VI Live: Nederland derde dankzij late gelijkmaker Letland

Reacties

Om ook tijdens de EK-kwalificatieduels op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het duel tussen Nederland en IJsland uiteraard centraal stond. Die eindigde in 0-1.

VI Live: Nederland derde dankzij late gelijkmaker Letland

22.42 uur: ALLE UITSLAGEN
Nederland - IJsland 0-1
Turkije - Letland 1-1
Tsjechië - Kazachstan 2-1
België - Bosnië-Herzegovina 3-1
Israël - Andorra 4-0
Cyprus - Wales 0-1
Azerbeidzjan - Kroatië 0-0
Bulgarije - Noorwegen 0-1
Italië - Malta 1-0

22.37 uur: EINDSTAND NEDERLAND - IJSLAND 0-1
Wat een ontluisterende avond voor Nederland. Bondscoach Danny Blind debuteert met een nederlaag thuis tegen IJsland (0-1). Maar doordat Turkije thuis niet wint van Letland, blijft Oranje derde in Groep A van de EK-kwalificatie.

22.33 uur: LETLAND HELPT ORANJE
In de extra speeltijd geeft Turkije de voorsprong weg thuis tegen Letland. Valerijs Sabala trekt de stand gelijk: 1-1. Nederland nu weer virtueel derde.

22.31 uur: HALLDÓRSSON REDT OOK OP KLAASSEN
Davy Klaassen heeft kort voor tijd de gelijkmaker op zijn schoen, maar de middenvelder ziet doelman Hannes Halldórsson opnieuw redding brengen.

22.27 uur: SKODA BEZORGT TSJECHIË WINST
Tsjechië komt op een 2-1 voorsprong tegen Kazachstan. Milan Skoda maakt ook het tweede doelpunt namens de thuisclub.

22.25 uur: HALLDÓRSSON ONPASSEERBAAR
NEC-doelman Hannes Halldórsson blijft het uitstekend doen. Nu grijpt hij goed in op een schot van Wesley Sneijder.

22.24 uur: PROMES VERVANGT WIJNALDUM
Danny Blind haalt Georginio Wijnaldum naar de kant. Quincy Promes komt in het veld.

22.23 uur: WIJNALDUM STUIT OOK OP HALLDÓRSSON
Op aangeven van Luciano Narsingh probeert Georginio Wijnaldum het met een geplaatste bal, maar de mkiddenvelder ziet zijn inzet eenvoudig gekeerd worden door Hannes Halldórsson.

22.20 uur: NEDERLAND VIRTUEEL VIERDE
Turkije komt thuis tegen Letland op een 1-0 voorsprong via Selcuk Inan, waardoor Nederland nu virtueel vierde is in Groep A van de EK-kwalificatie.

22.16 uur: PELLÈ GOUD WAARD
Italië komt in Florence op een 1-0 voorsprong tegen Malta. Graziano Pellè scoort.

22.15 uur: SKODA SCOORT VOOR TSJECHIË
Tsjechië komt thuis tegen Kazachstan in de 74ste minuut op gelijke hoogte. Milan Skoda zorgt voor 1-1. Daardoor heeft Nederland nu virtueel vier punten achterstand op de nummer twee, waardoor het plaatsing voor het EK niet meer in eigen hand heeft.

22.14 uur: CILLESSEN REDT NEDERLAND
Een uithaal van Gylfi Sigurdsson lijkt op weg naar de kruising, maar Jasper Cillessen redt uitstekend. De doelman houdt Nederland in de wedstrijd.

22.13 uur: NARSINGH SCHIET NAAST
Nederland sticht gevaar in het strafschopgebied van IJsland. Luciano Narsingh haalt uiteindelijk de trekker over, maar de inzet van de PSV-aanvaller gaat ruim naast.

22.08 uur: GUDJOHNSEN VERVANGT SIGHTÓRSSON
Kolbeinn Sigthórsson gaat naar de kant bij IJsland, de voormalige Ajacied wordt vervangen door Eidur Gudjohnsen (ex-PSV).

22.06 uur: SCHOT SNEIJDER MIST KRACHT
Wesley Sneijder probeert het van net buiten het strafschopgebied, maar de inzet van de aanvoerder wordt eenvoudig gepakt door Hannes Halldórsson.

21.58 uur: NEDERLAND ONTSNAPT
Daar is IJsland opnieuw dicht bij een doelpunt, maar een schot van Johann Berg Gudmundsson belandt - buiten bereik van doelman Jasper Cillessen - op de paal.

21.57 uur: WIJNALDUM SCHIET HARD NAAST
Een teken van leven van Nederland. Georginio Wijnaldum schiet van zo'n twintig meter ruim naast.

21.55 uur: IJSLAND OP VOORSPRONG
Jasper Cillessen zit er nog aan, maar de strafschop van Gylfi Sigurdsson levert een doelpunt op. Nederland kijkt tegen een achterstand aan: 0-1.

21.54 uur: STRAFSCHOP VOOR IJSLAND
Na een overtreding van Gregory van der Wiel op Birkir Bjarnason krijgt IJsland een strafschop.

21.49 uur: TWEEDE HELFT VAN START
Nederland en IJsland zijn begonnen aan de tweede wedstrijd. Slaagt Nederland er met tien man in om een broodnodige overwinning te boeken?

21.45 uur: OVERIGE RUSTSTANDEN
Turkije - Letland 0-0
Tsjechië - Kazachstan 0-1
België - Bosnië-Herzegovina 2-1
Israël - Andorra 4-0
Cyprus - Wales 0-0
Bulgarije - Noorwegen 0-0
Italië - Malta 0-0

21.40 uur: BOSKAMP TELEURGESTELD IN MARTINS INDI
'Waarom flikt Bruno Martins Indi dit nou weer?' Johan Boskamp vraagt zich af waarom de verdediger van Nederland een overtreding beging op Kolbeinn Sigthórsson, waardoor hij een rode kaart kreeg en Nederland verder moet met tien man.

Beluister hier de volledige terugblik van Boskamp op de eerste helft.

21.33 uur: RUSTSTAND NEDERLAND - IJSLAND 0-0
Het is rust in De Arena. Nederland en IJsland scoren niet in de eerste helft, maar er gebeurde veel. Zo viel Arjen Robben al vroeg uit, terwijl Bruno Martins Indi een rode kaart kreeg.

21.32 uur: DE BRUYNE ZET BELGIË OP VOORSPRONG
Kort voor rust komt België op 2-1 tijdens het thuisduel met Bosnië-Herzegovina. Kevin De Bruyne, die onlangs overstapte naar Manchester City, is de doelpuntenmaker.

21.29 uur: SNEIJDER VAN VER
Wesley Sneijder ziet Hannes Halldórsson ver voor zijn doel staan en probeert het van grote afstand, maar de doelman brengt eenvoudig redding.

21.26 uur: BRUMA VERVANGT HUNTELAAR
Klaas-Jan Huntelaar wordt vervangen door Jeffrey Bruma. Het publiek laat met een striemend fluitconcert zijn onvrede over de wissel van bondscoach Danny Blind blijken. Memphis Depay gaat nu in de punt van de aanval spelen.

21.22 uur: GEVAARLIJKE VRIJE TRAP MEMPHIS
Hannes Halldórsson brengt redding op een vrije trap van Memphis Depay.

21.18 uur: RODE KAART MARTINS INDI
Wat gebeurt er allemaal? Bruno Martins Indi krijgt na ruim een half uur een rode kaart. De verdediger slaat tegenstander Kolbeinn Sigthórsson, waardoor Nederland verder moet met tien man. Het is niet zijn eerste rode kaart. Lees hier meer.

21.17 uur: NARSINGH VERVANGT ROBBEN
Arjen Robben kan definitief niet verder en wordt vervangen door Luciano Narsingh. Wesley Sneijder neemt de aanvoerdersband over.

21.14 uur: HUNTELAAR MIST VOORZET MEMPHIS
Opnieuw een kans van Oranje, maar Klaas-Jan Huntelaar kan net niet bij een voorzet van Memphis Depay. De bal gaat voorlangs het doel van IJsland.

21.12 uur: ROBBEN GEBLESSEERD NAAR DE KANT
Wat een tegenvaller voor Nederland: binnen een half uur moet Arjen Robben al geblesseerd naar de kant. De aanvaller van Nederland kampt met een liesblessure. Onduidelijk is nog of Robben de wedstrijd kan vervolgen.

21.10 uur: FELLAINI TREKT STAND GELIJK
België komt al snel op gelijke hoogte tegen Bosnië-Herzegovina. Marouane Fellaini kopt de ploeg van bondscoach Marc Wilmots op 1-1.

21.05 uur: KAZACHSTAN OP VOORSPRONG
Yuri Logvinenko zet Kazachstan verrassend op voorsprong op bezoek bij Tsjechië.

21.04 uur: VRIJE TRAP VAN ROBBEN NAAST
Nu is ook Nederland dicht bij een doelpunt. Een vrije trap van Arjen Robben gaat via Klaas-Jan Huntelaar net naast het doel van Hannes Halldórsson.

21.01 uur: DZEKO PIJNIGT BELGIË
Dankzij een knappe kopgoal van Edin Dzeko komt Bosnië-Herzegovina na ruim een kwartier op voorsprong tijdens het uitduel met België. Het is zijn 43ste doelpunt in 73 interlands. De Rode Duivels hadden voor de wedstrijd drie punten voorsprong.

20.58 uur: DE VRIJ KOMT GOED WEG
Stefan de Vrij onderbreekt een veelbelovende aanval, maar de verdediger van Nederland krijgt geen gele kaart voor zijn overtreding op Jón Dadi Bödvarsson.

20.55 uur: UITHAAL ROBBEN
Arjen Robben trekt vanaf de rechterkant naar binnen en haalt vanaf zo'n twintig meter uit. Maar het schot is een eenvoudige prooi voor doelman Hannes Halldórsson.

20.53 uur: NEDERLAND ONTSNAPT!
Daar was IJsland al snel dicht bij een treffer. Op aangeven van Johann Berg Gudmundsson mist Jón Dadi Bödvarsson voor open doel. Daar zag de verdediging van Nederland er niet goed uit.

20.51 uur: ONGEVAARLIJKE HOEKSCHOP
De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor Nederland, maar de voorzet van Wesley Sneijder bereikt geen ploeggenoot.

20.45 uur: AFTRAP NEDERLAND - IJSLAND
We zijn begonnen in De Arena. Nederland en IJsland zijn begonnen aan hun zevende wedstrijd in Groep A van de EK-kwalificatie. Oranje kijkt tegen een achterstand van vijf punten aan en kan een overwinning dan ook goed gebruiken.

Ook bij de overige zeven duels van 20.45 uur heeft het eerste fluitsignaal geklonken.

20.30 uur: MIDDENVELD NIET TE AANVALLEND?
Jan Boskamp blikt vooruit op het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en IJsland. Hij hoopt dat het middenveld - bestaande uit Davy Klaassen, Wesley Sneijder en Georginio Wijnaldum - niet te aanvallend is. Beluister hier de volledige vooruitblik.

20.15 uur: HET VOLLEDIGE PROGRAMMA
Er beginnen over een half uur acht wedstrijden. Eerder op de avond speelden Azerbeidzjan en Kroatië al. Alle wedstrijden van vandaag op een rij:

Nederland - IJsland
Turkije - Letland
Tsjechië - Kazachstan
België - Bosnië-Herzegovina
Israël - Andorra
Cyprus - Wales
Azerbeidzjan - Kroatië 0-0
Bulgarije - Noorwegen
Italië - Malta

20.00 uur: OOK OPSTELLING IJSLAND BEKEND
Aan de kant van IJsland heeft ex-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson een basisplaats.

De volledige opstelling: Halldórsson; Saevarsson, Sigurdsson, Árnason, Skúlason; Bjarnason, Sigurdsson, Bödvarsson, Gunnarsson; Gudmundsson, Sigthórsson.

19.45 uur: ORANJE MET VERWACHTE ELF
De opstelling van het Nederlands elftal is zoals wij vanmiddag al meldden:

19.30 uur: NEDERLAND VAAK OP ACHTERSTAND
Van de zes landen in Groep A stond alleen Kazachstan (226 minuten) langer op achterstand dan Nederland (210). Oranje heeft tot dusver gemiddeld 74,1 procent balbezit gehad, meer dan elk ander land in de Europese kwalificatiereeks. Andere opvallende statistieken van Opta Sports vind je hier.

19.15 uur: ROBBEN IS DE CAPTAIN
Bondscoach Danny Blind verkoos Arjen Robben als nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal. De aanvaller van Bayern München droeg de band drie keer eerder bij Oranje vanaf de aftrap, maar slechts één interland daarvan sloot Nederland winnend af. Dat was in 2014 tijdens de groepsfase van het WK tegen Chili (2-0).

19.00 uur: AL 52 JAAR ZONDER NEDERLAAG
Nederland presteert thuis uitstekend tijdens EK-kwalificatieduels. Sterker nog, Oranje verloor maar één keer. Dat was op 30 oktober 1963 tegen Luxemburg (1-2). In de bijna 52 jaar daarna bleef Oranje vijftig duels ongeslagen (41 zeges, negen gelijke spelen).

Nederland zag ruim vijf maanden geleden in De Arena een einde komen aan een indrukwekkende zegereeks. Sinds Roemenië op 24 maart 2007 een punt meenam (0-0) uit De Kuip, leverden tien EK-kwalificatieduels binnen de eigen landsgrenzen stuk voor stuk drie punten op (doelcijfers 37-6). Met de WK-kwalificatiereeksen meegerekend behelsde die imposante thuisserie zelfs al negentien wedstrijden.

18.45 uur: NOG TWEE UUR TOT DE AFTRAP
Met nog vier duels voor de boeg heeft Nederland directe plaatsing voor het EK volgend jaar in Frankrijk in eigen hand. Maar dan moet de ploeg van bondscoach Danny Blind - die Guus Hiddink opvolgde - wel een goed resultaat boeken tegen IJsland.

Nederland bezet na zes van de tien wedstrijden de derde plaats in Groep A met vijf punten achterstand op koploper IJsland, terwijl nummer twee Tsjechië drie punten voorsprong heeft. Beide landen komen nog op bezoek in De Arena.

IJsland is donderdag (aftrap 20.45 uur) de eerstvolgende tegenstander van Oranje. Daarna volgen nog de EK-kwalificatieduels met Turkije (6 september, uit), Kazachstan (10 oktober, uit) en Tsjechië (13 oktober, thuis).

18.30 uur: VIJF ZEGES TEGEN IJSLAND
De voorgaande vijf ontmoetingen op eigen bodem tegen IJsland leverden louter zeges op. In 2008 kwam IJsland voor het laatst op bezoek. Oranje won in De Kuip met 2-0 dankzij goals van Joris Mathijsen en Klaas-Jan Huntelaar.

Historie Oranje tegen IJsland in thuisduels

Datum Verband Uitslag Goals
22-08-1973 WK-kwal. 5-0 Van Hanegem, Cruijff (2), Haan, Brokamp
31-08-1977 WK-kwal. 4-1 Van Hanegem, Geels (2), Rep
20-09-1978 EK-kwal. 3-0 Krol, Brandts, Rensenbrink
07-09-1983 EK-kwal. 3-0 R. Koeman, Gullit, Houtman
11-10-2008 WK-kwal. 2-0 Mathijsen, Huntelaar
Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers tijdens de wedstrijd van vanavond kunt u terecht in het VI Matchcenter. Alle standen zijn hier terug te vinden.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.