'Vijf voor twaalf' voor landgenoten in Premier League

Reacties

In de Premier League zijn diverse Nederlanders actief die nog strijden tegen degradatie. De clubs waarvoor ze uitkomen - Stoke City, Aston Villa, Norwich City, Swansea City en Fulham - zijn bij lange na niet veilig. VI.nl maakt een overzicht van de landgenoten die zich in een penibele situatie bevinden.

'Vijf voor twaalf' voor landgenoten in Premier League

Stoke City
Bij The Potters , waar linksback Erik Pieters basisspeler is en Oussama Assaidi met regelmaat minuten maakt, gaat het de laatste weken aanzienlijk beter. Van haar laatste vijf wedstrijden won de ploeg uit Stoke-on-Trent er drie en speelde ze er één gelijk. Alleen het bezoek aan titelkandidaat Manchester City leverde een nederlaag op, zij het nipt (1-0).

De resterende duels bieden hoop voor de ploeg van manager Mark Hughes. Met wedstrijden tegen onder meer Hull City (thuis), Cardiff City (uit), Fulham (thuis) en West Bromwich Albion (uit) lijkt Stoke City zich te kunnen nestelen in de middenmoot.

Aston Villa
De club van Ron Vlaar, Leandro Bacuna en Karim El Ahmadi (op de foto boven in duel met Leroy Fer van Norwich City) heeft het moeilijk. Momenteel bivakkeren The Villans op de twaalfde plaats, maar de voorsprong op hekkensluiter Fulham is slechts tien punten. Afgelopen zaterdag ging de club uit Birmingham thuis kansloos ten onder tegen Stoke City: 1-4.

Het speelschema van Aston Villa oogt daarentegen rooskleurig. Zo treft de ploeg in de acht resterende competitieduels onder meer Fulham (thuis), Crystal Palace (uit), Swansea City (uit) en Hull City (thuis). Vlaar waarschuwt zijn team: 'Als we ons één procent minder concentreren dan tegen Chelsea (15 maart, 1-0 winst, red.), dan zijn we niet zo goed als we denken', wist de aanvoerder na de verliespartij tegen The Potters. Zaterdag gaat zijn ploeg op bezoek bij Manchester United.

Norwich City
Bij The Canaries staan aanvaller Ricky van Wolfswinkel en middenvelder Leroy Fer onder contract. Sinds laatstgenoemde een fikse hamstringblessure opliep (28 februari), gaat het niet zo best met Norwich. Zonder Fer won de ploeg nog maar één keer, afgelopen zaterdag tegen Sunderland (2-0). Daardoor staat het team uit Oost-Engeland nu veertiende.

Jonathan De Guzman en Dwight Tiendalli omhelzen elkaar na de 0-2 zege op Chelsea in de strijd om de League Cup van vorig seizoen. In de finale was Swansea City met 5-0 veel te sterk voor Bradford City. De Guzman scoorde in dat duel twee keer.
Jonathan De Guzman en Dwight Tiendalli omhelzen elkaar na de 0-2 zege op Chelsea in de strijd om de League Cup van vorig seizoen. In de finale was Swansea City met 5-0 veel te sterk voor Bradford City. De Guzman scoorde in dat duel twee keer.

Van Wolfswinkel wisselt basisplaatsen steevast af met invalbeurten. Alleen in de eerste vijf competitieduels liet trainer Chris Hughton hem negentig minuten staan. De ex-aanvaller van FC Utrecht en Vitesse scoorde dit seizoen pas één keer in competitieverband. Norwich staat acht punten voor op Fulham, maar kan zich opmaken voor een zéér moeilijk programma. In de laatste vier wedstrijden, van de in totaal nog zeven te spelen duels, nemen de groen-gelen het op tegen Liverpool (thuis), Manchester United (uit), Chelsea (uit) en Arsenal (thuis).

Swansea City
Norwich wordt op de voet gevolgd door Swansea City. De club van mede-eigenaar John van Zweden presteert de laatste weken erg matig, met twee schamele puntjes uit de afgelopen vijf wedstrijden. Jonathan De Guzman, Dwight Tiendalli, Michel Vorm en Marvin Emnes kunnen zich dan ook opmaken voor een lastige eindfase van de competitie.

Zo treffen The Swans komende zaterdag concurrent Norwich (thuis), maar staan er ook nog wedstrijden tegen Chelsea (thuis), Aston Villa (thuis) en Sunderland (uit) op het programma. Swansea heeft slechts zes punten voorsprong op nummer laatst Fulham en won dit seizoen op eigen bodem pas vier keer. De concurrenten West Bromwich Albion, Crystal Palace, Sunderland en Cardiff City hijgen in de nek van de club uit Wales.

John Heitinga (links) in een verhit duel met Manchester United-back Patrice Evra.
John Heitinga (links) in een verhit duel met Manchester United-back Patrice Evra.

Fulham
Het meest penibel is de situatie van Fulham. De club uit West-Londen, waar de Oranje-internationals John Heitinga en Maarten Stekelenburg voetballen, beleeft een teleurstellend seizoen. The Cottagers staan sinds de 24ste speelronde stijf onderaan en dachten met de aanstelling van Felix Magath, die de ontslagen René Meulensteen opvolgde, goud in handen te hebben. Eerder dit seizoen kreeg Martin Jol overigens ook zijn congé.

Tot op heden heeft de gelouterde Duitse coach zijn stempel echter niet kunnen drukken. Sinds Magath de baas is, won Fulham één keer (1-0 tegen Newcastle United, thuis), speelde het ook één keer gelijk (1-1 bij WBA), maar gingen de andere drie wedstrijden verloren. De Londense club kan met één overwinning van de laatste plaats af komen. De duels met Aston Villa (uit), Norwich (thuis) en Crystal Palace (thuis) bieden wat dat betreft perspectief, maar het zal bijzonder lastig worden.

In bovenstaand overzicht zijn de betrokken ploegen meegenomen vanaf nummer tien op de ranglijst, Stoke City. Zie hier de huidige stand van de Premier League. (Willem Brouwer)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.