VI Opinie: is dit de start van een PSV-hegemonie?

Reacties

In de rubriek VI Opinie krijgen lezers van de website van Voetbal International de gelegenheid mee te praten over prangende en actuele vraagstukken in het voetbal. Dit keer over de kracht van PSV, dat zaterdag voor het eerst in zeven jaar weer eens kampioen werd.

VI Opinie: is dit de start van een PSV-hegemonie?

PSV loste Ajax af als landskampioen. De Amsterdammers wonnen de titel de afgelopen vier seizoenen, wat de Eindhovenaren juist nog deden in de periode 2005-08. De vraag is of het eerste kampioenschap sinds dat succestijdperk nu een nieuwe hegemonie inluidt, want juist de spelers die dit seizoen het voortouw namen lijken aan de vooravond van een vertrek te staan.

Memphis Depay en Georginio Wijnaldum maakten afgelopen zomer al een WK mee met het Nederlands elftal en stelden in aanloop naar dit seizoen nog één keer kampioen te willen worden met PSV, voordat ze een transfer naar het buitenland maken. De kans dat dat gebeurt is groot, zo erkende trainer Phillip Cocu tegenover het ANP. 'Maar ik hoop dat we de rest van de ploeg bij elkaar kunnen houden. Een paar mutaties is niet erg, maar het moeten er niet te veel worden.'

Technisch manager Marcel Brands bevestigde nog maar eens dat er voor Memphis veel belangstelling is van grote clubs, terwijl Wijnaldum juist nog de deur naar een langer verblijf in Eindhoven op een kiertje hield. De vraag blijft: kan PSV de concurrentie op afstand houden, of komen Ajax en Feyenoord na één jaar alweer dichterbij? Frank de Boer zal zijn groep immers voor een groot deel intact kunnen houden, terwijl Dirk Kuijt deze zomer terugkeert in De Kuip in de hoop nu wel kampioen te worden.

De geschiedenis wijst dat uit dat het vertrek van dragende spelers lang niet altijd fataal is geweest voor de titelkansen van de regerend kampioen. Ajax prolongeerde de titel vier keer, terwijl elke zomer weer belangrijke krachten als Jan Vertonghen en Christian Eriksen voor een transfer naar het buitenland kozen. PSV presteerde tijdens de vorige succesperiode hetzelfde, hoewel het ook elk seizoen weer nieuwe spelers moest inpassen. Lukt dat nu opnieuw? Log in met je VI-account en praat mee.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.