Vijftig jaar en zeven dagen: Japanner oudste prof ooit

Reacties

Kazuyoshi Miura mag zich de oudste speler ooit noemen in het profvoetbal. De legendarische Japanner verbrak zondag op een leeftijd van vijftig jaar en zeven dagen het record van Sir Stanley Matthews uit 1965.

Vijftig jaar en zeven dagen: Japanner oudste prof ooit

Miura speelde zondag 54 minuten mee bij zijn ploeg Yokohama FC in de wedstrijd tegen V-Varen Nagasaki (1-1) op het tweede niveau van Japan. Matthews was twee dagen jonger toen hij in 1965 namens Stoke City in actie kwam tegen Fulham.

'Ik heb eerlijk gezegd niet echt het gevoel dat ik een legende heb verslagen', zegt Miura op de FIFA-website. 'Ik mag me nu misschien wel de oudste speler noemen op profniveau, maar ik zal mezelf nooit kunnen meten met Matthews, die een geweldige loopbaan heeft gehad. Het gaat ook niet om de cijfers, maar om hoe je speelt.'

Miura komt al sinds 2005 uit voor Yokohama FC, maar begon zijn loopbaan in 1986 bij São Paulo in Brazilië. Vier jaar later keerde de aanvaller terug naar Japan, waar hij uitgroeide tot een van de belangrijkste spelers van het land.

De 89-voudig international hielp Japan in 1992 aan de eerste Azië Cup in zijn historie en scoorde liefst twaalf keer in de kwalificatiereeks voor het WK van 1998. Het toernooi in Frankrijk leek het eerste WK te worden voor Miura, maar bondscoach Takeshi Okada liet de spelmaker verrassend genoeg thuis in het kader van verjonging van zijn selectie.

Twee jaar later zette Miura een punt achter zijn interlandloopbaan. Buiten Japan kwam hij daarna alleen nog in actie voor Sydney FC, waarmee hij op 38-jarige leeftijd als vijfde eindigde op het WK voor clubs in 2005. Een jaar later keerde hij terug bij Yokohama, waar King Kazu geschiedenis schreef en nog tot december 2017 onder contract staat.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.