Vitesse imponeert ondanks goals Dost, Saeijs fluit duel ADO

Vitesse boekte in een van de oefenduels van dinsdag een knappe overwinning op de Duitse subtopper VfL Wolfsburg, terwijl ADO Den Haag onder opvallende omstandigheden verloor van Preußen Münster uit de Duitse derde divisie.

Vitesse-VfL Wolfsburg 3-2
Vitesse leverde een bijzonder knappe prestatie door in Abu Dhabi te winnen van Wolfsburg. Uros Djurdjevic, de onlangs van FK Rad overgenomen aanvaller, zat op de bank bij de Arnhemmers en zag Mike Havenaar (foto), zijn voornaamste concurrent voor de spitspositie, na 29 minuten de 1-0 maken. Havenaar schoot raak na voorbereidend werk van Davy Pröpper. De 2-0 kwam zes minuten later op naam van Lucas Piazon. De assist kwam op naam van een andere Vitesse-huurling: Bertrand Traoré. Hij maakte zijn debuut voor de formatie van trainer Peter Bosz, net als de Servische testspeler Ivan Obradovic.

Na rust kwam Bas Dost in het veld bij de Duitsers. Het bracht de nummer vijf van de Bundesliga aanvankelijk geen soelaas, want een kwartier voor het einde vergrootte Vitesse zijn voorsprong door een benutte strafschop van Gio Chanturia. Toch werd het door toedoen van Dost nog spannend, want hij trof in de 83ste (strafschop) en 85ste (kopbal) minuut doel. Verder dan dat kwamen Die Wölfe echter niet.

ADO Den Haag-Preußen Münster 0-1
Het oefenduel tussen ADO en Münster kende een bijzondere start. Omdat het arbitrale trio nergens te bekennen was op het moment dat het duel zou moeten beginnen, nam Jean-Paul Saeijs, de ex-verdediger die tegenwoordig op de commerciële afdeling van de club werkt, de fluit ter hand. Daarnaast leverden beide clubs een grensrechter. Münster kwam kort voor rust op 1-0 door een fraaie afstandsknal van Michael Holt. Die tegentreffer kwam ADO in het restant van de wedstrijd niet meer te boven. Saeijs en de gelegenheidsgrensrechters werden kort na de 1-0 afgelost door de daadwerkelijke arbiters. Overigens kreeg Danny Holla, die terugkeerde bij ADO, in de slotfase nog wel een rode kaart. Volgens ADO vanwege een te heftige reactie na een overtreding op hem, de Duitsers meenden dat hij gespuugd zou hebben.

AZ-Club Brugge 0-1
AZ trad tegen Club Brugge met een sterk elftal aan, maar kwam al na zeventien minuten op achterstand. Víctor Vázquez rondde af voor Club na matig verdedigen van de Alkmaarders. In de rust wisselde trainer Dick Advocaat bijna zijn hele elftal, maar een nederlaag wist hij daarmee niet te voorkomen.

SC Heerenveen-Bayer Leverkusen 3-4 en 0-2
De Friese formatie van trainer Marco van Basten speelde dinsdagmiddag in het Portugese Lagos twee oefenduels met Bayer Leverkusen. Beide wedstrijden werden gewonnen door de Duitse club. Het eerste treffen eindigde in 4-3, waarbij Ramon Zomer, Alfred Finnbogason en Bilal Basacikoglu scoorden namens het team van Van Basten. In het tweede duel, dat door beide elftallen met een totaal ander team werd afgewerkt, werd het 2-0 voor Die Werkself.