Vitesse blijft bloeden voor het Jordania-tijdperk

Reacties

Met de transfer van Marko Vejinovic naar Feyenoord is de ontmanteling van Vitesse voorzichtig begonnen. Het zo geroemde Arnhemse middenveld is zijn eerste steunpilaar kwijt, de tweede zal in de persoon van Davy Pröpper snel volgen.

Vitesse blijft bloeden voor het Jordania-tijdperk

Vitesse bloedt op deze manier nog altijd voor het roerige verleden. Bij elke euro die de club uitgeeft, wordt angstvallig gekeken naar het kasboekje. Door de riante contracten die in de periode Merab Jordania zijn getekend, lijdt de club nog jaarlijks een miljoenenverlies. Over het vorige boekjaar had Vitesse een omzet van 12,6 miljoen euro, tegenover bedrijfslasten van 31,5 miljoen euro. Enkel gunstige resultaten op de transfermarkt kunnen een nieuw verlies voorkomen.

Algemeen directeur Joost de Wit gaf eerder in VI al aan binnen enkele jaren quitte te willen spelen. Het betekent niets anders dan dat de complete selectie te koop is. Vejinovic mocht dan in de laatste weken van het voorgaande seizoen zijn basisplaats zijn kwijtgeraakt, hij was wel één van de meest waardevolle middenvelders van de Eredivisie. Een speler op wie trainer Peter Bosz (foto boven) verder had kunnen bouwen.

Miljoenen
Dat diezelfde Vejinovic deze zomer niet voor de hoofdprijs en nog voor de eerste training vertrekt, heeft dan ook voornamelijk een boekhoudkundige reden. Vitesse kan de Vejinovic-miljoenen nog meenemen binnen het huidige boekjaar dat 1 juli sluit. In een ideale wereld zouden ze hetzelfde doen met collega-middenvelder Davy Pröpper, die ondanks een doorlopend contract ook zal vertrekken.

Vitesse heeft het verlies maar te nemen. Het bloedt voor de megacontracten die spelers als Jonathan Reis, de broertjes Alex en Anderson Santos en Giorgi Chanturia in het verleden ondertekenden. De reactie van technisch directeur Mo Allach op de eigen website spreekt boekdelen. 'Marko heeft zich de afgelopen twee jaar bij Vitesse sterk ontwikkeld. Hij heeft zich onze manier van spelen snel eigen gemaakt en daarmee laten zien een volgende stap te kunnen zetten.'

Het transfergeld van Davy Pröpper (links) en Marko Vejinovic wordt vooral gebruikt om het miljoenenverlies van de Arnhemmers te compenseren.
Het transfergeld van Davy Pröpper (links) en Marko Vejinovic wordt vooral gebruikt om het miljoenenverlies van de Arnhemmers te compenseren.

De Arnhemse scouting zal uiterst creatief moeten zijn en verwacht de komende weken met nieuwe namen te komen. Het transfergeld van Vejinovic en Pröpper zal maar gedeeltelijk herinvesteerd kunnen worden, zoals eerder gebeurde met de miljoenen van Alexander Büttner, Marco van Ginkel en Wilfried Bony. Schrijnend is dat daartegenover de duurste aankoop van de laatste jaren relatief een schamele vijf ton kostte, neergeteld voor Abiola Dauda.

De Arnhemse spelersbegroting wordt komend seizoen opnieuw met twee miljoen euro teruggeschroefd. Vitesse zal zich dan ook voornamelijk richten op spelers met korte of aflopende contracten en wederom kijken naar het huursegment. Bij partnerclub Chelsea is er inmiddels op aangedrongen potentiële huurlingen in een vroeg stadium naar Arnhem te laten komen. Het is het lot van een club die in het verleden op te grote voet heeft geleefd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.