Vitesse dendert door en verslaat ook dolend PEC

Vitesse heeft zaterdagavond de opmars in de Eredivisie een vervolg gegeven tegen PEC Zwolle. Door de 2-1 zege in eigen huis passeerde de ploeg van trainer Peter Bosz de tegenstander van vanavond op de ranglijst en bezetten de Arnhemmers in ieder geval voor even de vijfde plek.

Het contrast tussen de twee ploegen in Gelredome was voor aanvang groot. Vitesse ging op jacht naar de zesde overwinning op rij, terwijl het PEC van coach Ron Jans juist een einde wilde maken aan een reeks van drie nederlagen.

PEC, dat al snel de volgend seizoen naar Vitesse vertrekkende verdediger Maikel van der Werff geblesseerd zag uitvallen, zette dat voornemen al na vier minuten om in het openingsdoelpunt. Met een ontzettend verre inworp verraste Bart van Hintum onder anderen Vitesse-verdediger Rochdi Achenteh. Mustafa Saymak profiteerde daarvan en kopte raak.

Doelman Eloy Room en Rochdi Achenteh balen kort na de met een goal bekroonde duikvlucht van Mustafa Saymak.

Het openingsdoelpunt was voor Vitesse het startsein van een reeks aanvallen. Een van die grote kansen was voor Zakaria Labyad, die PEC-goalie Warner Hahn met zijn voeten zag redden. Waar Hahn in het eerste half uur met de nodige reddingen de gelijkmaker uitstelde, was het na 34 minuten wel raak. Guram Kashia kopte een bal voor de voeten van Traore (foto), die hard raak volleerde: 1-1. Even later was de bedrijvige Burkinese aanvaller na een briljante pass van Labyad dicht bij de 2-1, maar wederom redde Hahn.

Vlak voor rust kreeg Marko Vejinovic de uitgelezen mogelijkheid Vitesse alsnog op voorsprong te zetten. De middenvelder verzuimde zijn negende competitiegoal te maken door een penalty hoog over te schieten. Arbiter Kevin Blom gaf de penalty na een overtreding van Ben Rienstra op Kevin Diks.

Na rust raakte Van Hintum met een pegel de lat, maar kwam Vitesse op voorsprong. Davy Pröpper stiftte in zijn 125ste wedstrijd voor Vitesse fraai raak. Omdat Vitesse vervolgens ondanks de nodige kansen verzuimde verder weg te lopen, bleef het wel spannend.

Europees voetbal
Gescoord werd er niet meer, waardoor Vitesse nu vijfde is met veertig punten na 25 duels. PEC heeft een punt minder. Heerenveen staat twee puntjes onder de Arnhemmers, maar treedt zondag nog aan bij Excelsior. Vitesse kan zelfs verder omhoog kijken. Het gat met AZ en Feyenoord is slechts vier punten. Nummer twee Ajax heeft tien punten meer. Deze clubs kunnen de marge echter met drie punten uitbouwen omdat ze een wedstrijd minder hebben gespeeld. Alleen de topdrie plaatst zich direct voor Europees voetbal, de nummers vier tot en met zeven zullen om een laatste Europa League-ticket vechten in de play-offs.