Via de achterdeur Europa in: het gevecht om plek negen

Reacties

De middenmoot van de Eredivisie is in een heftige strijd om de negende plaats verwikkeld. The best of the rest mag stiekem dromen van Europees voetbal.  

Via de achterdeur Europa in: het gevecht om plek negen

Sparta Rotterdam-trainer Alex Pastoor was bloedserieus toen hij een kleine twee weken geleden na de overwinning op Heracles Almelo (3-1) sprak over Europees voetbal.

Wekenlang was het op Het Kasteel gegaan over degradatiezorgen, maar door de overwinning lonkte volgens Pastoor play-offs om Europees voetbal. 'Waarom niet', vroeg hij oprecht.

De trainer hoopt stiekem op de negende plaats, die dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid recht geeft op play-offs om een ticket voor de voorronde van de Europa League. Normaliter spelen de nummers vier tot en met zeven na het reguliere seizoen om een laatste Europese ticket, maar dit seizoen is dat anders.

FC Twente, de huidige nummer zes van Nederland, is vanwege de ongeregeldheden uit het verleden uitgesloten voor alle Europese toernooien. Bovendien spelen AZ (vijfde) en Vitesse (zevende) nog de bekerfinale. De winnaar van dat duel plaatst zich direct voor de groepsfase van de Europa League. Als er bovenin niks verandert, geven plek acht en negen dit jaar dus recht op de play-offs om Europees voetbal.

Momenteel staat Willem II op die plek met 33 punten. Het gat met Heracles Almelo (31), PEC Zwolle (30), FC Groningen (29), Sparta Rotterdam (28) en NEC (28) is klein. Zo is het dus mogelijk dat de huidige nummer veertien met een indrukwekkende eindsprint volgend seizoen actief is in Europa.

Strijd om Play-offs Europa League
Punten
5. AZ* 41
6. FC Twente** 41
7. Vitesse* 39
8. SC Heerenveen 37
9. Willem II 33
10. Heracles Almelo 31
11. PEC Zwolle 30
12. FC Groningen 29
13. Sparta Rotterdam 28
14. NEC 28

* AZ en Vitesse spelen op 30 april de bekerfinale. De winnaar plaatst zich direct voor de groepsfase van de Europa League.
** FC Twente is uitgesloten van Europees voetbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.