VI-boek KIEFT genomineerd voor NS publieksprijs

Het boek KIEFT, geschreven door VI-journalist Michel van Egmond, is genomineerd voor NS Publieksprijs 2014.

VI-boek KIEFT genomineerd voor NS publieksprijs

Tot en met woensdagavond 19 november kan worden gestemd. Op die dag wordt in DWDD onthuld welke titel de meeste stemmen heeft gekregen en daarmee Boek van het Jaar wordt. Van Egmond won de prijs vorig jaar al, toen hij met een overmacht aan stemmen werd beloond voor GIJP, de biografische schets van mediafenomeen René van der Gijp.

Van Egmond toonde zich blij verrast met de nominatie. ‘Ik vind het heel eervol voor de tweede keer op rij te worden genomineerd voor een prijs als deze. En ik ben ook blij voor Wim Kieft. Hij heeft zich in mijn boek helemaal bloot gegeven. Dan is het mooi te merken dat dit door een groot publiek is gewaardeerd.’

Over zijn kans voor de tweede maal op rij de eretitel Boek van het Jaar in de wacht te slepen, toont Van Egmond zich voorzichtig. ‘Daar is in de lange historie van de NS Publieksprijs nog nooit iemand in geslaagd. Er zijn überhaupt maar drie mensen geweest die de prijs twee keer hebben gewonnen: Annie M.G. Schmidt, Hella Haasse en Geert Mak. Dus makkelijk zal het zeker niet worden. Toch hopen Wim en ik dat er de komende weken veel op ons zal worden gestemd. Je weet nooit, al is de concurrentie erg zwaar.’

Naast KIEFT van Michel van Egmond zijn ook Debet van Saskia Noort, De Kraamhulp van Esther Verhoef, Geachte heer M. van Herman Koch, Toen ik je zag van Isa Hoes en Ventoux van Bert Wagendorp genomineerd.

De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (mei 2013 - mei 2014). Het Nederlandse publiek kan via www.nspublieksprijs.nl stemmen op een van deze zes genomineerden of op een Nederlandstalig boek naar keuze. Daarnaast stemt een Kernjury, bestaande uit 275 jaarlijks wisselende leden. Dit orgaan werd in aanwezigheid van de auteurs geïnstalleerd. Stemmen van de Kernjury en die van het algemene publiek bepalen samen welk boek de NS Publieksprijs 2014 wint.

De NS Publieksprijs is dé boekenpublieksprijs van Nederland. Bij de editie van vorig jaar brachten 96 duizend mensen hun stem uit. Veertig procent van hen stemde toen voor GIJP. De prijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2014, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een NS Altijd Vrij-abonnement eerste klas.

Bekijk hier al onze video's