VI Live: Sevilla verslaat Benfica na omstreden penalty's

Reacties

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International de Eredivisie op de voet volgt. Ook duels in het buitenland - met speciale aandacht voor onze landgenoten - worden hierin belicht.

VI Live: Sevilla verslaat Benfica na omstreden penalty's

Hierbij is de VI LIVE voor vanavond ten einde

23.33 uur: SEVILLA WINT EL-FINALE
Wat een verschil. Bij Sevilla worden de penalty's hard en vol overtuiging ingeschoten. Bij Benfica waren de inzetten vanaf elf meter zeer slecht. Zowel Oscar Cardozo als Rodrigo stuit op de Portugees (!) Beto. Bij allebei was de uiterst trage aanloop ook al onheilspellend. Is dit dan toch de vloek van Béla Guttmann? Het is in ieder geval wel de achtste (!) Europese finale op rij die verloren is.

Het is overigens wel zinvol om de strafschoppen nog eens terug te kijken. De inzetten van Oscar Cardozo en Rodrigo waren slecht, maar Beto was in beide gevallen al lang en breed van zijn lijn af... Had Felix Brych moeten optreden? Al mag je ook niet stoppen tijdens je aanloop. Tsja...

De strafschoppen:-0-1 voor Benfica, goal Lima. Hij schuift de bal koeltjes in de hoek.-1-1, goal Carlos Bacca schiet de bal in de kruising. Fraaie pingel!-MIS! Oscar Cardozo mist namens Benfica. Na een flinke aarzeling in zijn aanloop ziet de Paraguayaan doelman Beto zijn inzet naast tikken.-2-1, goal Stéphane M'Bia. De held uit de halve finale ramt de bal in de hoek! Wat een penalty.-MIS! Ook Rodrigo mist namens Benfica. Ook zijn aanloop is uiterst traag! Slecht ingeschoten!-3-1. Het lijkt beslist. Coke knalt de bal in de hoek.-3-2. Luisao stelt de beslissing nog even uit. De Benfica-verdediger schiet de bal overtuigend in de hoek.-4-2. Het is gedaan! Kevin Gameiro knalt de bal langs doelman Jan Oblak!

23.19 uur: STRAFSCHOPPENSERIE
Na een waardeloze verlenging, zowel qua niveau als vermaak, is er niet gescoord. Strafschoppen moeten in Turijn de beslissing gaan brengen... Wint Sevilla na de UEFA Cup-zeges in 2006 en 2007 opnieuw? Of maakt Benfica na 52 jaar een einde aan de vloek van Vloek van Béla Guttmann? We weten het snel... Al is al wel duidelijk dat deze finale niet de boeken in zal gaan als spraakmakend, laat staan: goed

23.08 uur: LIJSTJES WORDEN GEMAAKT
De penaltyserie komt dichter en dichter bij. De spelers liggen steeds meer en langer op de grond en gescoord is er nog steeds niet. Alles wijst erop dat deze finale vanaf de stip beslist gaat worden. Nog een kleine tien minuten.

23.00 uur: TWEEDE VERLENGING
In de eerste verlenging is niet gescoord. Nog vijftien minuten om penalty's te voorkomen... Er is weer afgetrapt.

22.57 uur: MARIN
Daar word je vrolijk van. Marko Marin mag bij Sevilla na zijn invalbeurt in de 78ste minuut nu alweer het veld ruimen. Hij wordt vervangen door Kevin Gameiro. Nog altijd is het 0-0.

22.54 uur: ENORME KANS
Carlos Bacca mag alleen op doelman Jan Oblak af. Hoewel hij de bal eigenlijk te ver voor zich uitspeelt, blijft de goalie staan. Een wijze keuze, want de Colombiaan ramt de bal naast.

22.51 uur: GELE KAARTEN EN CARDOZO
Goals zien we niet, gele kaarten wel. Coke krijgt een prent voor het vasthouden van Nicolás Gaitán. Direct daarna betreedt Oscar Cardozo het veld als invaller van Guilherme Siqueira, houdt Beto met meer geluk dan wijsheid een vrije trap van Lima uit zijn doel en krijgt André Almeida ook een gele kaart.

22.43 uur: VERLENGING 1
De eerste vijftien minuten extra zijn begonnen.

22.37 uur: GEEN DOELPUNTEN
Ook in de blessuretijd wordt niet meer gescoord. Felix Brych fluit voor het eindsignaal. Dat betekent dat de Europa League-finale zeker nog een half uur extra duurt. Brengen twee helften verlenging wel een beslissing?

22.35 uur: VERLENGEN?
De negentig minuten zitten erop... Alleen een goal in blessuretijd kan verlengingen nog voorkomen.

22.29 uur: LIMA
Wat een enorme knal van Lima! Sevilla-doelman Beto voorkomt dat dat bal net onder de lat tegen de touwen slaat en tikt de bal over zijn doel.

22.23 uur: WISSEL SEVILLA
José Antonio Reyes heeft zijn kansjes gehad, maar wordt nu vervangen door Marko Marin. We komen steeds dichter bij een verlenging.

22.16 uur: KNAP
Wat een fraaie balaanname van Maxi Pereira. Met dat kunststukje verschaft hij zichzelf de ruimte om Lima aan te spelen. De Braziliaan komt evenwel niet uit met zijn passen en verprutst de kans.

22.06 uur: HET WORDT SPANNENDER
Het gaat nu over en weer. Beide ploegen krijgen kansjes. Ook opvallend: het is misschien niet spetterend allemaal. Aan beide kanten wordt in ieder geval wel goed verdedigd.

21.56 uur: NU WEER SEVILLA
Jaja, het lijkt toch echt beter te worden. Luisão voorkomt met een uiterste krachtsinspanning dat José Antonio Reyes vrij voor doelman Jan Oblak kan uithalen. Zijn schot, vol onder druk, gaat maar net naast, maar als de Braziliaan het hem niet zo moeilijk had gemaakt was het wellicht 1-0 geweest.

21.53 uur: PORTUGESE SCHIETTENT
De wens om meer spektakel lijkt uit te komen. Lima had moeten scoren, maar ziet zijn poging van de lijn gehaald worden door Nicolas Pareja. Rodrigo en nogmaals Lima krijgen daarna wéér de bal er niet in. De Sevilla-verdedigers werpen zich er steeds heldhaftig voor. Maar een veelbelovende start van de tweede helft is het zeker.

21.50 uur: TWEEDE HELFT
De beide ploegen zijn ongewijzigd aan het tweede bedrijf begonnen. Het is hopen op meer vuurwerk in Turijn.

21.34 uur: RUSTSTAND SEVILLA-BENFICA 0-0
Nicolás Gaitan denkt alleen op doelman Beto af te kunnen, maar op de valreep tikt Federico Fazio de bal over de achterlijn. Scheidsrechter Felix Brych is al aan de rust toe, want hij oordeelt dat er geen corner gegeven moet worden. Kort daarna fluit hij voor de pauze. Op slag van rust dringt Benfica dus nog even flink aan, maar in de drie kwartier daarvoor kunnen beide ploegen geen vuist maken. Vermakelijk en kwalitatief hoogstaand is het zeker niet...

21.32 uur: KANSEN
Alsof erop gewacht is... Op slag van rust is daar de eerste échte grote kans. Maxi Pereira stuit van heel dichtbij op Beto. In de nastoot ziet ook Rodrigo de Sevilla-doelman redding brengen op zijn schot.

21.25 uur: PENALTY?
Carlos Bacca meent achterover te zijn getrokken door Luisão. Arbiter Felix Brych wuift de penalty-claims weg.

21.20 uur: RECORD SEVILLA
De wedstrijd is nog niet sprankelend, maar op de redactie zitten we niet stil. Sevilla heeft een record immers al te pakken. Lees hier watvoor record.

21.15 uur: OOK BENFICA OP DE BON
Daar is ook de eerste kaart voor Benfica. Guilherme Siqueira krijgt de berisping voor zijn overtreding op Stéphana M'Bia.

21.10 uur: SULEJMANI ALWEER KLAAR
De finale zit er al op voor Miralem Sulejmani. Hij wordt vervangen door André Almeida. De voormalige Ajacied heeft veel last overgehouden aan de overtreding van Alberto Moreno en grijpt al naar de kant lopend naar zijn schouder/sleutelbeen. Zijn aandeel in de finale: het bezorgen van gele kaarten aan Moreno en Federico Fazio. Wellicht helpt het Benfica nog wat in het vervolg.

21.00 uur: EERSTE KANS
Daar was Benfica dicht bij de 0-1. Ezequiel Garay ziet de bal voor zijn voeten vallen, maar schiet die tegen Beto aan. De Argentijn had de bal niet meer verwacht.

20.58 uur: NOG EEN KAART SEVILLA
Miralem Sulejmani komt op stoom! Nu is hij de Spaanse WK-kandidaat Alberto Moreno te snel af. Ook de in de Spaanse voorselectie opgenomen linksback krijgt een gele kaart voor het aan de noodrem trekken. Sulejmani loopt wel wat mank. Hij lijkt vooral last van zijn schouder te hebben.

20.57 uur: KAART SEVILLA
De Duitser Felix Brych deelt zijn eerste gele kaart uit. Voor een overtreding op Miralem Sulejmani krijgt Federico Fazio een gele prent. Hij zal op zijn tellen moeten passen.

20.50 uur: SEVILLA - BENFICA
Daar was bijna de eerste kans voor de Colombiaan Carlos Bacca, maar hij kon net niet bij de bal komen door ingrijpen van Maxi Pereira. De ploegen tasten elkaar de eerste minuten af.

20.45 uur: AFTRAP SEVILLA - BENFICA
Ze zijn begonnen!

20.40 uur: SEVILLA-BENFICA
Het is over vijf minuten tijd om te beginnen, maar het hele veld staat nog vol met artiesten die een ingestudeerd dansje opvoeren. De spelers verzamelen zich in de catacomben. Het wordt tijd om te gaan voetballen...

20.30 uur: SEVILLA-BENFICA
Wat Europese hoofdprijzen betreft heeft Benfica een fraaier gevulde prijzenkast. In 1961 en 1962 werd immers de Europa Cup I gewonnen. Daarna werd nooit meer eremetaal behaald. Afgelopen seizoen was Benfica daar dichtbij, toen in Amsterdam in de Europa League-finale van Chelsea werd verloren.

Sevilla won de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League, in 2006 en 2007. In dat eerste jaar werd ook de Europese Super Cup een prooi voor de Spanjaarden.

20.26 uur: SEVILLA
Door de huidige vijfde stek in Spanje kan Europa League-voetbal voor het seizoen 2014/15 Sevilla ook al niet meer ontgaan.

20.25 uur: BENFICA
De Europa League zou alweer de derde (!) hoofdprijs van het seizoen kunnen zijn voor Benfica. De Portugese kampioen won immers ook al de Taça de Liga. Bovendien wacht op 18 mei ook nog de strijd om de Taça de Portugal. Dan is Rio Ave de tegenstander.

20.20 uur: SEVILLA - BENFICA
De eerste en tevens laatste confrontatie tussen Benfica en Sevilla dateert uit het seizoen 1957/58. In de kwalificatieronde van de Europa Cup I waren de Spanjaarden de sterkste over twee wedstrijden (3-1 en 0-0).

20.15 uur: ROAD TO THE FINAL SEVILLA
Sevilla kwam in tegenstelling tot Benfica wél uit in de groepsfase van de Europa League. Na vier zeges en twee remises kon de ploeg van Unai Emery zich opmaken voor de knock-out-fase.

In de knock-outfase bleek over hoeveel veerkracht Sevilla beschikt. Zowel tegen Real Betis, tegen FC Porto, als tegen Valencia werd een achterstand goedgemaakt. En dat gebeurde geregeld op miraculeuze wijze.

20.05 uur: ROAD TO THE FINAL BENFICA
Benfica overleefde de groepsfase van de Champions League niet. Achter Paris Saint-Germain en Olympiakos, en vóór Anderlecht, werd de derde plek behaald. Na het instromen in de knock-out-fase van de Europa League werd in dat toernooi niet meer verloren. In de kwartfinale moest AZ eraan geloven. De zege in de halve finale kwam vooral hard aan bij Juventus, dat daardoor nu moet toezien vanachter de tv hoe twee andere ploegen in de Juventus Arena mogen aantreden.

20.00 uur: BENFICA
Benfica won in 1961 en 1962 de Europa Cup I en was de eerste club die de hiërarchie van het tot dan toe oppermachtige Real Madrid doorbrak in het Europa Cup I-toernooi. Het succes van toen kreeg in de veertig jaar erna echter géén vervolg. Benfica verloor sindsdien liefst zeven Europese finales, waarvan de eindstrijd in De Arena van vorig jaar tegen Chelsea (2-1) de laatste is. Het winnen van de Europa League zou het ultieme eerbetoon zijn aan de begin januari overleden clubicoon Eusébio én het definitieve einde aan de Vloek van Béla Guttmann.

Guttmann was trainer van het Benfica dat  in 1961 en 1962 de Europa Cup I won, maar vertrok later met onenigheid uit Lissabon. De Hongaarse coach was woedend en zei dat Benfica zonder hem nooit meer een Europese finale zou winnen. Sinds het vertrek van Guttmann, die in 1981 overleed, stond Benfica zeven keer in een Europese finales. Iedere keer zonder resultaat. Wordt dat vanavond anders?

19.55 uur: SEVILLA - BENFICA
Lees hier nog eens onze voorbeschouwing op de finale. De Duitser Felix Brych is in Turijn de scheidsrechter.

19.47 uur: OPSTELLING BENFICA
En daar is ook de basiself van Benfica. Voormalig Ajacied Miralem Sulejmani heeft mede door de nodige schorsingen een basisplaats bij de Portugezen. Trainer Jorge Jesus kan niet beschikken over Lazar Markovic, Enzo Pérez en Salvio. Het trio moet geschorst toekijken. André Gomes is de vervanger van Pérez. Markovic en Salvio zijn beiden aanvallend ingesteld, waardoor Sulejmani aan de aftrap verschijnt. Oscar Cardozo zit zoals wel vaker dit seizoen op de bank, waar ook Filip Djuricic (ex-SC Heerenveen) heeft plaatsgenomen.
Opstelling Benfica:
Oblak; Pereira, Luisao, Garay, Siqueira; André Gomes, Amorim, Gaitán; Sulejmani, Lima, Rodrigo.

19.38 uur: OPSTELLING SEVILLA
De elf namen die de derde Europa League-winst (na 2006 en 2007) voor Sevilla moeten gaan bewerkstelligen zijn bekend. In de Juventus Arena in Turijn zijn Ivan Rakitic en Carlos Bacca de blikvangers bij de Spanjaarden. Naast de Kroaat en de Colombiaan is ook de held van de halve finale erbij. Stéphane M'Bia kopte Sevilla in de slotseconde in een ware thriller voorbij Valencia. En daarom kon trainer Unai Emery de elf onderstaande namen op het wedstrijdformulier zetten. De aftrap in Turijn is om 20.45 uur.
De opstelling van Sevilla:
Beto; Coke, Pareja, Fazio, Moreno; Carriço, M’Bia; Reyes, Rakitic, Vitolo; Bacca.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter. Ook bieden wij een overzicht van al het Voetbal op TV.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.