Vitesse is veel feller en wint met ruime cijfers van Ajax

Tegen Ajax boekte Vitesse zijn derde overwinning op rij. De bezoekers waren in Arnhem volkomen kansloos en verloren voor de derde keer in vier wedstrijden (4-1).

Vanaf de eerste minuut van de wedstrijd zette Vitesse Ajax onder druk, waardoor de ploeg van trainer Marco van Basten geen moment in de wedstrijd kwam. De ploeg uit Arnhem voetbalde zeer fel en aanvallend, met in de zevende minuut al de beloning. Lasse Nilsson ontsnapte aan de buitenspelval en omspeelde Maarten Stekelenburg eenvoudig.

Ajax leek terug in de wedstrijd te komen toen Luis Suárez na een kwartier een vrije trap van Urby Emanuelson binnenkopte, maar in de laatste vijf minuten voor rust besliste Vitesse het duel. Een mooi afstandschot van Dalibor Stevanovic en opnieuw Nilsson die een vloeiende aanval afrondde, bezorgden Vitesse een comfortabele voorsprong.

In de tweede helft bracht Van Basten met Darko Bodul een extra spits in het veld, maar de wissel beïnvloedde de wedstrijd niet. Vitesse was heer en meester en kwam geen moment in de problemen. Het enige verwijt dat de ploeg van trainer Theo Bos kon worden gemaakt is dat Vitesse verzuimde de score hoger te laten uitvallen.

In de tweede helft scoorde alleen Ricky van Wolfswinkel nog, na een goede actie van Santi Kolk. De Arnhemmers leken de 4-1 wel genoeg te vinden en spaarden Ajax, dat met nog veel ruimere cijfers had kunnen verliezen.

Door de derde zege op rij van Vitesse stijgt de ploeg naar de elfde plaats in de Eredivisie en lijken de degradatiezorgen voorbij. Ajax ziet de achterstand op AZ oplopen naar veertien punten, met nog twaalf wedstrijden te gaan.