VI Vandaag: Groningen ontwaakt, Elia als mentor van Depay

Reacties

Wat staat er vandaag allemaal op de voetbalagenda? De redactie van Voetbal International opent de dag met een vooruitblik op de hoofdpunten.

VI Vandaag: Groningen ontwaakt, Elia als mentor van Depay

Groningen ontwaakt in euforie

VI.nl volgt ook donderdag de nasleep van het bekervoetbal. Door een 3-0 zege op Excelsior speelt FC Groningen op 3 mei de bekerfinale tegen PEC Zwolle en tevens zijn oude trainer Ron Jans. Die is met zijn dienstverband van bijna acht jaar de langstzittende oefenmeester van de noorderlingen ooit. FC Groningen had woensdagavond enige tijd zijn handen vol aan Excelsior, maar een doelpunt van Hans Hateboer op slag van rust deed het tij in de Euroborg keren. Albert Rusnák en Tjaronn Chery bepaalden de eindstand op 3-0, waardoor Groningen voor het eerst sinds 1989 de eindstrijd bereikt en er in het hoge noorden ook donderdag nog sprake van euforie zal zijn.

De Trots van het Noorden kan met een bekeroverwinning bovendien zijn hele seizoen goedmaken, want in de Eredivisie staat het elftal van Erwin van de Looi teleurstellend elfde. Maar vooral FC Twente, Willem II en SC Cambuur hopen dat PEC Zwolle de bekerfinale wint, zodat ook de nummer acht van de ranglijst mag meedoen aan de play-offs.

De wederopstanding van Eljero Elia

In de nieuwe VI bespreekt verslaggever Taco van den Velde de roerige loopbaan van Eljero Elia met de hoofdrolspeler zelf. Ooit lag voor de aanvaller de voetbalwereld aan de voeten, maar via ADO, FC Twente en Hamburger SV draaide zijn droomtransfer naar Juventus op een mislukking uit. Bij Southampton volgde als Werder  Bremen-huurling de wederopstanding. En dat allemaal dankzij Ronald Koeman.

Maar Elia komt niet alleen aan bod over zijn eigen situatie. PSV-topscorer Memphis Depay ziet hij als 'zijn broertje'. Elia heeft een goede raad voor de Oranje-international. 'Memphis  kan beter nog een jaartje bij PSV blijven om de Champions League mee te pikken.' De inmiddels zelf ook weer bij Oranje in beeld verschenen vleugelflitser ziet bovendien meer talent in de Eredivisie. 'Riechedly Bazoer van Ajax wordt een grote.' Maar voor de huidige toppers hoeft Elia niet ver te zoeken. 'Morgan Schneiderlin is Jordy Clasie in het kwadraat.' Lees hier het hele verhaal van Elia.

VI Premium is uw persoonlijke toegang tot de complete voetbalwereld. Hier vindt u bijna alle verhalen uit VI en meer. Lid worden? Dat kan hier. Voor abonnees is VI Premium gratis.

Eljero Elia in acrobatische houding namens Southampton.
Eljero Elia in acrobatische houding namens Southampton.

Sébastien Haller: topspits in wording

Ooit een groot talent. Daarna wegkwijnend op de bank bij AJ Auxerre. Nu als huurling held in De Galgenwaard. Het gaat hier om Sébastien Haller. VI-verslaggever Freek Jansen praat in de nieuwe VI met de spits, die als de club zijn optie licht voor vier jaar zal tekenen bij de Domstedelingen. 'FC Utrecht heeft me bevrijd. FC Utrecht is het paradijs.' Maar volgens landgenoot en grote broer Edouard Duplan hoeven de fans van de club er niet op te rekenen dat de Franse aanvaller lang in dat paradijs blijft. 'Hij is een monster op het veld. Maar hij gaat niet Mister FC Utrecht worden. Geloof me: over een paar jaar zit hij bij een topclub.' Lees het hele interview vanmiddag op VI Premium.

Op 9 april in... 2012

Precies drie jaar geleden meldde VI dat Feyenoord en Dirk Kuijt een eerste gesprek hebben gevoerd over een terugkeer van de toenmalige international naar De Kuip. Kuijt (destijds 31) stond op dat moment nog onder contract bij Liverpool, maar mocht ondanks zijn doorlopende verbintenis vertrekken. De Katwijker gaf aan graag te willen terugkeren. Struikelblok was zijn miljoenensalaris, waar Feyenoord niet aan kon tippen.

Voor een terugkeer naar De Kuip bleek het toch te vroeg. Kuijt vertrok uiteindelijk naar Fenerbahçe, waarmee hij landskampioen werd (2014), de beker won (2013) en de Turkse Super Cup (2014) bemachtigde. Ook dit seizoen strijdt hij met zijn club mee om de prijzen, want zowel in de beker (kwartfinalist) als Süper Lig (tweede, twee punten achter leider Galatasaray) is er nog kans op succes. Zijn contract loopt komende zomer af.

En dus herhaalt de geschiedenis zich. Dirk Kuijt staat opnieuw in de belangstelling van Feyenoord. Deze zomer wordt hij 35, maar hij gaf onlangs in Voetbal International aan de Nederlandse Ryan Giggs (die voetbalde tot zijn veertigste) te willen worden. Uitgeraasd is Kuijt dus nog steeds niet. Het moment dat hij in De Kuip gaat terugkeren, lijkt er nu bovendien alsnog te komen.

Dirk Kuyt is ondanks zijn leeftijd nog steeds van onschatbare waarde voor Fenerbahçe.
Dirk Kuyt is ondanks zijn leeftijd nog steeds van onschatbare waarde voor Fenerbahçe.


Jarig

Evander Sno - werkloze profvoetballer (1987)
Bart Goor - ex-Rode Duivel (1973)
Kevin van Dessel - ex-Roda JC (1979)
Robbie Fowler - voormalig spits Liverpool (1975)
Luuk Balkestein - ex-Sparta, Feyenoord en Oranje (1954)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.