Vitesse boekt ruime zege op zwalkend RKC Waalwijk

Vitesse heeft het thuisduel met RKC Waalwijk in een ruime overwinning omgezet (4-0). Door de zege behouden de Arnhemmers de aansluiting met de topploegen van de Eredivisie. RKC ziet de rode streep steeds dichterbij komen en pakte in de laatste acht competitieduels maar twee punten.

Na negen minuten opende Jan-Arie van der Heijden (foto) op fraaie wijze de score. Hij krulde zijn vrije trap met links achter doelman Jeroen Zoet. De manier waarop Valeri Qazaishvili na ruim twintig minuten de marge verdubbelde, was imposant. Zijn gracieuze stift verschalkte Zoet en stelde RKC voor een schier onmogelijke opgave.

De Waalwijkers kwamen na de 2-0 wel beter in de wedstrijd. Die opleving vertaalde zich in een grote kans voor Roald van Hout. De aanvaller was dicht bij een doelpunt, maar de lat stond voor hem succes in de weg.

Vlak na rust viel de beslissing. Stanley Aborah kopte de 3-0 binnen, waarna de zege zeker was voor het keurkorps van John van de Brom. De eindstand werd bepaald door Wilfried Bony. De Ivoriaan versierde zelf een gemakkelijk gegeven strafschop en liet zich dit buitenkansje niet ontnemen. Hij plaatste de bal in de linkerbovenhoek. Kort daarna liet de spits een levensgrote kans op zijn tiende competitietreffer liggen. Van dichtbij schoot hij op de lat.

Een eretreffer bleef in de slotfase uit voor RKC, waardoor de ploeg van trainer Ruud Brood steeds verder afzakt op de ranglijst. Vitesse is voor even zesde en behoudt die plek als Heerenveen niet wint van AZ. De achterstand van de Arnhemmers – die al voor de achtste keer dit seizoen de nul hielden – op bijvoorbeeld Feyenoord en Ajax bedraagt maar twee punten. Foto: VI Images