Vitesse kleineert onthutsend zwak FC Utrecht

Vitesse heeft FC Utrecht naar een 6-1 nederlaag gespeeld. De Arnhemmers profiteerden van een complete off-day van de bezoekers.

Vitesse en FC Utrecht bakten er voor rust weinig tot niets van. Elke combinatie strandde in onzorgvuldigheid en kansen vielen niet te noteren. Op het moment dat de teams al bijna richting kleedkamer gingen, zette Vitesse-aanvoerder Paul Verhaegh nog een aanval op. De rechtsback vond Nicky Hofs die kinderlijk eenvoudig Francis Dickoh uitspeelde en voldoende tijd had om zijn team aan een voorsprong te helpen: 1-0.

Na de rust profiteerden de Arnhemmers van de ruimte die
FC Utrecht moest toestaan. Belangrijk voor het wedstrijdverloop was dat de uitploeg volledig van slag raakte. Binnen vijf minuten kreeg Vitesse de bezoekers namelijk helemaal op de knieën. Na een uur spelen scoorde Claudemir op aangeven van Hofs de 2-0. En de Braziliaan maakte kort daarop ook zijn tweede. Hij ontving de bal uit de kluts nadat Lasse Nilsson nog gestuit was: 3-0.

Nilsson bereidde ook de 4-0 voor. Na een goede actie van de Zweed kon Verhaegh gemakkelijk scoren. Het onthutsend zwakke FC Utrecht krabbelde in 70ste minuut nog even op en Hans Somers maakte een tegendoelpunt: 4-1. Een kwartier later zorgde invaller Alexander Büttner echter weer voor een marge van vier goals. Op aangeven van de eveneens ingevallen Santi Kolk bracht hij de 5-1 op het scorebord.

Het slotakkoord kwam van Frank van der Struijk, die op aangeven van Kolk voor de 6-1 einduitslag zorgde. Vitesse komt door de monsterzege in punten op gelijke hoogte met NEC, dat wel een beter doelsaldo heeft. FC Utrecht zakt twee plaatsen en staat op de negende positie. De club moet nog vol aan de bak om zich te kwalificeren voor de play-offs voor een ticket naar de Europa League.