VI Live: martelgang van Brazilië ten einde

Reacties

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International het WK op de voet volgt.

VI Live: martelgang van Brazilië ten einde

23.49 uur: FINALEPLAATS DUITSLAND
Duitsland staat voor de achtste keer in een WK-finale na een historische avond, waarop het gastland op een ongekende 7-1 nederlaag is getrakteerd. Brazilië beleeft een dramatische uitschakeling en moet zaterdag aan de slag in de trootsfinle. Veel troost zal die niet bieden...

23.46 uur: EINDELIJK
Het is een hele schrale troost maar het laatste wapenfeit is voor de Brazilianen. Oscar tekent in de laatste minuut voor de eretreffer.

23.35 uur: ZEVENKLAPPER
Het gaat maar door, de Braziliaanse gifbeker is nog niet leeg. Dit keer een prachtige goal van weer André Schürrle.

23.24 uur: VOLGENDE TIK
Het Braziliaanse stormpje is uitgeraasd en Duitsland slaat aan de andere kant toe. Invaller André Schürrle brengt de ongekende 6-0 op het scorebord.

23.10 uur: NEUER SPELBREKER
Manuel Neuer weigert mee te werken aan het Braziliaanse eerherstel. Oscar twee keer en daarna ook Paulinho nog twee keer. De Duitse doelman blijft overeind, en houdt zijn doel schoon.

23.01 uur: WONDER OF MEER DRAMA?
De Braziliaanse bondscoach Felipe Scolari voert twee wijzigingen door in de hoop op een wonder van Belo Horizonte. Hulk en Fernandinho maken plaats voor Ramires en Paulinho, waar Per Mertesacker bij Duitsland Mats Hummels vervangt.

22.29 uur: DUITSLAND KLEINEERT BRAZILIANEN
Waar gaat dit naar toe? Het Braziliaanse drama is allerminst compleet, net als het Duitse feest. Sami Khedira is de volgende die de trekker overhaalt.

22.25 uur: BRAZILIAANS DRAMA
In een tijdsbestek van één minuut ligt Brazilië op zijn rug. Toni Kroos is twee keer de beul! Duitsland leidt na 26 minuten met 4-0. Wie had dat gedacht?

22.22 uur: RECORD KLOSE
Miroslav Klose mag zich nu alleen topscorer aller tijden noemen, met zijn zestiende treffer op het WK. Maar belangrijker, Duitsland leidt met 2-0 tegen het gastland.

22.10 uur: MÜLLER SCOORT
Na een zenuwachtig begin deelt Duitsland de eerste tik uit. Thomas Müller maakt dankbaar gebruik van de geboden ruimte om na een corner van Toni Kroos de 1-0 aan te tekenen. Zijn vijfde treffer van dit WK alweer.

22.00 uur: STRIJD DER WK-GIGANTEN BEGONNEN
De volksliederen zijn gezongen, de toss is geweest en scheidsrechter Marco Rodríguez heeft het beginsignaal gegeven: de eerste halve finale van het WK in Brazilië is onderweg.

• Precies 24 jaar geleden pakte (West)Duitsland de wereldtitel, en toen was er ook een Mexicaanse scheidsrechter net als nu. Een goed voorteken? Brazilië stond vijf keer in de halve finale tegen een Europese opponent en won er vier van. Na de zege van Italië in 1938 moesten Frankrijk (1958), Zweden (1994), Nederland (1998) en Turkije (2002) het hoofd buigen voor Brazilië.

21.35 uur: PRIMEUR KLOSE
Als het noodlot niet toeslaat en Miroslav Klose over 25 minuten aan de aftrap komt, heeft de Duitse spits een primeur te pakken met zijn vierde halve finale op een WK. Geen speler deed hem dat na.

20:55 uur: OPSTELLINGEN VOOR HALVE FINALE ZIJN BINNEN
Het nationale vraagstuk in Brazilië is beslecht door bondscoach Felipe Scolari. De vraag was wie de afwezige Neymar moest vervangen. Ramires, Willian of Bernard? Het wordt de laatste. Voor de geschorste aanvoerder Thiago Silva maakt Dante zijn entree in de basis, waar Luiz Gustavo juist terugkeert van het strafbankje.

Bij Duitsland ziet bondscoach Joachim Löw juist geen aanleiding zijn ploeg te wijzigingen na het succes tegen Frankrijk. En dus is Miroslav Klose weer van de partij, net als bij de enige ontmoeting tussen de WK-giganten in 2002.

Opstelling Brazilië: Júlio César; Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo; Luiz Gustavo, Fernandinho; Oscar, Bernard, Hulk; Fred.
Opstelling Duitsland: Neuer; Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes; Khedira, Schweinsteiger; Özil, Kroos, Müller; Klose.

• Opvallend is dat beide WK-giganten – samen goed voor 36 deelnames – elkaar slechts één keer op het mondiale podium troffen. Het was wel direct een heel belangrijke: de finale van 2002. Dankzij een doelpunt van Ronaldo, en een fout van keeper Oliver Kahn, wonnen de Brazilianen hun vijfde en laatste WK-titel. Dat gebeurde overigens onder leiding van Felipe Scolari, ook nu weer de bondscoach van de Brazilianen.

• In totaal stonden Brazilië en Duitsland 21 keer tegenover elkaar, met twaalf zeges voor de Zuid-Amerikanen en vijf remises. Maar de laatste ontmoeting in 2011 eindigde juist weer in het voordeel van Die Mannschaft, die met 3-2 won van Brazilië dankzij treffers van Bastian Schweinsteiger, Mario Gözte en André Schürrle. Het drietal is nu weer van de partij, waar de Braziliaanse doelpuntenmakers van toen ontbreken: Neymar is geblesseerd, Robinho niet opgeroepen voor het WK.   

• Opvallend is ook dat Duitsland nimmer op vreemde bodem heeft gewonnen van Brazilië. In Belo Horizonte maakt de ploeg van bondscoach Joachim Löw kans te breken met deze slechte reeks.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.