VI Schaduwlijst: Liverpool zoekt kampioenskeeper

Reacties

In de rubriek VI Schaduwlijst aandacht voor de transferbehoeften van internationale topclubs. In de vierde editie aandacht voor Liverpool en de positie onder de lat van de roemruchte Engelse club.

VI Schaduwlijst: Liverpool zoekt kampioenskeeper

Al sinds 1990 smacht alles wat Liverpool lief heeft ernaar. Die felbegeerde titel. In het seizoen 2013/14 leek de formatie van Brendan Rodgers, Steven Gerrard en Luis Suárez hard op weg, maar glipte de titel letterlijk weg. De glijpartij van Gerrard droeg er aan bij dat Liverpool, dat seizoen, met Simon Mignolet iedere competitiewedstrijd onder de lat, Manchester City uiteindelijk voorrang moest verlenen met een verschil van twee punten. De titeldroom kon weer voor even de kast in.

In het seizoen 2016/17 is die titeldroom wéér onderwerp van gesprek. Manager Jürgen Klopp heeft een manier gevonden om Liverpool aan de hand van Philippe Coutinho, Roberto Firmino en Sadio Mané, ondersteund door Adam Lallana, Georginio Wijnaldum en Jordan Henderson, te laten swingen.

Mignolet
Door de excellerende middenvelders, al dan niet in de voorhoede opgesteld, meldt Liverpool zich als titelkandidaat, maar blijft de keeperskwestie tot enkele weken terug ook onderbelicht. Mignolet mag dan in het bijna-kampioensseizoen van Liverpool alles gespeeld hebben, hij is al vaker onderwerp van discussie of grappen (zie filmpje) geweest. Beschikt de Belg wel over de kwaliteiten om eerste keeper van Liverpool te zijn?

Dit seizoen mag hij in de eerste vijf duels zijn opwachting maken, maar in de zomer heeft Liverpool al ingespeeld op de onzekerheid rond de 28-jarige Belg. De Duitser Loris Karius, momenteel 23 jaar, is zorgvuldig gescout. Zijn kwaliteiten passen bij de strijdwijze die Klopp voorstaat. De voor 6,2 miljoen euro van FSV Mainz 05 overgenomen doelman is in staat voetballend zijn mannetje te staan en is proactief in het meedenken met zijn defensie. Met andere woorden: hij is niet gekluisterd aan de doellijn en kan zijn verdedigers uit de brand helpen als Liverpool door collectieve pressing ruimte in de rug moet weggeven. Maar is de doelman, die onder meer een verleden heeft bij Manchester City, wel goed genoeg in het cruciale aspect voor een keeper? Simpelweg ballen tegenhouden lijkt het probleem.

Kritiek
Dat blijkt in de duels met AFC Bournemouth (4-3 verlies) en West Ham United (2-2). Met opzichtige fouten draagt de Duitser bij aan kostbaar puntenverlies. Het komt Karius, die op social media zijn criticasters hekelt, op een storm aan kritiek te staan. Klopp neemt het openbaar op voor zijn landgenoot; hij vindt het maar niets dat de gebroeders Neville – saillant vanwege hun verleden bij aartsrivaal Manchester United – zijn doelman op de hak nemen. Wat ondersneeuwt is dat Liverpool-iconen als Michael Owen en Jamie Carragher eerder ook al hun pijlen richtten op Karius en de keeperskwestie bij Liverpool.

De ophef blijkt ondanks de woorden van Klopp toch aanleiding voor een wisseling van de wacht. In de laatste drie duels is Mignolet weer keeper van Liverpool en moet Karius genoegen nemen met een plek in de luwte. Volgens Klopp een veiligheidsmaatregel, aangezien hij nog steeds gelooft dat Karius zich kan ontpoppen tot vaste waarde. 'Ik ben niet geïnteresseerd in druk van buitenaf, ik ben geïnteresseerd in die jongen. Er is geen enkele reden hem te pushen, dan verliest hij zelfvertrouwen. Karius heeft veel kwaliteiten die andere keepers maar al te graag zouden willen hebben. We willen spelers beter maken, niet mensen ervan overtuigen dat hij niet slecht is. Ik ken hem erg goed en hij is veel beter dan hij in de laatste twee wedstrijden heeft laten zien. Dit is voor Liverpool een langetermijnproject.'

Toch prikkelt de Anfield-keeperskwestie. Ook Klopp weet dat er in het voortdurende Premier League-geweld geen tijd is voor langetermijnprojecten. Ook de erfenis in de schoot werpen van de momenteel aan Huddersfield Town verhuurde Danny Ward (23), die Klopps goede vriend David Wagner als coach heeft, lijkt daardoor geen optie. Het is te kort door de bocht, maar de vijf verliespunten in de twee minste duels van Karius zorgen ervoor dat Liverpool nu zes punten – en niet één – achter de ontketende koploper Chelsea staat.

Loris Karius, Simon Mignolet, een van onderstaande vijf opties, of misschien wel heel iemand anders?
Loris Karius, Simon Mignolet, een van onderstaande vijf opties, of misschien wel heel iemand anders?

Moet Klopp toch blijven geloven in de keepers die hij heeft?
Door de financiële slagkracht van de Engelse grootmachten zijn er wel degelijk keepers te bedenken die in de voetsporen kunnen treden van legendarische keepers als Ray Clemence en Bruce Grobbelaar. Maar wie? Een schot voor de boeg met vijf kandidaten, keepers die zomaar eens het fundament zouden kunnen vormen voor een nieuwe titel van Liverpool.

1. Samir Handanovic
De Sloveen heeft bij Internazionale sinds 2012 al lang en breed getoond over klasse te beschikken. Tijdens de ineenstorting van het Inter-koninkrijk, in 2010 nog de beste club van Europa, is hij week in week uit een van de weinige vastigheden die er in Milaan nog wel zijn. En als hij op 32-jarige leeftijd nog een droomtransfer wil maken, is de tijd nú aangebroken.

De nog tot medio 2019 lopende verbintenis, althans het afkopen daarvan, zal het probleem niet zijn voor Liverpool. Toch is er wel een mogelijk ander obstakel: de Sloveense penalty-killer zelf. In januari verlengde hij zijn contract nog. Een jaar Inter-teleurstellingen verder en het gemis van Champions League-voetbal zouden zijn gemoed evenwel veranderd kunnen hebben. Een flinke zak geld zou de rest kunnen doen. Bijkomend voordeel voor Liverpool zou zijn dat Karius in de komende twee jaar als stand-in kan rijpen in de schaduw van Handanovic om later alsnog zijn op zijn kwaliteiten gestoelde belofte als dé keeper van Liverpool waar te maken.

2. Jan Oblak
Een totaal andere constructie is denkbaar bij een andere Sloveense keeper: Jan Oblak. Met Atlético Madrid is hij de afgelopen jaren wél verzekerd van een plek in de Europese top, maar ook voor hem is een lokroep van het Engelse voetbalwalhalla niet af te doen als een wissewasje. Tel er de huidige teleurstellende zesde plek van Atético en het nog altijd boven Madrid hangende vertrek van trainer Diego Simeone bij op, en Oblak zal op z'n minst aan het twijfelen slaan.

In het geval van de 23-jarige opvolger van Handanovic bij het nationale elftal zal de overredingskracht - lees: de geldbuidel - wel groter moeten zijn. Hij verlengde een maand na Handanovic zijn contract en ligt nu vast tot medio 2021. Bovendien zou de keuze voor Oblak enerzijds een veilige zijn, maar anderzijds ook de deur dichtgooien voor Karius, gezien het geringe leeftijdsverschil. Van een onbetwiste eerste keus is Klopp dan wel verzekerd.

3. Sergio Rico
Puur kijkend naar de kwaliteiten die Liverpool hoog in het vaandeel heeft staan, loopt er bij Sevilla een verbeterde versie van Karius rond. Sergio Rico imponeert dit seizoen met fraaie reddingen, maar beschikt óók over de in de tactiek van Klopp gevraagde competenties. In de Champions League toonde de Spaanse international mede door vijf clean sheets in zes optredens daadwerkelijk op de deur van het huis der Europese topkeepers te kloppen. Hij heeft nu alleen nog een groter podium nodig.

4. Kasper Schmeichel
Met de keuze voor Karius heeft Klopp al laten zien er niet enorm veel waarde aan te hechten, maar kennis van de Premier League komt altijd goed van pas. Wat dat betreft weet de zoon van de legendarische Peter Schmeichel wat het is om in de voortdurend in de hoogste versnelling uitgevoerde dans mee te gaan. Bovendien weet de Deen door het sensationele vorige seizoen met stuntclub Leicester City wat er voor nodig is om kampioen te worden. Met zijn uitmuntende spel had hij immers een flink aandeel in het wonder van Leicester.

Manager Claudio Ranieri kan dan om het hardst roepen dat zijn sluitpost niet zal vertrekken; de volledig verdwenen roze wolk kan hem mogelijk doen vergeten dat hij in augustus nog verlengde bij de club die onder meer Liverpool aftroefde en tot verbazing van vriend en vijand kampioen van Engeland werd.

5. Joe Hart
Als bovenstaande vier opties niet voldoen, heeft clubicoon Jamie Carragher nog wel een suggestie om deze rubriek mee af te sluiten. De verdediger, die ruim zevenhonderd duels voor The Reds speelde, ziet in Joe Hart de ideale man voor de vacature onder de lat. De 29-jarige Hart, die momenteel door Manchester City wordt verhuurd aan Torino, heeft in ieder geval ervaring genoeg. De Engelsman heeft meer dan driehonderd Premier League-duels met Manchester City achter zijn naam en kwam al 67 keer uit voor het Engelse nationale elftal. Er is slechts één probleem: Hart moest bij City plaatsmaken, omdat hij niet sterk was in het meevoetballen. Een kwaliteit die bij Liverpool ook gevraagd is.

Hebben we een kandidaat-keeper voor Liverpool volledig over het hoofd gezien? Moet Klopp wél vasthouden aan Mignolet en/of Karius? Of zijn er andere wegen die tot een relevante bijdrage aan het zo felbegeerde Liverpool-succes kunnen bijdragen. Praat hieronder mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.