Vitesse in eigen stadion eenvoudig langs FC Groningen

Vitesse heeft zondagmiddag een regelmatige overwinning op FC Groningen geboekt. Door doelpunten van de aanvallers Mike Havenaar en Wilfried Bony werd er met 2-0 gewonnen. De Ivoriaan maakte zo zijn negentiende doelpunt van dit seizoen.

Door de blessure van Gaël Kakuta mocht Mike Havenaar in de basis starten. Hij begon vanaf de linkerflank, terwijl Eredivisie-topschutter Bony in de punt van de aanval stond. Voor rust konden de Arnhemmers, zonder de geschorste Theo Janssen, de ban nog niet breken. Kansen waren er wel, al was de grootste mogelijkheid voor FC Groningen. Género Zeefuik mocht alleen op doelman Piet Velthuizen af, maar schoot tegen de benen van de keeper aan.

In de tweede helft hoefde het thuispubliek niet lang te wachten op het openingsdoelpunt. Renato Ibarra stond met een goede voorzet aan de basis. Havenaar kopte raak en zag doelman Marco Bizot de bal van achter de doellijn uit zijn doel slaan. Scheidsrechter Richard Liesveld kende het doelpunt evenwel terecht toe. De beslissing viel na ruim een uur spelen. Nadat Bony een grote kans miste en Rasmus Lindgren Velthuizen zijn harde vrije trap maar ternauwernood zag stoppen, sloeg Bony toe. Hij benutte een strafschop die werd gegeven nadat Marco van Ginkel op ongelukkige wijze werd aangetikt in het zestienmetergebied door Oluwafemi Ajilore.

In de slotfase probeerde Groningen het nog wel, maar bleef het bij 2-0. Daardoor bleef Vitesse ook in de zevende thuiswedstrijd op rij ongeslagen. Het laatste verlies in de Gelredome was op 28 oktober 2012 tegen AZ (1-2). Bovendien zetten de Arnhemmers nog een andere fraaie reeks voort. Voor de 33ste keer op rij verloor Vitesse niet in een duel waarin Bony scoort.

Vitesse is door de zege tot op twee punten gekomen van FC Twente, Ajax en Feyenoord. De laatste twee spelen vandaag nog. Het gat tussen de nummer vijf en koploper PSV is acht punten. Groningen staat als nummer tien ook na vandaag nog in het rechterrijtje.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.