Vitesse bezweert crisis met benauwde zege op PEC

Na ruim twee maanden heeft Vitesse dan eindelijk het publiek in Gelredome getrakteerd op een overwinning. PEC Zwolle stond na een bizar slot in Arnhem met lege handen (3-1).

Vitesse-trainer Henk Fraser had deze week een vrijblijvend onderhoud met Guus Hiddink, die in Arnhem was om te zien hoe het de Chelsea-huurlingen vergaat. Of de adviezen hem op weg hebben geholpen is de vraag, maar Vitesse stapte na zes Eredivisie-duels zonder zege wel weer als winnaar van het veld.

Vitesse legde in de eerste helft de basis voor het eerste Arnhemse succes sinds de 2-1 zege op FC Groningen op 1 oktober. Daarbij werd de thuisploeg in het zadel geholpen door Dirk Marcellis. De verdediger van PEC Zwolle trapte na ruim een half uur met weinig verheffend voetbal Lewis Baker op de hielen en moest die actie bekopen met een strafschop, die door het slachtoffer onberispelijk werd benut.

In de 41ste minuut verdubbelde Yuning Zhang de marge. De Chinese spits, die de geblesseerde Ricky van Wolfswinkel verving, kreeg met zijn doelpunt waarop hij kort daarvoor al recht had gehad. Maar toen werd zijn doelpunt onterecht afgekeurd wegens buitenspel.

Het bleek een voldoende basis om de winst te pakken en de crisis te bezweren. Bij PEC Zwolle daarentegen houden de zorgen aan. De Overijsselse formatie kwam in de tweede helft niet verder dan de aansluitingstreffer van Bart Schenkeveld.

Doelman Mickey van der Hart was in blessuretijd dicht bij de 2-2. Via de onderkant van de lat werd hem de gelijkmaker onthouden. In de counter maakte Vitesse via Nathan een einde aan de onzekerheid, waardoor PEC op de zestiende plaats blijft steken.