VI Live: zevenklapper Dortmund, Salzburg redt het niet

Om ook tijdens wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het (inter)nationale voetbal op de voet gevolgd wordt.

Dit liveblog is nu gesloten. Uiteraard kun je de hoogtepunten van deze avond hieronder nog teruglezen.

22.55 uur: UITSLAGEN EUROPA LEAGUE
Ondanks een 2-0 zege ligt Salzburg na penalty's eruit, terwijl Standard Luik uiteindelijk op uitdoelpunten wordt geklopt door Molde. Mede door drie treffers van Marco Reus wint Dortmund met liefst 7-2 (11-5 over twee duels) van Odd Grenland. Athletic Bilbao zet het 3-2 verlies in de heenwedstrijd tegen MSK Zilina in Baskenland recht.

Uitslagen
Salzburg - Dinamo Minsk* 2-0 wns.
Standard Luik - Molde* 3-1
Borussia Dortmund* - Odd Grenland 7-2
Athletic de Bilbao* - MSK Zilina 1-0
*Naar groepsfase Europa League

Alle overige uitslagen staan in ons Matchcenter.

22.39 uur: EINDSTAND FC MIDTJYLLAND - SOUTHAMPTON 1-0
Voor Ronald Koeman zit het Europese avontuur er alweer op. Met Maarten Stekelenburg in het doel en Cuco Martina in de verdediging verloor de Engelse ploeg in de stromende regen.

22.05 uur: SOUTHAMPTON IN DE PROBLEMEN
Het lukt Southampton niet om grip te krijgen op het duel in Denemarken. De ploeg van Ronald Koeman móét een keer scoren tegen Midtjylland om kans te houden op de poulefase in de Europa League.

LANDGENOTEN: Fenerbahçe heeft zich met Robin van Persie in de basis geplaatst voor de poulefase in de Europa League. Thuis rekende de Turkse topclub af met Atromitos: 3-0. Van Persie speelde driekwart van de wedstrijd. Ook Garry Rodrigues gaat na een 1-1 gelijkspel met PAOK Saloniki tegen Brøndby IF door in Europa. De Grieken hadden de heenwedstrijd al met 5-0 gewonnen.

21.54 uur: EINDSTAND AZ-ASTRA GIURGI 2-0
Door twee late goals gaat AZ naar de poulefase van de Europa League!

21.42 uur: DOELPUNT MÜHREN
Na een knappe actie dribbelt Robert Mühren zich vrij en maakt hij de bevrijdende 2-0 tegen Astra! Dit kan niet meer misgaan voor de Alkmaarders.

21.37 uur: DOELPUNT VAN DER LINDEN
Jop van der Linden breekt de ban! Astra-keeper Silviu Lung verkijkt zich op zijn vrije trap vanaf de zijkant: 1-0 voor de Alkmaarders. En dat volstaat voor de volgende ronde.

21.34 uur: TIJD DRINGT VOOR AZ
AZ heeft nog een kwartier om te scoren tegen Astra. Muamer Tankovic en Robert Mühren komen op het veld. Het is nog 0-0.

21.13 uur: DOELPUNT FC MIDTJYLLAND
Duncan Rasmussen schuift de 1-0 binnen voor de Denen tegen Southampton, de ploeg van Ronald Koeman kan aan de bak in de stromende regen.

LANDGENOTEN: Videoton heeft zich met Kees Luijckx in de basis niet kunnen plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Na een 3-0 nederlaag tegen Lech Poznan verloor de kampioen van Hongarije ook op eigen veld van de Polen (0-1). Luijckx werd na een klein uur gewisseld.

20.47 uur: RUSTSTAND AZ - ASTRA GIURGIU 0-0
Bij deze stand is AZ uitgeschakeld. Maar het spelbeeld is hoopgevend voor de Alkmaarders, die de eerste helft de beste kansen kregen.

20.46 uur: AFTRAP FC MIDTJYLLAND - SOUTHAMPTON
De ploeg van Ronald Koeman moet voor een plek in de groepsfase van de Europa League minimaal één keer scoren tegen de kampioen van Denemarken na de 1-1 op eigen veld.

20.25 uur: KNAL HENRIKSEN
Daar is bijna de 1-0 na een knal van Markus Henriksen, maar Silviu Lung tikt de bal uit de kruising.

20.17 uur: EERSTE MOGELIJKHEID AZ
De eerste mogelijkheid voor AZ. Markus Henriksen kan Vincent Janssen bij de tweede paal net niet bereiken.

20.01 uur: AFTRAP AZ-ASTRA GIURGIU
Astra Giurgiu trapt af in Alkmaar. AZ moet een 3-2 nederlaag van een week eerder in eigen huis zien weg te poetsen.

LANDGENOTEN: Met invaller Rydell Poepon heeft Qarabag FK de groepsfase van de Europa League bereikt. De Nederlander kwam binnen de lijnen toen de 3-0 eindstand tegen het Young Boys van Miralem Sulejmani al op het bord stond. Dat was na de 1-0 zege in Zwitserland ruim voldoende om door te stoten.

19.50 uur: AJAX ZWIJNT TEGEN JABLONEC
Ajax plaatst zich met een 0-0 bij Jablonec voor de groepsfase van de Europa League. De ploeg van trainer Frank de Boer kon in Tsjechië bogen op de 1-0 overwinning uit de eerste confrontatie en had daardoor genoeg aan het doelpuntloze gelijkspel. Dat behaalden de Amsterdammers wel met tien man, omdat Riechedly Bazoer in de tweede helft de rode kaart kreeg. Ajax zwijnde bovendien toen Jan Gregus in de 58ste minuut een strafschop tegen de paal mikte.

19.36 uur: CILLESSEN REDT OP DOELLIJN
Ajax-doelman Jasper Cillessen hoefde bij de strafschop niet in te grijpen, maar voorkomt tien minuten voor tijd voorlopig wel dat er een verlenging aan te pas moet komen. De goalie staat op de goede plaats als een voorzet vanaf de linkerkant wordt verlengd. Cillessen redt op de doellijn.

19.33 uur: GROTE KANS FISCHER
Met tien man komt Ajax toch nog tot een grote kans op de 0-1. Anwar El Ghazi bedient invaller Viktor Fischer, maar die slaagt er niet in de Tsjechische doelman te verschalken.

19.23 uur: VAN PERSIE IN DE BASIS
Robin van Persie start zometeen (20.00 uur) in de basis bij Fenerbahçe, dat tegen Atromitos een 1-0 voorsprong verdedigt.

19.14 uur: RODE KAART BAZOER
Een minuut na de gemiste strafschop krijgt Riechedly Bazoer zijn tweede gele kaart van de avond. De middenvelder moet dus met een rode prent naar de kant en Ajax verder met tien man.

19.13 uur: PENALTY JABLONEC TEGEN DE PAAL
Ajax krijgt in de 58ste minuut een strafschop te slikken. Jaïro Riedewald krijgt de bal tegen zijn linkerarm bij poging de bal met een sliding te blokken, waarop de scheidsrechter de bal op de stip legt. Jan Gregus schiet tegen de paal.

18.55 uur: OPSTELLING AZ
AZ treedt net als in de heenwedstrijd tegen Astra Giurgiu in een 5-3-2-formatie aan. Trainer John van den Brom kiest voor de volgende elf tegen de Roemenen.

De opstelling
AZ: Rochet; Johansson, Gouweleeuw, Luckassen, Van der Linden, Haps; Haye, Henriksen, Dos Santos; Hupperts, Janssen.

18.45 uur: RUSTSTAND JABLONEC-AJAX 0-0
Het is rust in Tsjechië. Ajax domineert de doelpuntloze wedstrijd, maar heeft het Jablonec-doelman Vlastimil Hrubý nog niet moeilijk gemaakt. Joël Veltman kreeg de grootste kans, maar verzuimde zijn ploeg van dichtbij op voorsprong te zetten.

18.32 uur: AJAX CONTROLEERT
Ajax grossiert in balbezit, maar wordt nog niet gevaarlijk. De Tsjechen zakken diep in en proberen de Amsterdammers via counters pijn te doen.

18.04 uur: GEEL MILIK
Arek Milik krijgt geel na een schwalbe. De Ajax-spits ziet Jablonec-doelman Vlastimil Hrubý ontstuimig uit zijn doel komen en laat zich vallen. Er was echter geen sprake van contact.

18.00 uur: AFTRAP JABLONEC-AJAX
De bal rolt in Tsjechië! Ajax verdedigt op bezoek bij Jablonec een 1-0 voorsprong die resteert uit de heenwedstrijd. Arek Milik was in het eerste duel met de Europa League-opponent verantwoordelijk voor de enige treffer.

16.46 uur: OPSTELLING AJAX
Ajax begint in de te verwachten opstelling aan het uitduel met Jablonec. Kenny Tete en Daley Sinkgraven keren ten opzichte van afgelopen weekend (NEC-uit) terug in het elftal, dat gaat ten koste van Ricardo van Rhijn en Lasse Schöne. De ploeg van trainer Frank de Boer moet in Tsjechië een 1-0 voorsprong zien te verdedigen.

Ajax:
Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Bazoer, Klaassen, Gudelj; El Ghazi, Milik en Sinkgraven.

Daley Sinkgraven (links) en Kenny Tete.

16.31 uur: YOUNES IS NEGENTIENDE MAN
Amin Younes zal vanavond niet in actie komen voor Ajax. De Duitse vleugelaanvaller reisde wel mee voor het uitduel met Jablonec, maar de Amsterdammers maken bekend dat hij als negentiende man plaatsneemt op de tribune.

16.30 uur: PLAY-OFFS EUROPA LEAGUE
Vanavond staan de returns in de laatste voorronde van de Europa League op het programma. De eerste wedstrijd begint al om 16.45 uur, met de return tussen Kairat Almaty en Girondins de Bordeaux. Hieronder nog een keer alle uitslagen uit de heenwedstrijden.

Southampton - FC Midtjylland 1-1

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.