Viergever helpt Ajax in Europa League-clash voorbij Legia

Reacties

Ajax heeft zich ten koste van Legia Warschau geplaatst voor de achtste finale van de Europa League. Nick Viergever zorgde in Amsterdam voor de beslissing in het tweeluik: 1-0.

Viergever helpt Ajax in Europa League-clash voorbij Legia

Aan vertrouwen was er geen gebrek bij Ajax na de 0-0 in Polen. In aanloop naar de return sprak Peter Bosz zijn geloof in Europa League-winst nog uit. De opdracht om die hoop levend te houden was simpel: winnen.

Na een voorzichtig begin was het Ajax dat na een kwartier het heft in handen nam, het tempo verhoogde en Legia steeds vaker in de problemen bracht. Een vrije trap van Hakim Ziyech resulteerde nog in een afzwaaier, maar even later waren de Amsterdammers wel dicht bij de 1-0. Ziyech raakte de paal en Kasper Dolberg had onvoldoende tijd om van de rebound wat te maken. Davy Klaassen koos zoals gebruikelijk zijn momenten om diep te gaan. Bij de man die dit seizoen voor Ajax in de Eredivisie al negen keer de score opende, ontbrak het aan scherpte in de afwerking bij een schiet- en daarna een kopkans.

De bezoekers uit Polen, met de van Vitesse gehuurde Valeri Qazaishvili in de basis, loerden veelal op de counter. Vadis Odjidja-Ofoe kwam bij een gevaarlijke tegenaanval net tekort om Ajax daadwerkelijk pijn te doen. De uitvallen van Legia waren echter incidenteel. Het overwicht was voor Ajax, net als de kansen. Geen van de elf doelpogingen in de eerste helft kwam echter tussen de palen.

Het maakte het voor Legia-doelman Arkadiusz Malarz des te pijnlijker dat het bij de eerste de beste keer dat hij daadwerkelijk getest werd direct raak was. Weliswaar in tweede instantie. Ziyech hield het tempo uitstekend in de aanval door direct door te spelen richting Klaassen, die op zijn beurt Amin Younes in stelling bracht binnen het strafschopgebied. Malarz redde op de inzet van de linksbuiten, maar in de rebound was het via Nick Viergever raak: 1-0. Voor Viergever, die bij afwezigheid van de aan zijn enkel geblesseerde Daley Sinkgraven als linksback speelde, was de goal in de 49ste minuut zijn eerste doelpunt in de Europa League voor Ajax sinds 26 februari 2015. Ook toen scoorde de linkspoot tegen Legia.

Omzetting
Jairo Riedewald in het hart van de defensie en Viergever als linksback was overigens de enige omzetting die Bosz had gedaan ten opzichte van zijn vaste basisopstelling. Winteraankoop David Neres begon op de bank en daar bleef hij ook.

Waar Bosz lange tijd geen reden had te wisselen, was dat voor collega Jacek Magiera anders. Hij bracht met Tomas Necid (ex-PEC Zwolle) twintig minuten voor het einde een pinchhitter binnen de lijnen om de druk op Ajax te verhogen. Het betekende het begin van het slotoffensief van Legia, dat direct gevaarlijk werd. Onana redde op pogingen van Maciej Dabrowski en Qazaishvili. Ajax reageerde via Bertrand Traoré, die de bal bij een counter net voorbij de tweede paal krulde.

Ajax zocht naar de beslissende tweede treffer en was daar via Lasse Schöne enorm dichtbij. De bal stuiterde echter naast. Legia drong in de slotfase nog wel aan, terwijl Ajax de voorsprong koesterde en verdedigde. De thuisploeg maakte het zichzelf lastig door niet meer afstand te nemen. Dat mocht onder anderen Ziyech zich aantrekken, hij miste in de extra tijd een enorme kans bij een vijf-tegen-een-situatie.

Geen dure misser, want Legia scoorde niet meer. Ajax is door naar de achtste finale en weet vrijdagmiddag na de loting (aftrap 13.00 uur) wie het in die ronde treft. Bij het eerste duel in de achtste finale zijn Davinson Sánchez en Joël Veltman er niet bij. Zij kregen donderdagavond wederom geel en zijn daardoor geschorst.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.