VI Vandaag: imago Oranje op het spel tegen Spanje

Reacties

Wat staat er vandaag allemaal op de voetbalagenda? De redactie van Voetbal International opent de dag met een vooruitblik op de hoofdpunten.

VI Vandaag: imago Oranje op het spel tegen Spanje

WK-reprise in De Arena

Imagoschade. De Spaanse internationals kunnen er stuk voor stuk over meepraten. Op liefst drie opeenvolgende eindtoernooien had La Furia Roja een zweem van onoverwinnelijkheid over zich. Tot 13 juni 2014. Oranje bewees dat de Spaanse kampioenen niet meer zo onaantastbaar waren als tijdens het WK van vier jaar eerder en de EK's van 2008 en 2012. De onverslaanbaar geachte titelhouder ging in Salvador met 5-1 onderuit.

Robin van Persie zoekt verkoeling in de hitte van Salvador tijdens Nederland - Spanje op het WK van vorig jaar.
Robin van Persie zoekt verkoeling in de hitte van Salvador tijdens Nederland - Spanje op het WK van vorig jaar.

Vandaag moet blijken wat die zege ruim negen maanden later nog waard is. Door de zeer tegenvallende resultaten doet Oranje immers in niets meer denken aan de ploeg die op het WK maar nipt de finale miste. Zonder de helden van toen, Robin van Persie en Arjen Robben, neemt een wankel Nederlands elftal het in De Arena op tegen een nog steeds niet helemaal opgekrabbeld Spanje, dat vrijdag eveneens goed wegkwam tegen Oekraïne (1-0). Guus Hiddink zag het maandag daarom allemaal nog niet zo somber in. 'Een draai om de oren kunnen we krijgen, maar we kunnen er ook één uitdelen. Als de jongens het tegen Spanje goed doen, dan komt dat het imago van Oranje ten goede.'

VI Premium: (Jong) Oranje en Waterreus

Op VI Premium lees je vandaag al de eerste verhalen uit VI nummer 14, die pas morgen wordt bezorgd bij abonnees en in de winkels ligt. VI Premium is uw persoonlijke toegang tot de complete voetbalwereld. Hier vindt u bijna alle verhalen uit VI en meer. Lid worden? Dat kan hier. Voor abonnees is VI Premium gratis.

Vandaag is een uitgebreide terugblik te lezen op het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Turkije van zaterdag (1-1), maar ook een analyse over de toekomst van Jong Oranje. Tom Knipping schreef een reportage over het UEFA-congres in Wenen en de column van Ronald Waterreus is ook vanmiddag al te lezen op VI Premium.

EK-kansen België en kraker in Turijn

Terwijl Oranje de vaderlandse eer verdedigt in duel met Spanje, kan België in Israël de koppositie pakken in Groep B van de EK-kwalificatiereeks. De Rode Duivels passeren Wales als ze het inhaalduel in Jeruzalem winnen. Het vertrouwen in een goede afloop is groot na de 5-0 zege van vrijdag tegen Cyprus.

Tegelijkertijd staan in Turijn twee Europese grootmachten tegenover elkaar. Kan Italië de onrust bezweren met een goed resultaat tegen Engeland, of bevestigt de ploeg van bondscoach Roy Hodgson de uitstekende vorm in het prestigieuze oefenduel?

Klik hier voor alle wedstrijden van vandaag.

Op 31 maart in... 2010

Heeft Bas Dost de clubs voor het uitzoeken. De destijds twintigjarige spits beleeft als speler van Heracles Almelo zijn doorbraak in de Eredivisie. Dat zijn teller eind maart op dertien goals staat heeft de interesse aangewakkerd van diverse clubs, zo vertelt zijn zaakwaarnemer Henk Nienhuis aan Voetbal International. 'De belangstelling voor Bas is groot en daar zitten een topclub, een interessante buitenlandse club en clubs uit het linkerrijtje van de Eredivisie bij. Binnenkort gaan we met hen om tafel.'

Bas Dost zou in de zomer van 2010 uiteindelijk kiezen voor SC Heerenveen.
Bas Dost zou in de zomer van 2010 uiteindelijk kiezen voor SC Heerenveen.

Hoewel ook Ajax toen al werd genoemd als belangstellende, zou Dost in de zomer van 2010 voor 2,5 miljoen euro verkassen naar SC Heerenveen. Na 52 goals in Friese dienst zou de man die zaterdag debuteerde voor Oranje twee jaar later een toptransfer maken naar VfL Wolfsburg. Daar was hij dit kalenderjaar tot dusverre nauwelijks af te stoppen, getuige zestien treffers in 24 officiële wedstrijden tot dusverre.

Jarig

    Nordin Amrabat (Málaga) - 1987
    Rodney Sneijder (Almere City FC) - 1991
    Karl-Heinz Schnellinger (oud-speler AC Milan en West-Duitsland) - 1939
    César Sampaio (oud-international Brazilië) - 1968
    Jérôme Rothen (oud-speler AS Monaco) - 1978
    Pablo Piatti (Valencia) - 1989
    Stephen Tataw (aanvoerder Kameroen WK '90) - 1963

    Bekijk hier al onze video's
    Praat mee

    Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

    Reacties worden op dit moment geladen.