde bij Rasmus Lindgren, die van dichtbij binnenprikte. Het armetierige weerwerk van de Arnhemmers kwam hem daarbij goed van pas. Vitesse had in het vervolg een overwicht, maar kon het vele balbezit niet vertalen naar grote kansen. Alleen Bertrand Traore was op slag van rust dicht bij de gelijkmaker.

Bertrand Traore was voor en na rust dicht bij een treffer, maar scoren deed hij niet. Uiteindelijk werd het toch 1-1.

Ook na rust hielp de spits van de Arnhemmers een fraaie mogelijkheid om zeep toen hij alleen op doelman Sergio Padt af mocht. Groningen kreeg zowel voor als na rust kansen om op 2-0 te komen, maar verzuimde de spanning weg te nemen. Vitesse ging meer en meer aandringen en kreeg nog een grote mogelijkheid via Uros Djordjevic. Uiteindelijk was het Zakaria Labyad die van Vitesse het grootste aandeel in de gelijkmaker had. Hij punterde de bal tegen de paal en zag de terugspringende bal via de rug van Padt in het doel hobbelen. Bij die gelijke stand bleef het, ondanks een spannende slotfase.

Derde plek
Vitesse-aanvoerder Guram Kashia had deze week door de goede serie nog strijdvaardig laten weten dat de Arnhemmers voor de derde plek gaan. Hoewel de ploeg van trainer Peter Bosz voor de tiende keer op rij ongeslagen bleef (acht zeges, twee remises) is het verschil met de huidige nummer drie groot. Feyenoord heeft met een duel minder gespeeld zes punten voorsprong. Vitesse is voorlopig wel verzekerd van de vijfde plaats en staat maar twee punten achter op AZ. De Alkmaarders treffen zondag in eigen huis Feyenoord. Een zege was daarom uitermate goed van pas gekomen voor Vitesse.

Groningen kan terugkijken op een redelijk geslaagde generale repetitie voor het cruciale bekerduel van woensdag. Via de competitie lijkt een Europees ticket voor de nummer elf onhaalbaar, waardoor de noorderlingen alles op het bekertoernooi zullen zetten.