VI-boek KIEFT winnaar NS publieksprijs

VI-journalist Michel van Egmond heeft de NS Publieksprijs 2014 gewonnen met zijn boek KIEFT, het onthullende verhaal over het turbulente leven van voormalig topvoetballer Wim Kieft. Dat is woensdagavond bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. Het boek kreeg 28,2 procent van de stemmen.

VI-boek KIEFT winnaar NS publieksprijs

'Ik ben Michel ontzettend dankbaar en ik wil mijn moeder en mijn kinderen ook bedanken', reageerde een blij verraste Kieft. En VI's biograaf Van Egmond: 'Met het schrijven van het boek beleefde ik vijf van de meest bijzondere maanden van mijn leven. Ik was enorm geraakt door zijn verhaal.'

Tot en met woensdagavond 19 november kon worden gestemd. In de uitzending van DWDD werd vervolgens de winnaar onthuld. Met het binnenhalen van de publieksprijs troefde KIEFT Debet van Saskia Noort, De Kraamhulp van Esther Verhoef, Geachte heer M. van Herman Koch, Toen ik je zag van Isa Hoes en Ventoux van Bert Wagendorp af.

De prijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2014, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een NS Altijd Vrij-abonnement eerste klas.

Van Egmond won de prijs vorig jaar al, toen hij met een overmacht aan stemmen werd beloond voor GIJP, de biografische schets van mediafenomeen René van der Gijp. De tweede keer de eretitel in de wacht slepen betekent een unicum voor de NS Publieksprijs: nog nooit slaagde iemand erin twee keer op rij te winnen. Er zijn überhaupt maar drie mensen geweest die de prijs twee keer hebben gewonnen: Annie M.G. Schmidt, Hella Haasse en Geert Mak.

De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (mei 2013 - mei 2014). Het Nederlandse publiek kon via www.nspublieksprijs.nl stemmen op een van deze zes genomineerden of op een Nederlandstalig boek naar keuze. Daarnaast stemde een Kernjury, bestaande uit 275 jaarlijks wisselende leden. De NS Publieksprijs is dé boekenpublieksprijs van Nederland. Bij de editie van vorig jaar brachten 96 duizend mensen hun stem uit. Veertig procent van hen stemde toen voor GIJP.

Van Egmond toonde zich aanvankelijk al blij verrast met de nominatie. 'Ik ben ook blij voor Wim Kieft. Hij heeft zich in mijn boek helemaal bloot gegeven. Dan is het mooi te merken dat dit door een groot publiek is gewaardeerd.'

Bekijk hier al onze video's