VI-peiling: oud-internationals over Oranje-echec en toekomst

Reacties

Waar en hoe ging het fout met Oranje en hoe met het verder? Dat zijn de vragen die in de komende tijd centraal zullen staan rond het Nederlandse voetbal. VI peilde de meningen van acht oud-internationals en wat volgde was een keihard oordeel.

VI-peiling: oud-internationals over Oranje-echec en toekomst

In een beschamende kwalificatiecampagne greep Oranje uiteindelijk naast een EK-ticket en vooral de manier waarop was pijnlijk. Oud-international Wim Rijsbergen is hard in zijn oordeel als hem naar de oorzaak en de toekomst van het Nederlands elftal wordt gevraagd.

'Ik zie en hoor de laatste tijd veel uitvinders om me heen, maar het probleem is gewoon dat we het fysieke aspect van voetbal hebben verwaarloosd in Nederland', stelt de voormalige verdediger. 'Onze topclubs worden door middelmatige teams uitgeschakeld in Europa die niet beter kunnen voetballen, maar wel sterker zijn. IJsland, met net zo veel inwoners als Utrecht, is ons fysiek de baas. Hier praten we over de Hollandse School en zo, maar de enige die daarmee succesvol is geweest de laatste tijd, is een familie die twee schilderijen van Rembrandt heeft verkocht voor tachtig miljoen.'

'We hebben in dit land voor ons uit zitten staren, terwijl de landen om ons heen zich zijn gaan ontwikkelen. Duitsland zat op een dood spoor. Beckenbauer zei: "Ons voetbal gaat eraan, we lopen qua technische vaardigheden achter". Sammer is de wereld over geweest en heeft overal componenten meegenomen en geïmplementeerd in de opleiding, zodat die Duitsers nu fysiek, maar óók technisch top zijn. Nu hoor ik weer geweldige verhalen over Engeland... En wij, toch de nummer drie van de wereld, zakken weg op de FIFA-ranglijst en gaan niet eens naar een EK waaraan 24 landen mogen meedoen. Na twee goede wedstrijden bij Ajax ben je hier al international, want er is niks beters. Het is een regelrechte aanfluiting.'

Lees in de nieuwe VI en op VI Premium ook de antwoorden van Rijsbergen op stellingen over de toekomst van bondscoach Danny Bind, directeur betaald voetbal Bert van Oostveen en de mogelijke komst van een technisch directeur in Zeist. Ook Leo Beenhakker, Arie Haan, Adri van Tiggelen, Ben Wijnstekers, Willem van Hanegem, Ronald Koeman, John Rep en Mark van Bommel beantwoorden die stellingen.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.