VI Live: weer niet voor Messi, eerste hoofdprijs Chili

Reacties

VI.nl volgde in VI Live de finale van de strijd om de Copa América op de voet. Lees hier nog eens rustig terug hoe Chili uiteindelijk na strafschoppen van Argentinië won.

VI Live: weer niet voor Messi, eerste hoofdprijs Chili

Het zit erop. Lees hieronder alles over de intense finale nog eens rustig terug.

00.47 uur: CHILI WINT!
Chili heeft de Copa América te pakken en schrijft daarmee geschiedenis. Argentinië druipt af na de verloren strafschoppenreeks, weer geen prijs voor Lionel Messi en co.

De penaltyserie:
Alexis Sánchez, Chili: RAAK 4-1
Ever Banega, Argentinië: MIS 3-1
Charles Aránguiz, Chili: RAAK 3-1
Gonzalo Higuaín, Argentinië: MIS 2-1
Arturo Vidal, Chili: RAAK 2-1
Lionel Messi, Argentinië: RAAK 1-1
Matias Fernández, Chili: RAAK 1-0

00.41 uur: CHILI BEGINT...

00.36 uur: STRAFSCHOPPEN!
Na 120 minuten strijd is er nog geen beslissing gevallen. En dus wacht de climax vanaf elf meter. Wie wordt de held? En wie de schlemiel? Keeper Sergio Romero en Claudio Bravo weten wat ze toen doen staat.

00.30 uur: NOG VIJF MINUTEN
Moeten we ons gaan voorbereiden op de climax vanaf de strafschopstip? Of komt er nog een bevlieging? het schot van Charles Aránguiz is een afzwaaier, terwijl Ezequiel Lavezzi vergeefs een strafschop claimt.

00.19 uur: NOG GEEN BESLISSING
De eerste helft van de verlenging zit erop en nog steeds is er niet gescoord, mede doordat Alexis Sánchez na een misser van Javier Mascherano, die bij zijn val licht geblesseerd raakt, hoog over schiet. Welke ploeg durft er nog risico te nemen? Argentinië zal mogelijk met vertrouwen een strafschoppenserie tegemoet zien. Doelman Sergio Romero toonde op het WK tegen Oranje cruciaal te kunnen zijn in een dergelijke penaltyreeks.

00.10 uur: NOG VOLOP STRIJD
In Nederland is het inmiddels zondag, maar in Santiago is nog volop sprake van strijd. Aan niets is te zien dat sommige spelers dit seizoen al zestig wedstrijden in de benen hebben...

23.58 uur: VERLENGINGEN!
Na negentig intense, spannende en bikkelharde minuten zit de reguliere speeltijd erop. Beide ploegen hebben niet kunnen scoren, waardoor verlengingen of zelfs een penaltyreeks de beslissing moet gaan brengen. Tien seconden voor het einde lijkt Gonzalo Higuaín nog te scoren, maar hij schiet de bal in het zijnet.

23.54 uur: PENALTY?
Het hele Argentijnse kamp vraagt in de 89ste minuut nog om een strafschop als Marco Rojo wordt vastgehouden, maar de Colombiaanse scheidsrechter Wilmar Roldán honoreert die claims niet.

23.47 uur: KANS ALEXIS
Dat was de grootste kans voor Chili uit de tweede helft. Alexis Sánchez volleert uit de draai maar net naast. Chili drukt, maar gaan de Argentijnen bezwijken?

23.46 uur: GEEN TÉVEZ
Omdat Ever Banega Javier Pastore komt aflossen, is al duidelijk dat Carlos Tévez niet in actie gaat komen in de finale. Handelt Tata Martino met deze wissel uit angst? Duidelijk is wel dat Chili aanzet voor een slotoffensief en Argentinië maar nauwelijks van de eigen helft afkomt.

23.44 uur: MESSI HEEFT HET MOEILIJK
Waar Valdivia bij Chili zijn stempel niet kan drukken, lukt Lionel Messi dat bij de Argentijnen ook niet. Of heeft hij nog een briljante actie in petto in het laatste kwartier?

23.40 uur: VALDIVIA NIET BLIJ MET WISSEL
Jorge Valdivia was dit toernooi een van de uitblinkers aan Chileense zijde, maar kon zijn stempel in de finale niet echt drukken. Tot zijn eigen onvrede, die hij in woord en gebaar duidelijk maakt, wordt hij vervangen door Matías Fernández.

23.39: GAAT HIJ DAN VERLOSSING BRENGEN
Gonzalo Higuaín vervangt Sergio Agüero. Kan de pure spits uitgroeien tot held aan Argentijnse zijde?

23.30 uur: SPANNING NEEMT TOE
Met ruim een uur op de klok neemt de spanning alleen maar toe. Grimming, intens, maar allesbehalve saai is de finale. Wel is de eindstrijd nog zonder goals.

23.11 uur: DE TWEEDE HELFT IS BEGONNEN
Welk land gaat de titel van Zuid-Amerika pakken? We gaan het zien in de volgende 45 minuten en mogelijk een verlenging. Waar de verlengde speeltijd in alle voorgaande wedstrijden van het toernooi werd overgeslagen, zal dat in de finale niet het geval zijn mocht het zo ver komen.

22.54 uur: RUSTSTAND NOG 0-0
Het is nog 0-0 ondanks kansen voor beide ploegen. Wat opvalt is dat het vooral heel grimmig is. In Santiago zijn de fans vooral ontstemd over de drie gele kaarten die de Chilenen kregen, tegenover nul voor de Argentijnen. Dat lijkt niet helemaal terecht, want bijvoorbeeld Gary Medel mocht niet klagen met slechts een gele kaart. Behalve de vraag wie er gaat winnen is het in deze beladen wedstrijd ook nog maar zeer de vraag of alle spelers het eindsignaal halen.

22.52 uur: KANS LAVEZZI
Op de valreep van de eerste helft krijgt Ezequiel Lavezzi nog een enorme kans. Het fraaie voorbereidende werk is van Javier Pastore, die zich met een knappe kapbeweging de ruimte verschaft om terug te leggen. De geplaatste inzet van Lavezzi eindigt op de vuisten van doelman Claudio Bravo.

22.38 uur: WAT EEN OVERTREDING
Gary Medel speelt de vermoorde onschuld, maar duidelijk is dat de Chileen Lionel Messi keihard raakt. Terwijl de Argentijn de bal aanneemt, trapt Medel hem in de maag. Een gele kaart is het gevolg, al mag de Chileen daarmee niet klagen.

22.34 uur: DI MARĺA MOET ERAF
Wat een teleurstelling voor Argentinië. Ángel di María loopt bij een rush een blessure op en moet vervangen worden door Ezequiel Lavezzi. Naar het zich laat aanzien betreft het een hamstringblessure.

22.25 uur: BRAVO REDT CHILI
Daar melden ook de Argentijnen zich. Uit een vrije trap van Lionel Messi kopt Sergio Agüero op doel. Hij denkt zelfs te scoren, maar Claudio Bravo redt katachtig.

22.15 uur: CHILI DRUKT
Het is nog 0-0, maar Chili drukt in de eerste tien minuten de Argentijnen terug op hun eigen helft. De grootste kans is zojuist voor Arturo Vidal, die een afvallende bal niet binnen kan schieten. Kort daarna komt Charles Aránguiz goed weg; hij krijgt geen kaart voor een harde overtreding op Ángel di María.

22.05 uur: AFTRAP
De volksliederen hebben geklonken. In het hele stadion zongen de Chilenen hartstochtelijk mee, terwijl het Argentijnse volkslied in minder positieve zin werd begeleid door de Chileense fans. Hoe dan ook: er is afgetrapt en de finale is onderweg!

21.00 uur: BASISELF CHILI
Dit zijn de elf namen van Chili. De veelbesproken Arturo Vidal en uitblinker Jorge Valdivia zijn zoals verwacht van de partij.
Bravo; Isla, Medel, Silva, Beausejor; Vidal, Marcelo Díaz, Aránguiz; Alexis, Valdivia, Vargas.

20.55 uur: OPSTELLING ARGENTIJNEN
De opstelling van Argentinië is binnen. Deze elf namen moeten de eerste prijs sinds 1993 binnen gaan halen.
Romero; Zabaleta, Demichelis, Otamendi, Rojo; Biglia, Mascherano, Pastore; Messi, Agüero, Di María.

• Lees hier hoe Sampaoli belooft ook in de eindstrijd aan te gaan vallen.

• VI-redacteur Chris Tempelman volgt al weken het toernooi op de voet. Luister hier nog eens naar zijn vooruitblik.

• Logischerwijs zijn ook vanavond de schijnwerpers weer gericht op sterspeler Lionel Messi. Behalve een benutte penalty in de eerste wedstrijd tegen Paraguay scoorde hij niet . Dat betekent niet dat de veelvraat van Barcelona (waarmee hij dit jaar de treble won) niet imponeerde, als aangever vervulde hij immers zeker zijn rol. Lees hier en hier  meer over Messi tijdens dit toernooi.

Vanavond weer een juichende Messi of zal hij afdruipen als na de WK-finale?
Vanavond weer een juichende Messi of zal hij afdruipen als na de WK-finale?

• Behalve de zoektocht naar een goal zoekt Messi ook nog naar zijn eerste hoofdprijs met het A-elftal van Argentinië. Behalve de Olympische Spelen van 2008 en het jeugd-WK van 2005 in Nederland won hij geen prijzen in het nationale shirt.

• De Copa América zou voor Chili de eerste hoofdprijs ooit betekenen. Door het grijpen van de eindzege in eigen land zouden de Chilenen dus voetbalgeschiedenis schrijven.

• Ook bij Argentinië wordt evenwel gesmacht naar de winst. Het gerenommeerde voetballand won sinds de Copa América van 1993 immers geen hoofdprijs meer. Ook de WK-finale in Brazilië eindigde voor de Argentijnen slecht. Duitsland won. In totaal won de rivaal van vanavond de Copa al veertien keer.

Gonzalo Jara stort ter aarde kort na zijn verwerpelijke actie. Het zou een cruciaal en veelbesproken moment uit de kwartfinale tegen Uruguay worden.
Gonzalo Jara stort ter aarde kort na zijn verwerpelijke actie. Het zou een cruciaal en veelbesproken moment uit de kwartfinale tegen Uruguay worden.

• Het toernooi van Chili zorgt niet alleen voor mooi voetbal, maar ook voor de nodige controverse. Zo veroorzaakte Juventus-middenvelder Arturo Vidal tijdens de poulefase een ongeluk, terwijl hij niet meer achter het stuur van zijn auto had mogen kruipen omdat hij te veel gedronken had. Toch mocht de vedette in de selectie blijven van Sampaoli. In de kwartfinale tegen Uruguay was het Gonzalo Jara die de negatieve aandacht opeiste. Hij stak zijn vinger tussen de billen van Edinson Cavani, die voor zijn reactie mocht inrukken. Jara droeg daaraan bij met een theatrale valpartij. Voor zijn aandeel in het akkefietje werd Jara geschorst, waardoor hij de finale mist. Bovendien hoeft zijn werkgever FSV Mainz 05 hem ook niet meer te zien.

Arturo Vidal mag in de finale spelen. Bondscoach Sampaoli verwijderde hem niet uit de selectie na zijn ongeluk.
Arturo Vidal mag in de finale spelen. Bondscoach Sampaoli verwijderde hem niet uit de selectie na zijn ongeluk.

• Chili maakte dit toernooi indruk met het combinatievoetbal dat coach Jorge Sampaoli voorstaat. In Groep werden Ecuador (2-0) en Bolivia (5-0) verslagen. Mexico hield de Chilenen op 3-3. In de kwartfinale won Chili met 1-0 van Uruguay, terwijl in de halve finale Peru met 2-1 werd verslagen. Daardoor wacht nu rivaal Argentinië.

Aanvaller Jorge Valdivia is als <i>valse</i> spits een cruciale schakel in de voetbalmachine die bondscoach Jorge Sampaoli van Chili heeft gemaakt.
Aanvaller Jorge Valdivia is als <i>valse</i> spits een cruciale schakel in de voetbalmachine die bondscoach Jorge Sampaoli van Chili heeft gemaakt.

• De Argentijnen wonnen in Groep B met 1-0 van zowel Uruguay als Jamaica. De eerste groepswedstrijd was met 2-2 gelijkgespeeld tegen Paraguay. Colombia werd in de strijd om een plek bij de laatste vier na een doelpuntloos gelijkspel in een strafschoppenreeks opzij gezet. De ploeg van Tata Martino imponeerde in de halve finale door Paraguay dronken te spelen met 6-1 te zegevieren.

• De bronzen plak werd gisteren een prooi voor Peru, dat Paraguay versloeg. Lees hier een uitgebreid verslag en bekijk hier de samenvatting.

• In Santiago wordt om 22.00 uur Nederlandse tijd afgetrapt bij de finale om de Copa América. Voor zowel gastland Chili als Argentinië, beide ploegen smachten naar een hoofdprijs, zou de zege zeer welkom zijn. VI volgt de beladen eindstrijd op de voet in deze VI Live.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.