VI Live: Plet zorgt voor punt, Schots debuut voor Bilate

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International de duels in de Eredivisie, Jupiler League en die in het buitenland op de voet volgt.

LANDGENOTEN: En ook de laatste Nederlander van vanavond is in actie gekomen. Glynor Plet kwam met zijn Zulte-Waregem thuis op achterstand tegen Club Brugge. De Nederlander tekende in de 65ste minuut echter voor de 1-1 en bezorgde Zulte-Waregem zodoende een punt.
LANDGENOTEN: Bij het Schotse Dundee United maakte Mario Bilate zijn debuut. De Nederlander, die overkwam van Sparta Rotterdam, viel na 72 minuten in tijdens het uitduel met Aberdeen, dat Dundee met 3-0 won. Bilate tekende in de slotminuut zelfs voor de assist bij de derde treffer. Bij Dundee speelde ook Nadir Çiftçi (voorheen NAC Breda) 81 minuten mee. Bij Ross County, dat thuis verloor van St. Johnstone (1-2) viel Melvin de Leeuw na driekwart duel in. Bram Nuytinck speelde de hele wedstrijd namens Anderlecht, dat voor het eerst in het roze uittenue speelde en thuis met 1-0 won van Charleroi.

18:55 PRIMA START KAMPIOENSKANDIDATEN
De traditionele topdrie van Nederland - Ajax, Feyenoord en PSV - is goed aan de competitie begonnen. Zij wonnen allen hun wedstrijd in de eerste speelronde van de Eredivisie. De Amsterdammers droogden Vitesse in eigen huis af met 4-1, PSV won het uitduel in Tilburg met 3-1 van Willem II en Feyenoord won in extremis van ADO Den Haag. FC Twente kwam zaterdagavond niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen SC Cambuur. AZ nestelde zich zaterdagavond ook al bij de bovenste ploegen, door in Almelo met 3-0 te winnen van Heracles. Ook FC Dordrecht behoort na dit weekend tot de kopgroep. Zij wonnen zaterdagavond met 2-1 van SC Heerenveen.

18:47: EINDSTANDEN EREDIVISIE
ADO Den Haag - Feyenoord 0-1
Ajax - Vitesse 4-1
Go Ahead Eagles - FC Groningen 2-3
Willem II - PSV 1-3

18:37: EINDSTAND WILLEM II - PSV 1-3
Promovendus Willem II gaat in de eerste speelronde hard onderuit. De Tilburgers verliezen niet alleen met 3-1 van PSV, maar moeten het volgende week ook direct stellen zonder doelman Kostas Lamprou. De Griek haalde Georginio Wijnaldum onderuit, waarna hij de rode kaart zag en moest vertrekken. De Eindhovenaren kenden door het zwalkende Willem II een prima start. Jürgen Locadia en Memphis Depay (2 maal) waren direct in hun eerste competitiewedstrijd van dit seizoen al trefzeker voor hun club.

18:18: GOAL WILLEM II - PSV 1-3
Invaller David Meul toucheert het schot van Memphis Depay nog, maar de doelman kan niet voorkomen dat de buitenspeler PSV vanaf de penaltystip op een 3-1 voorsprong zet.

18:16: ROOD VOOR LAMPROU, STRAFSCHOP PSV
Georginio Wijnaldum wordt de diepte ingestuurd en omspeelt doelman Kostas Lamprou. De Griek haalt de middenvelder onderuit, waardoor scheidsrechter Kevin Blom fluit voor een strafschop. Blom toont de sluitpost van Willem II tevens de rode kaart.

18:10: THUISPLOEG MAZZELT
Tim Cornelisse voorkomt een derde tegentreffer als Luuk de Jong aan het einde staat van de eerste serieuze aanval van PSV in de tweede helft. De spits neemt de voorzet van Georginio Wijnaldum in een keer op zijn slof, maar Cornelisse staat in de baan van het schot.

17:59: SCHOT VAN HAEMHOUTS GEPAREERD
Dit keer is het een andere middenvelder, Robbie Haemhouts, die op aangeven van Bruno Andrade van dichtbij op Jeroen Zoet mikt. Zijn schot belandt in de handen van de doelman van PSV.

17:55: WILLEM II MIST KANS OP GELIJKMAKER
Willem II schiet na rust uit de startblokken. De Tilburgers krijgen een paar kleine kansjes en Stijn Wuytens mag het zich aanrekenen dat het nog geen 2-2 staat. Hij staat oog in oog met doelman Jeroen Zoet, nadat Ben Sahar de bal terug had gekopt. De middenvelder knikt de bal echter in de handen van de PSV-goalie.

17:53: ARSENAL WINT STRIJD OM COMMUNITY SHIELD
Arsenal heeft de Community Shield veroverd. De Londenaren legden regerend landskampioen Manchester City over de knie. Voor rust troffen Santi Cazorla en Aaron Ramsey al doel. Na iets meer dan zestig minuten spelen zette Olivier Giroud de eindstand op het bord.

17:32: RUSTSTAND WILLEM II - PSV 1-2
Bruno Andrade kon met zijn aansluitingstreffer vlak voor rust nog iets terug doen voor de Tilburgers. Toch zal Willem II-trainer Jurgen Streppel zijn manschappen moeten motiveren voor de tweede helft. In de eerste 45 minuten was PSV namelijk de bovenliggende partij.

17:26: GOAL WILLEM II - PSV 1-2
De thuisploeg komt via een doelpunt van Bruno Andrade weer terug in de wedstrijd. Jeffrey Bruma kan een voorzet vanaf rechts niet wegwerken, waarna Andrade de bal voor zijn voeten krijgt. De aanvaller draait om zijn as en schuift de bal in het doel.

17:05: WILLEM II KOMT NIET ONDER DRUK VANDAAN
De thuisploeg komt de eerste twintig niet onder de druk van PSV vandaan. Dit keer is het spits Luuk de Jong die druk zet, de bal verovert en het doel van Willem II onder vuur neemt. Kostas Lamprou pareert de bal in eerste instantie. Memphis Depay werkt de rebound naast.

16:56: GOAL WILLEM II - PSV 0-2
Binnen tien minuten verdubbelt PSV de score. Een verkeerde terugspeelbal komt in de voeten van linksbuiten Memphis Depay terecht. Die dribbelt richting het strafschopgebied en schiet de bal in de linkerhoek achter doelman Kostas Lamprou.

16:53: GOAL WILLEM II - PSV 0-1
Jürgen Locadia straft een fout van doelman Kostas Lamprou al in de zevende minuut genadeloos af. De keeper van Willem II komt ver uit zijn doel, neemt de bal nog een keer aan op zijn borst, maar Locadia snoept hem de bal af en mikt het projectiel in het net.

16:45: WILLEM II TRAPT AF
Willem II trapt af in haar eerste competitieduel. De Tilburgers keren dit seizoen terug in de Eredivisie na het kampioenschap in de Jupiler League.

16:45: RUSTSTAND COMMUNITY SHIELD
Arsenal - Manchester City 2-0

16:31: AFTRAP WILLEM II - PSV
Bij de thuisploeg maakt Ben Sahar zijn debuut. Trainer Phillip Cocu heeft er aan de andere kant voor gekozen om alle Nederlandse WK-gangers in de basis te laten starten. Daardoor maken Georginio Wijnaldum en Memphis Depay hun rentree in Tilburg. Santiago Arias, die met Colombia op het WK in actie kwam, wordt nog op de bank gehouden.

De opstellingen:
Willem II: Kostas Lamprou; Tim Cornellise, Jordens Peters, Dries Wuytens, Jonas Heymans; Robbie Haeamhouts, Ali Messauod, Stijn Wuijtens; Bruno Andrade, Ben Sahar, Terell Ondaan.
PSV: Jeroen Zoet; Joshua Brenet, Jeffrey Bruma, Jorrit Hendrix, Abel Tamata; Adam Maher, Oscar Hiljemark, Georginio Wijnaldum; Jürgen Locadia, Luuk de Jong, Memphis Depay.

16:22: EINDSTANDEN JUPILER LEAGUE
NEC - FC Eindhoven 3-1
Sparta Rotterdam - FC Den Bosch 2-1

16:20: EINDSTANDEN EREDIVISIE
Go Ahead Eagles - 2-3

16:15: GOAL AJAX - VITESSE 4-1
Ajax stelt weer orde op zaken. Lasse Schöne promoveert een voorzet van Anwar El Ghazi tot doelpunt.

16:14: GOAL GO AHEAD EAGLES - FC GRONINGEN 2-3
Jarchinio Antonia was al goed voor twee assist en deelt zijn voormalige werkgever nu de genadeklap uit. De rechtsbuiten maakt de 2-3.

16.12: GOAL AJAX - VITESSE 3-1
Vitesse weet eindelijk een kans te benutten. Marko Vejinovic verzorgt de tegentreffer. Hij omspeelt Mike van der Hoorn en schuift de bal onder Kenneth Vermeer.

16:02 uur: GOAL GO AHEAD EAGLES - FC GRONINGEN 2-2
En de stand is weer gelijk en opnieuw is Jarchinio Antonia de aangever. Bij de tweede paal legt hij de bal panklaar voor invaller Michael de Leeuw.

15.51 uur: GOAL AJAX - VITESSE 3-0
Mike van der Hoorn kopt Ajax naar 3-0 uit een hoekschop van Lasse Schöne.

15.43 uur: GOAL GO AHEAD EAGLES - FC GRONINGEN 2-1
Tjaronn Chery brengt op aangeven van Jarchinio Antonia de spanning terug in de wedstrijd.

15.39 uur: GOAL GO AHEAD EAGLES - FC GRONINGEN 2-0
Lesley de Sa schiet de club uit Deventer op wel zeer fraaie wijze naar een 2-0 voorsprong. De rappe buitenspeler kapt en draait en schiet de bal met links in de bovenhoek.

15.36 uur: GOAL AJAX - VITESSE 2-0
Ajax bouwt de score verder uit. Lasse Schöne legt van grote afstand aan met een vrije trap en daarop verkijkt Vitesse-doelman Piet Velthuizen zich.

15.18 uur: RUSTSTANDEN JUPILER LEAGUE
Sparta Rotterdam - FC Den Bosch 0-0
NEC - FC Eindhoven 2-0

15.17 uur: RUSTSTAND AJAX - VITESSE 1-0
Ajax staat halverwege op voorsprong tegen Vitesse, dankzij een treffer van Nick Viergever. Er mag echter ook dank uitgaan naar Kenneth Vermeer, die zijn ploeg met een aantal knappe reddingen op de been hield.

15:16 uur: EAGLES LEIDEN HALVERWEGE
Go Ahead Eagles gaat met een minimale voorsprong richting de kleedkamer. de thuisploeg kreeg de beste kansen en staat verdiend op voorsprong dankzij debutant Alex Schalk.

15.11 uur: GOAL AJAX - VITESSE 1-0
Vitesse had de betere kansen, maar het is Ajax dat de leiding neemt in de Amsterdam Arena. Een voorzet van Ruben Ligeon wordt afgerond door Nick Viergever, die zijn eerste competitieduel namens Ajax speelt.

14.50 uur: SCHALK HAKT GO AHEAD EAGLES OP VOORSPRONG 1-0
Alex Schalk opent de score in de Adelaarshorst. En hoe! Met een fraaie hakbal verandert Schalk het schot van Deniz Türüç van richting en laat daarmee doelman Sergio Padt, voormalig doelman van Go Ahead Eagles, kansloos.

14.30 uur: AFTRAP AJAX – VITESSE
Ajax begint het seizoen met een thuiswedstrijd tegen angstgegner Vitesse. Van de elf competitienederlagen onder trainer Frank de Boer waren er drie tegen de Arnhemmers. Vorig jaar verloren de Amsterdammers thuis met 0-1, door een laat doelpunt van Vitesse.
Vitesse: Velthuizen; Wallace, Kashia, Van der Heijden, Kruiswijk; Pröpper, Leerdam, Vejinovic; Labyad, Qazaishvili en Traore.
Ajax: Vermeer; Ligeon, Van der Hoorn, Moisander, Boilesen; Klaassen, Viergever, Serero; Schöne, Milik en Kishna.

14.30 uur: AFTRAP GO AHEAD EAGLES – FC GRONINGEN
Bij FC Groningen is Jarchinio Antonia de vervanger van Filip Kostic, die verkocht werd aan VfB Stuttgart. Vorig jaar speelde de buitenspeler nog voor de tegenstander van vandaag: Go Ahead Eagles.
Go Ahead Eagles: Cummins; Nieuwpoort, Vriends, Van der Linden, Schenk; Overgoor, Türüç, Van Ooijen; De Sa, Kolder en Schalk.
FC Groningen: Padt; Hiariej, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Van der Velden, Hoesen en Antonia.

14.25 uur: EINDSTAND ADO DEN HAAG – FEYENOORD 0-1
Feyenoord kon na rust het compacte tiental van ADO niet uit elkaar spelen, maar een standaardsituatie bood uitkomst. Invaller Mitchell te Vrede kopte raak na een vrije trap van Ruud Vormer, eveneens een wisselspeler. Scheidsrechter Danny Makkelie vertolkte een hoofdrol in Den Haag door maar liefst veertien kaarten te trekken. Acht gele en een rode voor ADO en vijf gele voor Feyenoord.

14.21 uur: GOAL ADO DEN HAAG - FEYENOORD 0-1
Uit een vrije trap slaat Feyenoord in de slotfase toch toe. Invaller Mitchell te Vrede kopt raak en lijkt daarmee de Rotterdammers aan drie punten te helpen.

14.02 uur: FEYENOORD VINDT GEEN OPENING
Feyenoord slaagt er niet in een opening te vinden in de hechte defensie van ADO Den Haag. De thuisploeg groepeert zich met tien man compact op de eigen helft en daarop heeft Feyenoord het antwoord nog niet weten te vinden. Ondertussen gaat scheidsrechter Danny Makkelie rustig door met kaarten geven. De teller staat nu op acht gele en één rode prent.

13.28 uur: OPSTELLINGEN AJAX - VITESSE
Ajax-trainer Frank de Boer houdt grotendeels vast aan de opstelling van een week geleden in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Alleen Lucas Andersen is gesneuveld op het middenveld. Thulani Serero is zijn vervanger. Aankoop Nick Viergever is op tijd hersteld om in de basis te starten. WK-gangers Jasper Cillessen, Joël Veltman en Daley Blind beginnen op de bank.

Bij Vitesse maken Wallace en Arnold Kruiswijk hun debuut. De Braziliaanse huurling van Chelsea staat rechtsback, Kruiswijk speelt op de linkervleugel.

13.19 uur: RUSTSTAND ADO DEN HAAG - FEYENOORD 0-0
Halverwege nog geen doelpunten in Den Haag, maar er gebeurt voldoende op het veld. ADO is boos vanwege de rode kaart voor Mitchell Schet, terwijl de thuisploeg ook ongelukkig was door twee keer de lat te raken. Ook Feyenoord was enkele keren dreigend, maar kon de verdediging van ADO nog niet uit elkaar spelen.

13.11 uur: ROOD SCHET
Mitchell Schet ontvangt zijn tweede gele kaart en moet dus met rood vertrekken. Scheidsrechter Danny Makkelie bestraft hem voor een lichte overtreding.

13.10 uur: BLESSURE ALBERG
Aanvoerder Roland Alberg moet zich al in de eerste helft laten vervangen. Tyronne Ebuehi komt voor hem in het veld: zijn debuut in het betaalde voetbal. Mike van Duinen neemt de aanvoerdersband over van Alberg.

12.52 uur: ADO RAAKT LAT
Tot twee keer toe staat de lat een doelpunt van ADO Den Haag in de weg. Eerst kopt verdediger Gianni Zuiverloon de bal tegen het aluminium, daarna volgt een spectaculair afstandsschot van Dion Malone. Feyenoord-keeper Edwin Mulder haalt opgelucht adem.

12.47 uur: FEYENOORD DREIGEND
Feyenoord is in de openingsfase dreigend via Lex Immers en Elvis Manu. Immers kreeg een kopkans, terwijl Manu na een steekpass vrij kwam in het strafschopgebied, maar beiden hadden het vizier nog niet op scherp staan. Via standaardsituaties zorgde ADO ook twee keer voor gevaar.

12.30 uur: AFTRAP ADO DEN HAAG-FEYENOORD
Ook het Eredivisie-seizoen van ADO De Haag en Feyenoord is officieel van start gegaan. Hieronder nogmaals de opstellingen van beide ploegen.
ADO Den Haag: Hansen; Malone, Wormgoor, Zuiverloon, Meijers; Alberg, Kristensen, Jansen; Van Duinen, Kramer, Schet.
Feyenoord:

12:15 uur: ADO DEN HAAG LASTIGE HORDE VOOR FEYENOORD
De Eredivisie begint voor Feyenoord met een traditiegetrouw lastige uitwedstrijd. Na de uitschakeling in de Champions League-voorronde tegen Besiktas moeten de Rotterdammers het opnemen tegen ADO Den Haag, dat de laatste twee ontmoetingen in de Hofstad won (2-0 en 3-2).

11.25 uur:  Deense debutanten bij Den Haag, Manu en Basaçikoglu starten
ADO Den Haag-trainer Henk Fraser ruimt direct basisplaatsen in voor de nieuwelingen Thomas Kristensen (FC Kopenhagen) en Martin Hansen (FC Nordsjælland). Zowel de Deense middenvelder als de Deense doelman debuteert in de Eredivisie. In Den Haag ook twee debutanten aan de kant van Feyenoord. Trainer Fred Rutten kiest voor de debuterende Bilal Basaçikoglu en Elvis Manu in de aanval. Zij krijgen de voorkeur boven Ruben Schaken en Mitchell te Vrede. In de achterhoede kiest Rutten voor Luke Wilkshire als rechtsback. Ook hij maakt zijn eerste minuten in het shirt van Feyenoord.

Opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Wilkshire, Van Beek, Mathijsen, Kongolo; Clasie, Immers, Vilhena; Basaçikoglu, Manu, Boëtius.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.