Vijf redenen waarom Ziyech ontbreekt op de Afrika Cup

Reacties

Hakim Ziyech ontbreekt in de voorselectie van Marokko voor het toernooi om de Afrika Cup. VI.nl zet op een rij waarom de 23-jarige spelmaker in januari gewoon bij Ajax mag blijven.

Vijf redenen waarom Ziyech ontbreekt op de Afrika Cup

1: Concurrentie
Ziyech staat in de Eredivisie te boek als grote speler, maar de vijver waarin bondscoach Hervé Renard kan vissen is vele malen groter. Veel Marokkaanse internationals komen uit in een van de grote vijf competities. De 48-jarige Fransman openbaarde donderdag de voorkeur te geven aan Olympique Nice-uitblinker Younès Belhanda en de bij Ajax opgeleide Mbark Boussoufa.

Belhanda, dit seizoen goed voor drie goals en drie assists in de Ligue 1, heeft in tegenstelling tot Ziyech al ruime ervaring opgedaan in grote competities. De 26-jarige technicus was in 2011/12 een van de pijlers onder het succes van Montpellier, dat verrassend kampioen van Frankrijk werd vóór Paris Saint-Germain en scoorde in zijn laatste twee seizoenen 25 keer voor de Franse club.

Bondscoach Hervé Renard vindt Younès Belhanda beter in zijn elftal passen dan Hakim Ziyech. De 26-jarige technicus is een belangrijke speler voor Olympique Nice.
Bondscoach Hervé Renard vindt Younès Belhanda beter in zijn elftal passen dan Hakim Ziyech. De 26-jarige technicus is een belangrijke speler voor Olympique Nice.

Het leverde de fijnbesnaarde technicus in 2013 een transfer op naar Dinamo Kiev. Door de onrust in Oekraïne speelde Belhanda het afgelopen seizoen een half jaar op huurbasis bij Schalke 04, waar hij na een stormachtige entree uiteindelijk op de bank belandde. Als huurling bij koploper Nice, waar hij vaak vanaf de linkerflank komt, is de Marokkaans international dit seizoen weer wekelijks belangrijk.

Voor de ervaren Boussoufa geldt min of meer hetzelfde. De inmiddels 32-jarige Amsterdammer, die via de jeugd van Ajax en Chelsea uiteindelijk doorbrak in België, voetbalde tussen de miljonairs bij FC Anzhi en Lokomotiv Moskou. Dat de spelmaker sinds afgelopen zomer bij Al-Jazira (Verenigde Arabische Emiraten) voetbalt, was voor Renard geen argument hem niet te selecteren.

2: Teambelang
Dat heeft alles te maken met het teambelang. Renard weet met twee Afrika Cup-zeges (Zambia in 2012, Ivoorkust 2015) als geen ander wat er gevraagd is om te schitteren op een eindronde. Met Boussoufa heeft hij een geroutineerde speler in zijn selectie die volgens de coach 'een uitzonderlijke mentaliteit' en heel veel ervaring heeft, die weet wat er moet gebeuren om in korte tijd topprestaties te leveren.

Hatem Ben Arfa moest het EK in Frankrijk vanuit zijn huiskamer bekijken, omdat bondscoach Didier Deschamps het teamproces niet in gevaar wilde brengen.
Hatem Ben Arfa moest het EK in Frankrijk vanuit zijn huiskamer bekijken, omdat bondscoach Didier Deschamps het teamproces niet in gevaar wilde brengen.

Dat Renard het passeren van Ziyech vergeleek met het ontbreken van Hatem Ben Arfa in de Franse EK-selectie, is een belangrijke aanwijzing. Ook de voetballende kwaliteiten van Ben Arfa staan niet ter discussie, maar bondscoach Didier Deschamps was bang dat het groepsproces in gevaar zou komen als de flamboyante linkspoot zich moest schikken in een rol als reserve.

Met Ziyech vreesde Renard voor een vergelijkbaar scenario, zo liet hij doorschemeren bij het bekendmaken van zijn voorselectie. 'Het is voor spelers met dergelijke kwaliteiten moeilijk voor de speler zelf, maar ook voor de staf en de groep, als ze op de bank zitten. Ik heb dan liever dat hij bij zijn club blijft.' Aan spelers die gaan morren als ze op de bank zitten, heeft de bondscoach niets.

3: Tactiek
Ook in tactisch opzicht heeft Renard redenen om Ziyech thuis te laten. Over de 23-jarige Drontenaar, die bij Ajax aanvankelijk ook niet op het middenveld stond wegens zijn defensieve kwetsbaarheid, zei de bondscoach dat hij te aanvallend denkt. In de recente interlands die hij meespeelde, liet Ziyech naar zijn zin te vaak zijn man lopen. En dat weegt blijkbaar niet op tegen zijn onmiskenbare aanvallende kwaliteiten.

Hakim Ziyech scoorde dit jaar vijf keer in interlands voor Marokko. Vier van die treffers maakte de Ajax-middenvelder uit een strafschop.
Hakim Ziyech scoorde dit jaar vijf keer in interlands voor Marokko. Vier van die treffers maakte de Ajax-middenvelder uit een strafschop.

Tijdens de interlands onder Renard waarin Ziyech in de basis begon, bouwde de bondscoach extra defensieve zekerheid in door vaak twee controleurs op te stellen. In de wedstrijden waarin Belhanda en Boussoufa startten (en Ziyech niet) durfde de voormalig trainer van FC Sochaux en Lille het wel aan met slechts één defensieve middenvelder, bijvoorbeeld Karim El Ahmadi, te spelen.

4: Verleden
Renard is de enige trainer in de historie die de Afrika Cup won met twee verschillende landen. De Fransman leidde Zambia in 2012 tegen alle verwachtingen in naar de eerste continentale prijs ooit. Zonder een grote ster in de gelederen was Chipolopolo in de halve finale verrassend te sterk voor Ghana (1-0) en won het in de finale na penalty's van het favoriete Ivoorkust.

Drie jaar later zorgde Renard ervoor dat ook Ivoorkust eindelijk die langverwachte beker in ontvangst mocht nemen, zonder dé vedette van dat land. Waar de inmiddels als international gestopte Didier Drogba tot vijf keer toe niet in slaagde, lukte Renard wel: Ivoorkust won in de finale van Ghana na penalty's en begint aan het toernooi van begin volgend jaar in Gabon als titelverdediger.

Zambia verraste in 2012 de voetbalwereld door onder leiding van Hervé Renard als hechte ploeg de Afrika Cup te winnen.
Zambia verraste in 2012 de voetbalwereld door onder leiding van Hervé Renard als hechte ploeg de Afrika Cup te winnen.

5: Politiek
Het valt niet uit te sluiten dat er ook andere en niet uitsluitend voetbaltechnische redenen zijn voor het passeren van Ziyech. Renard lag in aanloop naar het Afrika Cup-toernooi in de clinch met de Marokkaanse bond over het wel of niet selecteren van de Ajacied en dreigde eerder al geen spelers uit het Midden-Oosten op te roepen (wat hij met bijvoorbeeld Boussoufa wel heeft gedaan).

Khalid Sinouh beweert in gesprek met Metro dat er sprake kan zijn van discriminatie. 'Als Nederlandse Marokkaan heb je daar een achterstand. Marokkanen die in Marokko zijn geboren hebben een streepje voor, net als Franse Marokkanen. Nederlandse Marokkanen spreken meestal Berbers en dan heb je een probleem als in Marokko alleen Marokkaans-Arabisch of Frans wordt gesproken.'

Het is de vraag of daar sprake van is, omdat Renard voldoende argumenten aanvoerde om Ziyech ondanks zijn kwaliteiten thuis te laten. Sinouh begrijpt er niets van. 'Met een speler als Ziyech moet je zeggen: jij bent de komende jaren onze nummer 10 en daar bouwen we ons team omheen. Maar zonder visie ben je nergens. Het wordt dus wéér niets met Marokko tijdens de Afrika Cup.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.