Vitesse pakt alsnog punt na dramatische begin tegen NAC

Vitesse begon tegen NAC Breda erbarmelijk door blunders van Theo Janssen en Remco van der Schaaf, maar de Arnhemmers knokten zich knap terug tot een 3-3 gelijkspel.

Coach Ernie Brandts mocht vorige week nog beweren dat als NAC eenmaal op voorsprong staat er weinig tegen zijn ploeg te beginnen is, maar dat bleek in de Gelredome nog mee te vallen. Vitesse poetste uiteindelijk zelfs een achterstand van twee doelpunten weg: 0-2 en 1-3.

In het eerste kwartier leek er voor Vitesse een zelfde soort drama te voltrekken als enkele weken terug in Arnhem tegen VVV-Venlo. Destijds keek de ploeg van coach Aad de Mos al snel tegen een 0-2 achterstand aan, en stond er halverwege een 0-3 achterstand op het scorebord. Deze vrijdag was dat bijna hetzelfde.

Theo Janssen leidde de opmerkelijke avond in de vierde minuut in. Met een verkeerd geplaatste terugspeelbal richting doelman Piet Velthuizen gunde hij Fouad Idabdelhay de mogelijkheid om de score te openen. De NAC-spits deed dat op knappe wijze en uit moeilijke hoek: 0-1. En tien minuten later kopte Remco van der Schaaf de bal heel schlemielig in eigen doel door een misverstand met Velthuizen. Bij rust stond er 1-3 op het scorebord. Coach Aad de Mos had met twee wissels in de 25ste minuut voor leven gezorgd, want na het inbrengen van Haim Megrelishvili en Mads Junker voor Anduele Pryor en Jasar Takak schoof Claudemir de 1-2 binnen na weifelend ingrijpen van Jelle ten Rouwelaar. Maar binnen vier minuten was het Rogier Molhoek die met een even fraaie als gelukkige solo-actie een boogbal in de verste kruising deed belanden: 1-3.

Na rust poetste Vitesse de achterstand snel weg, daartoe de mogelijkheid gegund door het te afwachtend spelende NAC. De knokkende Arnhemmers kwamen ietwat fortuinlijk aan de 2-3: de bal belandde na een hoekschop van Janssen tegen de paal, waarna Santi Kolk de rebound binnenschoot. En in de 57ste minuut was het Kolk die beheerst afrondde na voorbereidend werk van Claudemir en Junker: 3-3. Vitesse verzuimde echter na de gelijke stand door te drukken tegen de vermoeid ogende bezoekers.

NAC kwam op 54 punten, net zo veel als nummer drie Feyenoord. En Vitesse is negende met veertig punten.