VI Live: Stam wint met Standard, punt Babel en Toivonen

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International de Eredivisie op de voet volgt. Ook duels in het buitenland - met speciale aandacht voor onze landgenoten - worden hierin belicht.

LANDGENOTEN: Ronnie Stam heeft met Standard Luik gewonnen op bezoek bij SC Lokeren: 0-1. De ex-speler van NAC Breda, FC Twente en Wigan Athletic kwam elf minuten voor tijd in het veld. Standard blijft met 54 punten onbedreigd koploper in België.Eerder op de avond hield Ryan Babel met Kasimpasa een punt over aan het thuisduel met Karabükspor (0-0). Ryan Donk ontbrak in de wedstrijdselectie van trainer Shota Arveladze. Halil Colak bleef de gehele wedstrijd op de bank bij de huidige nummer drie van Turkije.

22:39 uur: EINDSTAND ARSENAL - COVENTRY CITY 4-0
Lukas Podolski had Arsenal voor rust met twee treffers op een comfortabele voorsprong geschoten. Diep in de tweede helft zorgden Olivier Giroud, de vervanger van Podolski, en Santi Cazorla ervoor dat het nog 4-0 werd.

22.31 uur: EINDSTAND LILLE - STADE RENNES 1-1
Ola Toivonen debuteert bij Stade Rennes met een verdienstelijk gelijkspel op bezoek bij nummer drie Lille. De van PSV overgenomen Zweed speelde als diepe spits het eerste uur mee. De eindstand was toen al bereikt dankzij treffers van Salomon Kalou (Lille) en Abdoulaye Doucoure (Rennes). Rennes staat met 24 punten op de vijftiende plaats.

22.21 uur: EINDSTAND BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH - BAYERN MÜNCHEN 0-2
Arjen Robben deed bij zijn rentree wel enigszins van zich spreken met enkele kenmerkende dribbelacties, maar kon Bayern München niet aan een nog ruimere zege helpen.

22.07 uur: BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH - BAYERN MÜNCHEN 0-2
Ruim tien minuten voor tijd heeft Arjen Robben zijn rentree gemaakt bij Bayern München. De gisteren dertig jaar oud geworden Oranje-international valt in voor Xherdan Shaqiri.

22.00 uur: EINDSTANDEN JUPILER LEAGUE
FC Dordrecht kan zaterdag tegen Achilles '29 met een overwinning de koppositie in de Jupiler League verstevigen. De achtervolgens FC Eindhoven en Willem II hebben vrijdagavond dure punten laten liggen. De Graafschap pakte in de slotfase een punt bij Almere City FC.

21.49 uur: EINDSTAND HERACLES ALMELO - RKC WAALWIJK: 2-1
RKC Waalwijk begon na de aansluitingstreffer van Damiano Schet steeds meer aan te dringen, maar de ploeg van trainer Erwin Koeman zette te laat aan om nog een punt te pakken in Almelo. Robert Braber was vanuit een lastige hoek nog het dichtst bij de gelijkmaker. De Heraclieden winnen daardoor dankzij treffers van Bryan Linssen en Mark Uth. Berry Powel (Heracles) en Daniel de Ridder (RKC) debuteerden als invaller voor hun nieuwe werkgevers.

21.43 uur: GOAL BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH - BAYERN MÜNCHEN: 0-2
Het moet wel heel raar lopen wil Bayern München niet gaan winnen in Mönchengladbach. Thomas Müller zet de koploper van de Bundesliga uit een strafschop op een 2-0 voorsprong. Arjen Robben kijkt nog altijd toe vanaf de bank.

21.33 uur: RUSTSTAND ARSENAL - COVENTRY CITY 2-0
Door twee doelpunten van Lukas Podolski staat Arsenal met 2-0 voor in het bekerduel met Coventry City. Na een kwartier schoot hij vanaf links The Gunners op voorsprong en een kwartier later kopte hij de 2-0 binnen.

21.22: GOAL HERACLES ALMELO - RKC WAALWIJK: 2-1
RKC Waalwijk heeft de gehele wedstrijd nog nauwelijks iets afgedwongen, maar maakt toch de aansluitingstreffer. Damiano Schet scoort uit een vrije trap. Heracles-doelman Remko Pasveer is kansloos, omdat de poging van Schet van richting wordt veranderd.

21.17: RUSTSTAND BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH - BAYERN MÜNCHEN 0-1
Bayern München gaat rusten met een 1-0 voorsprong dankzij een treffer van Mario Götze, maar mag zich wel enigszins gelukkig prijzen dat het de gelijkmaker niet om de oren heeft gekregen. Max Kruse en Juan Arango stelden Bayern-doelman Manuel Neuer serieus op de proef.

21.08: GOAL HERACLES ALMELO - RKC WAALWIJK: 2-0
Na bijna tien minuten in de tweede helft komt Heracles Almelo op een 2-0 voorsprong. Mark Uth knikt van dichtbij raak na een uitstekende voorbereidende actie van Mikhail Rosheuvel. RKC Waalwijk heeft daar nog bar weinig tegenover gesteld.

20.46: RUSTSTAND HERACLES ALMELO - RKC WAALWIJK 1-0
Heracles Almelo grossierde in de eerste helft in balbezit, maar dat resulteerde in maar weinig uitgespeelde kansen. Desondanks gaat de ploeg van trainer Jan de Jonge met een voorsprong rusten dankzij de treffer van Bryan Linssen in de 41ste minuut. RKC concentreert zich vooral op verdedigen en kreeg vlak voor rust pas zijn eerste kans via Aurélien Joachim.

20.45 uur: AFTRAP ARSENAL - COVENTRY CITY
Premier League-koploper Arsenal is begonnen aan de FA Cup-wedstrijd tegen Coventry City, dat in de League One (het derde niveau) uitkomt. Om 21.00 uur staan ook Nottingham Forest en Preston North End tegenover elkaar in de vierde ronde van het Engelse bekertoernooi.

20.41: GOAL HERACLES ALMELO - RKC WAALWIJK: 1-0
Bryan Linssen breekt de ban voor Heracles Almelo, dat in de eerste veertig minuten nauwelijks gevaar kon creëren tegen het gegroepeerd verdedigende RKC Waalwijk. Het doelpunt komt ietwat gelukkig tot stand. Linssen schiet raak nadat de bal via Arjen van Dijk voor zijn voeten is beland. De doelman van RKC keerde een schot van Ben Rienstra.

20.38: GOAL BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH - BAYERN MÜNCHEN: 0-1
Vooralsnog bewijst Mario Götze dat hij de rol van centrumspits aankan. Al na zes minuten schiet hij raak uit een voorzet van Thomas Müller. Even daarvoor miste Götze het doel van Gladbach nog op een haar.

20.32 uur: AFTRAP BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH - BAYERN MÜNCHEN
Met Arjen Robben en Luuk de Jong op de bank zijn Borussia Mönchengladbach en Bayern München aan de eerste Bundesliga-wedstrijd van 2014 begonnen. Mario Götze neemt in de spits de positie van de gepasseerde Mario Mandzukic in.

20.06 uur: LILLE - STADE RENNES
Er is ook nieuws vanuit Noord-Frankrijk. De van PSV overgekomen Ola Toivonen start om 20.30 uur bij Stade Rennes meteen in de basis in de uitwedstrijd tegen Lille, de nummer drie van de Franse competitie. Toivonen draaft tijdens zijn basisdebuut op als diepe spits, terwijl hij bij PSV altijd als aanvallende middenvelder fungeerde.

20.01 uur: AFTRAP HERACLES ALMELO - RKC WAALWIJK
Heracles Almelo en RKC Waalwijk hebben de twintigste speelronde van de Eredivisie in gang getrapt. Voorafgaand aan het duel was er in Almelo een minuut stilte voor de overleden oud-zitter Nico Gloudemans.
Opstellingen:
Heracles Amelo: Pasveer; Te Wierik, Schenkeveld, Davidson, Dorda; Cziommer, Rienstra, Bel Hassani; Rosheuvel, Uth, Linssen.
RKC Waalwijk: Van Dijk; Apau, Van Hoevelen, Gouano, Amieux; Najah, Duits; Schet, Sno, Braber; Joachim.

19.44 uur: BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH - BAYERN MÜNCHEN
Zoals aangekondigd zit Arjen Robben bij de wedstrijdselectie van Bayern München, dat vrijdagavond de Bundesliga hervat met een uitwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach (aftrap 20.30 uur). Robben speelde op 4 december tegen FC Augsburg voor het laatste mee. Destijds raakte hij geblesseerd. In tegenstelling tot Robben is Mario Mandzukic afwezig. Hij is gepasseerd door trainer Josep Guardiola. Aan de kant van Gladbach zit Luuk de Jong op de bank. Verdediger Roel Brouwers ontbreekt door een blessure.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter. Ook bieden wij een overzicht van al het Voetbal op TV.