Viergever en Younes helpen Ajax na ware thriller naar halve finale

Ajax heeft zich donderdagavond met hangen en wurgen geplaatst voor de halve finale van de Europa League. Schalke 04 poetste de 2-0 achterstand uit het heenduel weg, kwam in de verlenging zelfs op 3-0 maar werd na een bizarre slotfase toch uitgeschakeld: 3-2.

Schalke 04 kwam in eigen huis geweldig uit de startblokken en kreeg na nog geen minuut een grote kans via Leon Goretzka. De middenvelder schoot uit kansrijke positie naast op aangeven van Sead Kolasinac. Een minuut later was het weer bijna raak voor de Duitsers toen Max Meyer de paal raakte vanaf een meter of zestien. Ajax werd overrompeld door de goede start van de thuisploeg, maar kwam langzaam maar zeker steeds beter in de wedstrijd.

Grote kansen bleven echter uit. Hakim Ziyech zag zijn vrije trap gestopt worden door Ralf Fährmann, terwijl een treffer van Bertrand Traoré terecht werd afgekeurd vanwege buitenspel. Aan de andere kant stichtte Schalke nauwelijks nog gevaar. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers, zeker niet na de prima start in de tweede helft. Lasse Schöne stuitte op Fährmann, net als Traoré.

De 1-0 van Schalke in de 53ste minuut kwam dan ook helemaal uit het niets. Goretzka zette een counter op door Guido Burgstaller weg te sturen. De spits bediende op zijn beurt Goretzka weer, die doelman André Onana passeerde met een schuiver in de verre hoek. De Ajax-keeper leek niet helemaal vrijuit te gaan bij de treffer, maar was drie minuten later kansloos toen Burgstaller de 2-0 binnenschoot nadat Benedikt Höwedes de bal slim liet lopen na een voorzet van Kolasinac.

Hakim Ziyech had het lastig tegen Schalke 04. De spelmaker wist zijn stempel niet op de wedstrijd te drukken.

Op dat moment stond Klaas-Jan Huntelaar al in het veld bij Schalke. De Nederlander viel direct na de 1-0 in voor Benjamin Stambouli. Bij Ajax werd na de 2-0 direct Kasper Dolberg ingebracht voor Justin Kluivert. De Amsterdammers herpakten zich knap. Ziyech was met een pegel dicht bij de 2-1, maar net als vorige week toonde Fährmann zich weer een uitstekende doelman.

Tien minuten voor tijd namen de zorgen van Ajax toe. Joël Veltman zette een stevig blok en ontving daarvoor zijn tweede gele kaart, waardoor de mannen van Bosz met tien man verder moesten. Vlak voor tijd was het uitgerekend Huntelaar die bijna voor de 3-0 tekende, maar Onana redde Ajax en dwong met zijn redding bovendien een verlenging af.

In de tiende minuut van de eerste helft van de verlenging ging het alsnog mis voor Ajax. Uitblinker Kolasinac zette voor, Daniel Caligiuri klopte Viergever in de lucht en maakte er 3-0 van. Die goal leek het einde te betekenen voor Ajax, maar na 110 minuten ontplofte het uitvak toen Viergever na een voorzet van invaller Kenny Tete feller was dan Matija Nastasic en de 3-1 tegen de touwen gleed. Daarmee was het nog niet gedaan, want Younes maakte na een uitbraak een eind aan alle onzekerheid door naar zijn rechterbeen te kappen en binnen te schieten: 3-2.

Zodoende staat Ajax voor het eerst sinds twintig jaar weer in een halve finale van een Europees clubtoernooi.