VI Live: Wildschut trefzeker, eerste misstap Van Dijk

Om ook tijdens wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het (inter)nationale voetbal op de voet gevolgd wordt.

Dit liveblog is nu gesloten. Uiteraard is alles van deze woensdagavond hieronder nog terug te lezen.

LANDGENOTEN: Yanic Wildschut was met Middlesbrough de enige Nederlander die vandaag in actie kwam in de strijd om de Engelse League Cup. De 23-jarige aanvaller werd in de 23ste minuut weggestuurd door Albert Adomah en schoof koelbloedig de bal langs David Cornell. Christian Stuani besliste vervolgens de wedstrijd door twee keer te scoren tegen Oldham Athletic (1-3), dat uitkomt op het derde niveau in Engeland. In de extra tijd redde Daniel Philliskirk de eer voor de thuisclub. Wildschut speelde vorig seizoen elf competitiewedstrijden voor Middlesbrough. Hij maakte daarin twee doelpunten.

22.47 uur: AJAX EERSTE KOPLOPER
Ajax is na de eerste speeldag op doelsaldo de koploper in de Eredivisie, waarin verder alleen Roda JC Kerkrade, SC Heerenveen, Feyenoord en NEC de volle buit pakten.

LANDGENOTEN: Virgil van Dijk heeft met Celtic voor het eerst dit seizoen puntenverlies geleden. Uit tegen Kilmarnock werd twee minuten voor tijd een voorsprong verspeeld (2-2). Emilio Izaguirre veroorzaakte een strafschop, die benut werd door Kallum Higginbotham. Met zeven punten uit drie wedstrijden heeft Celtic in de Schotse Premier League twee punten achterstand op Heart of Midlothian. Die ploeg won op zijn beurt met 2-0 van Motherwell. Prince Buaben, die in de jeugd van Ajax speelde, gaf een assist, terwijl de in Alkmaar geboren Alim Öztürk achterin de gehele wedstrijd speelde.

22.34 uur: EINDSTAND NEC - EXCELSIOR 1-0
NEC viert zijn rentree in de Eredivisie met een zwaarbevochten zege op Excelsior. Wat een binnenkomer voor de promovendus, waar met Navarone Foor nota bene een oer-NEC'er de matchwinner werd.

22.28 uur: DOELPUNT NEC
En nu lukt het Navarone Foor wel! Wat een heerlijke pegel, van ruim twintig meter ramt hij de bal binnen. NEC is met nog twee minuten op de klok op weg naar zijn twintigste thuiszege op rij (1-0).

22.21 uur: BIJNA FOOR
Op het moment dat het duel op slot lijkt te zitten, tovert Navarone Foor een prachtige lob uit zijn linker. De bal gaat buiten bereik van Filip Kurto rakelings langs het doel van Excelsior. Nog een minuutje of tien in Nijmegen, 0-0 de stand nog.

22.13 uur: HOUDT NEC DE NUL?
NEC hield 46 wedstrijden op rij de nul niet in de Eredivisie, maar lijkt nu hard op weg die reeks te doorbreken.

22.01 uur: TAM EERSTE KWARTIER
Het eerste kwartier na rust heeft weinig opgeleverd. Vooralsnog liggen NEC en Excelsior op koers voor de eerste 0-0 van het nieuwe Eredivisieseizoen.

21.46 uur: AFTRAP TWEEDE HELFT
De laatste 45 minuten Eredivisievoetbal van deze woensdagavond zijn ingegaan. NEC en Excelsior zijn de enige twee clubs die vanavond nog niet scoorden.

De Goffert is het enige stadion waar deze speelronde nog niet gescoord is. Aan de strijdlust bij de twee ploegen ligt het zeker niet.

21.36 uur: EINDSTAND PEC ZWOLLE - SC CAMBUUR 2-2
Voor de zesde keer in zeven Eredivisieseizoenen begint SC Cambuur met een gelijkspel. Bijna had Valmir Berisha nog de 2-3 binnen getikt in de dying seconds.

21.31 uur: RUSTSTAND NEC - EXCELSIOR 0-0
Nog geen treffers in De Goffert, al vielen er ook geen grote kansen te noteren.

21.27 uur: APPLAUS VOOR EBBERS
Het publiek klapt in de 41ste minuut voor Denny Ebbers, de Nijmeegse topjudoka die dinsdag op 41-jarige leeftijd overleed na een lang gevecht tegen een slopende ziekte. Prachtig gebaar van de NEC-aanhang, waar Ebbers ook deel van uitmaakte.

21.18 uur: DOELPUNT SC CAMBUUR
Geef die Leeuwarders een vinger en ze nemen je hand. Dat PEC Zwolle eerder geen afstand genomen heeft, komt het elftal van Ron Jans nu duur te staan. Sjoerd Overgoor tikt de 2-2 langs Kevin Begois!

21.10 uur: DOELPUNT SC CAMBUUR
En daar Erik Bakker! De middenvelder glijdt een afgeweken bal van Sander van de Streek binnen. Plotseling is het weer een wedstrijd in Zwolle. Nog een minuutje of twintig daar. De stand: 2-1 voor de thuisclub.

21.03 uur: HANDS FISCHER
Was dat geen penalty? Anthony Limbombe wil de bal voor de pot gooien, maar Sander Fischer krijgt de bal tegen zijn uitgestoken hand. Aangeschoten hands, oordeelt scheidsrechter Jeroen Manschot. Slechts een corner voor NEC.

20.59 uur: BIJNA NUMMER DRIE VAN ZWOLLE
De 3-0 lijkt op dit moment waarschijnlijker dan de 2-1. Debutant Wouter Marinus met de inzet namens PEC Zwolle, maar Leonard Nienhuis ligt goed in de weg namens SC Cambuur.

20.52 uur: REDDING HALLDÓRSSON
NEC-doelman Hannes Halldórsson is nog een grote onbekende op de Nederlandse velden, maar redt prachtig op een pegel van Nigel Hasselbaink.

20.47 uur: OP DE PAAL
Ook in Zwolle is afgetrapt, hier voor de tweede helft. En daar is Queensy Menig al bijna met de 3-0, maar hij schuift de bal op de paal.

20.46 uur: AFTRAP NEC - EXCELSIOR
En ook in De Goffert is afgetrapt bij het laatste duel van de eerste speelronde.

20.39 uur: TWINTIG OP EEN RIJ
NEC jaagt op zijn twintigste (!) competitiezege op rij in eigen huis. Vorig seizoen won het negentien keer op eigen veld in de Jupiler League.

20.31 uur: RUSTSTAND PEC ZWOLLE - SC CAMBUUR 2-0
Het eerste halfuur was voor SC Cambuur, maar PEC Zwolle trok de wedstrijd naar zich toe in het kwartier voor rust.

20.23 uur: EINDSTAND FC GRONINGEN - FC TWENTE 1-1
Afgelopen in de Euroborg! FC Groningen kreeg veruit de meeste kansen, maar wist pas op de valreep gelijk te maken.

20.18 uur: DOELPUNT PEC ZWOLLE
En daar is nummer twee van PEC Zwolle! Sheraldo Becker legt hem even goed voor zijn linker en haalt verwoestend uit. 2-0 voor de thuisclub.

20.17 uur: EERSTE EREDIVISIEGOAL MARCELLIS
Het was pas de eerste Eredivisiegoal voor Dirk Marcellis. Namens PSV, AZ en NAC Breda scoorde hij nog nooit in de competitie.

Dirk Marcellis (links) maakte in zijn 175ste Eredivisieduel zijn eerste competitiegoal.

20.16 uur: DOELPUNT PEC ZWOLLE
Dirk Marcellis luistert zijn competitiedebuut bij PEC Zwolle op met een treffer! Na uitstekend voorbereidend werk van Lars Veldwijk schiet hij hard en hoog in het dak van het doel. PEC Zwolle - SC Cambuur staat 1-0.

20.11 uur: DOELPUNT FC GRONINGEN
Michael de Leeuw maakt de 1-1! Danny Hoesen behoudt het overzicht en legt keurig af op zijn ploeggenoot, die hard en laag binnen trapt.

20.05 uur: GRONINGEN BRENGT EXTRA SPITS
Mimoun Mahi komt erin als extra spits bij FC Groningen. Hij vervangt Albert Rusnák.

20.02 uur: BIJNA FC TWENTE
Shadrach Eghan kopt bijna de 0-2 binnen, uit weer zo'n gevaarlijke hoekschop van Hakim Ziyech. Een enorme kans voor de gelegenheidsaanvaller van Twente, helemaal vrij op vijf meter van het doel.

20.01 uur: WEINIG KANSEN IN ZWOLLE
Bij PEC Zwolle - Cambuur zijn ondanks het open spel van beide ploegen nog geen grote kansen geweest. Mikhail Rosheuvel trapte namens de bezoekers in het zijnet.

19.59 uur: OPSTELLINGEN NEC - EXCELSIOR
Om 20.45 uur begint het duel tussen NEC en Excelsior in De Goffert. NEC won vorig seizoen al zijn thuiswedstrijden in de Jupiler League.

De opstellingen
NEC: Halldórsson, Buysse, Golla, Van Eijden, Appiah, Breinburg, Bikel, Santos, Limbombe, Ars, Foor.
Excelsior: Kurto, Karami, Van Diermen, Kruys, Kuipers, Fischer, Auassar, Van Weert, Stans, Hasselbaink, Kuwas.

19.57 uur: DRIE KEER HATEBOER
Tot drie keer toe probeert Groninger Hans Hateboer de bal in het doel te duwen. Na twee geblokte pogingen mist de derde inzet richting.

Keeper Nick Marsman houdt FC Twente voorlopig op de been in Groningen. Houdt zijn ploeg ook stand in het laatste kwartier?

19.53 uur: DEBUUT DROST
FC Groningen brengt in zijn jacht op de gelijkmaker Jesper Drost binnen de lijnen, die daarmee zijn competitiedebuut maakt voor de thuisclub.

19.51 uur: BLESSURE TAPIA
Tegenvaller voor FC Twente: doelpuntenmaker Renato Tapia moet er geblesseerd af. De Peruviaan, nog maar net hersteld van een knieblessure, wordt vervangen dor Tim Hölscher.

19.45 uur: AFTRAP PEC ZWOLLE - SC CAMBUUR
Lars Veldwijk heeft de bal aan het rollen gebracht in het IJsseldeltastadion.

19.42 uur: TWENTE BLIJFT EENVOUDIG OP DE BEEN
FC Twente heeft zijn zaakjes in de tweede helft een stuk beter voor elkaar. Het komt vooralsnog niet in de problemen, terwijl de thuisploeg op jacht gaat naar de gelijkmaker.

19.32 uur: AFTRAP TWEEDE HELFT IN GRONINGEN
Zowel FC Groningen als FC Twente begint ongewijzigd aan de tweede helft.

19.25 uur: RENTREE VELDWIJK
Bij PEC Zwolle maakt Lars Veldwijk zijn rentree op de Nederlandse velden. In 2013/14 hielp hij Excelsior met 34 treffers (inclusief nacompetitie) aan promotie naar de Eredivisie. Afgelopen jaargang viel hij elf keer in bij Nottingham Forest, zonder te scoren.

19.17 uur: RUSTSTAND FC GRONINGEN - FC TWENTE 0-1
FC Groningen krijgt in de eerste helft het deksel op zijn neus voor alle gemiste kansen.

19.12 uur: DOELPUNT FC TWENTE
De kansen zijn voor FC Groningen, het doelpunt is voor FC Twente! Renato Tapia kopt een hoekschop binnen van Hakim Ziyech. Het staat 0-1 in Groningen.

19.03 uur: OPSTELLING PEC ZWOLLE
PEC Zwolle heeft ook zijn elf namen prijsgegeven voor de wedstrijd tegen SC Cambuur, die om 19.45 uur begint. Nieuweling Abdel El Hasnaoui, dinsdag overgekomen van Jong Ajax, begint op de bank.

De opstelling
PEC Zwolle: Begois; Van Polen, Marcellis, Lam, Van Hintum; Dekker, Rienstra, Marinus; Becker, Veldwijk, Menig.

19.01 uur: TWENTE WANKELT
Eerst is het Albert Rusnák met een gevaarlijk schot (licht van richting veranderd), daarna waagt Jarchino Antonia een poging na een prachtige steekbal van Simon Tibbling. Twente blijft vooralsnog overeind door goed ingrijpen van keeper Nick Marsman.

18.51 uur: GRONINGEN WORDT STERKER
De thuisploeg wordt langzaam sterker. Nu sticht Michael de Leeuw gevaar, maar via Bruno Uvini hobbelt de bal naast het Twentse doel.

18.47 uur: LINSSEN GEVAARLIJK
In een leuke openingsfase is Bryan Linssen met afstand de gevaarlijkste man op het veld. Nu speelt de linksbuiten van FC Groningen Hidde ter Avest door zijn benen, maar Nick Marsman redt op zijn schot. Geen doelpunten nog in Groningen.

18.37 uur: OPSTELLING SC CAMBUUR
Intussen maakt SC Cambuur zijn opstellng bekend voor het uitduel met PEC Zwolle, dat om 19.45 uur begint.

SC Cambuur: Nienhuis; Pereira, Reijnen, Heerings, Andriuskevicius; Overgoor, Bakker, Van de Streek; Rosheuvel, Ogbeche, Houtkoop.

18.32 uur: KANS LINSSEN
Bryan Linssen heeft binnen een minuut de 1-0 op zijn schoen, maar vanuit kansrijke positie schiet hij hard op een Twente-verdediger.

18.31 uur: AFTRAP FC GRONINGEN - FC TWENTE
Na een staande ovatie van een minuut voor Piet Fransen trapt FC Groningen het duel op gang.

Voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen - FC Twente was er een indrukwekkend eerbetoon aan clubman Piet Fransen.

18.21 uur: FC GRONINGEN MET ROUWBANDEN
FC Groningen speelt met rouwbanden voor Piet Fransen. Het boegbeeld van de Groningers overleed op 2 augustus op 79-jarige leeftijd.

18.03 uur: SLECHTE BALANS FC GRONINGEN TEGEN FC TWENTE
FC Groningen won slechts een van de laatste vijftien competitiewedstrijden tegen de Tukkers. Vier keer werd het gelijk en tien keer werd er verloren van FC Twente.

17.48 uur: GEEN DROST BIJ GRONINGEN
Nieuweling Jesper Drost begint dus wederom op de bank bij Groningen. Hij was afgelopen seizoen bij zestien competitiedoelpunten betrokken (acht goals) namens PEC Zwolle, meer dan elke andere speler bij die club.

17.39 uur: OPSTELLINGEN FC GRONINGEN - FC TWENTE
FC Groningen treedt met dezelfde elf spelers aan waarmee het ook om de Johan Cruijff Schaal streed (verlies tegen PSV 0-3). FC Twente speelt door het ontbreken van Michael Olaitan (geen werkvergunning) zonder echte spits. Ook Jesús Corona (later aan de voorbereiding begonnen wegens de Gold Cup) is er niet vanaf de aftrap bij.

FC Groningen: Padt; Hateboer, Botteghin, Lindgren, Tamata; Tibbling, Rusnák, Hiariej; Antonia, De Leeuw, Linssen.
FC Twente: Marsman; Ter Avest, Uvini, Katsikas, Schilder; Mokotjo, Tapia, Van der Heyden, Gutiérrez; Eghan, Ziyech.

17.30 uur: RESTANT EERSTE SPEELRONDE
De laatste drie wedstrijden van de eerste speelronde worden woensdagavond afgewerkt.

Het programma:
FC Groningen - FC Twente (18.30 uur)
PEC Zwolle - SC Cambuur (19.45 uur)
NEC - Excelsior (20.45 uur)

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.