Vitesse houdt SC Heerenveen van koppositie af

Aan tempo en opwinding geen gebrek in het duel van Vitesse met SC Heerenveen. Maar een winnaar kwam er niet in Gelredome (1-1).

Vitesse, voor de gelegenheid in het speciale lichtblauwe Airborne-tenue gehesen, zette de goede lijn van vorige week door. Het leek een kwestie van tijd voordat de eerste zege van het seizoen (3-1 winst op Excelsior) een vervolg zou krijgen in de wedstrijd die in het teken stond van Operatie Market Garden in 1944.

De Arnhemse formatie begon stormachtig tegen SC Heerenveen. Kansen voor Davy Pröpper en Kelvin Leerdam onderstreepten dat. Maar het was SC Heerenveen dat in de 22ste minuut voor het echte vuurwerk zorgde. Mark Uth joeg uit een lastige hoek de bal ongenadig hard achter keeper Piet Velthuizen.

Het Arnhemse antwoord liet niet lang op zich wachten. Pröpper zette zeven minuten na de 0-1 de gelijkmaker op het scorebord met een droge knal nadat de defensie van SC Heerenveen de bal onvoldoende had kunnen wegwerken.

Met een punt weigerde Vitesse genoegen te nemen. De Arnhemse ploeg, met na rust Renato Ibarra voor Zakaria Labyad (foto boven), joeg vol enthousiasme op een tweede treffer. Het gevaar dat SC Heerenveen stichtte in de counter werd voor lief genomen. De beloning voor deze offensieve gedachte in de vorm van een overwinning bleef uit voor Vitesse. Maar daarvoor was de uitvoering ook te mager.

Door het gelijkspel heeft SC Heerenveen verzuimd zich minimaal voor een dag aan kop te nestelen. De Friezen blijven op de vierde plaats, zoals ook Vitesse als nummer zeventien niets opschiet met het punt.