Vier goals Finnbogason, FC Dordrecht klopt Willem II

De nodige Eredivisieploegen kwamen woensdagavond in actie in de tweede ronde van het bekertoernooi. Alleen in Tilburg was sprake van een verrassing: Willem II verloor op eigen veld van Eerstedivisionist FC Dordrecht.

Kozakken Boys - SC Heerenveen 0-4 Waar SC Heerenveen in de Eredivisie nog zonder zege is, plaatste de formatie van trainer Marco van Basten zich wel voor de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi. Net als in Enschede afgelopen weekend (1-0 nederlaag) startten de Friezen met vijf verdedigers.

Het was de IJslandse spits Alfred Finnbogason die Heerenveen al snel op een comfortabele voorsprong bracht. In de 22ste minuut opende hij de score met een fraai schot om even later met zijn hoofd de 0-2 voor zijn rekening te nemen. Direct na de onderbreking vergrootte Finnbogason zijn feestje. Uit een counter nam hij het laatste restje hoop bij Kozakken Boys weg. De matchwinner nam in de slotfase ook de vierde Friese treffer voor zijn rekening.

MVV Maastricht - NAC Breda 1-3 NAC gaf het feest van zondag, toen in de week van het honderdjarig bestaan de eerste competitiezege werd geboekt tegen AZ (2-1), een vervolg. Binnen een half uur zorgden Alex Schalk en Eric Botteghin (foto) voor een 0-2 voorsprong.

Opvallend was dat routinier Anthony Lurling opnieuw op de bank zat bij NAC. Zondag botste hij nog met trainer John Karelse omdat die hem vanwege een teenblessure een reserverol had gegeven. Lurling meende dat die kwetsuur een onzinnige reden was om hem louter als invaller te gebruiken. Een goed gesprek nam de onvrede bij de partijen weg, maar Lurling mocht woensdag pas direct na rust invallen.

Lurling stond nog maar een paar minuten op het veld toen hij zag hoe Bryan Smeets voor de aansluitingstreffer zorgde. NAC bleef wel overeind en liep in de slotfase door een goal van Elson Hooi uit naar een veilige marge: 1-3.

GVVV - FC Groningen 1-2 Waar GVVV vorig jaar nog de kwartfinale van de KNVB-beker haalde (en werd uitgeschakeld door AZ) is het dit seizoen gestrand in de tweede ronde. FC Groningen keerde naar huis met een 1-2 overwinning op zak. Género Zeefuik en Mitchell Schet namen de productie van de noorderlingen voor hun rekening. Een trefzekere vrije trap van Roy Tershegget bracht voor rust de spanning terug, maar de aansluitingstreffer van IJsselmeervogels bleek het laatste doelpunt van de wedstrijd. Groningen overtuigde evenwel niet in het tweede bedrijf. Willem II - FC Dordrecht 0-2 Het duel ontbrandde na rust. Adnan Alisic bracht de bezoekers aan de leiding. Die voorsprong bleef ondanks verwoede pogingen van de thuisploeg intact. Moussa Kalisse maakte ruim tien minuten voor tijd aan alle twijfel een einde door de 0-2 te laten aantekenen. Zodoende is Willem II uitgeschakeld en bekeren de Dordtenaren door.

Na NEC, Roda JC Kerkrade en VVV-Venlo, die van respectievelijk Feyenoord, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles verloren, is Willem II de vierde Eredivisieploeg die sneuvelde in de tweede ronde.

FC Lienden - Heracles Almelo 0-4Heracles had een half uur nodig om de ban te breken tegen FC Lienden. Samuel Armenteros zorgde voor 0-1. Op slag van rust vergrootte de ploeg van trainer Peter Bosz de marge. Everton maakte de 0-2.

In de tweede helft behield Heracles de voorsprong. Door een goal van Wille Overtoom vergrootte het de marge nog naar drie. Ook Luis Pedro vond het net nog, waardoor de ploeg van Bosz ook in de koker gaat voor de loting van de derde ronde.

IJsselmeervogels - ADO Den Haag 0-2 Jens Toornstra en Charlton Vicento hebben ADO Den Haag een nipte overwinning op bezoek bij IJsselmeervogels bezorgd. Al in de vierde minuut kwamen de Hagenaren, na goed voorbereidend werk van Mike van Duinen, op voorsprong door Toornstra. In de slotminuten zorgde Vicento voor de beslissing. Zonder moeite werd de overwinning door ADO overigens niet behaald. IJsselmeervogels toonde wilskracht, maar een overwinning zat er voor de Zaterdagtopklasser niet in.

Gemert - Vitesse 0-3 Vitesse heeft zich zonder heel veel moeite ontdaan van de amateurs van Gemert. Waar de ploegen met een doelpuntloze stand gingen rusten, kwam Vitesse drie minuten na de hervatting op voorsprong.

Theo Janssen brak de ban voor de Arnhemmers, waar Gaël Kakuta zijn officiële debuut maakte. De Chelsea-huurling werd in de rust gewisseld voor Brahim Darri, die de score in de zeventigste minuut verdubbelde. Jonathan Reis pikte ook nog een doelpuntje mee. Zo konden de Arnhemmers het duel rustig uitspelen in de wetenschap dat een volgende bekerronde veiliggesteld was. Voor alle doelpuntenmakers en de andere uitslagen in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi klik hier. Foto: VI Images