VI Live: Cupfighter Sevilla slaat wéér toe

Reacties

Vanaf 20.45 uur stonden Dnjepr Dnjepropetrovsk en Sevilla tegenover elkaar in de Europa League-finale in Warschau. In VI Live waren de ontwikkelingen op de voet te volgen.

VI Live: Cupfighter Sevilla slaat wéér toe

In Warschau zal het feestje nog wel even doorgaan, maar hierbij is de VI Live ten einde.

22.57 uur: ALAN TOPSCORER
Hoewel Carlos Bacca met zijn twee goals Red Bull Salzburg-spits Alan nog even naar de kroon leek te steken, is de Braziliaan van de Oostenrijkse club topscorer van de Europa League geworden. Hij heeft net als Romelu Lukaku van Everton acht goals, maar had daar minder wedstrijden voor nodig.

22.56 uur: SPANJE NAAST ITALIË
Door de winst van de Europa League door Sevilla heeft Spanje het recordaantal overwinningen van Italië geëvenaard. Beide landen hebben nu negen keer de Europa League (voorheen UEFA Cup en Jaarbeursstedenbeker) gewonnen.
De ranglijst per land (verliezend finalisten tussen haakjes):
Spanje: 9 (5)
Italië: 9 (6)
Engeland: 7 (5)
Duitsland: 6 (8)
Nederland: 4 (2)
Portugal: 2 (5)

22.55 uur: SEVILLA HEEFT DE BEKER WEER BEET
Terwijl de rode confetti de spelers van Sevilla om de oren vliegt in Warschau gaat de beker van hand tot hand. Sevilla prolongeert de Europa League-winst.

22.54 uur: CONCLUSIE
Beluister hier de conclusie die analyticus Aad de Mos trok.

22.51 uur: MEDAILLES
De spelers van Dnjepr hebben de medailles voor de tweede plek opgehaald. Nu is het de beurt aan Sevilla, dat onder aanvoering van trainer Unai Emery in Warschau de trap oploopt. Nog even en de beker gaat de lucht in.

22.50 uur: LEUK FEITJE
Voor ons Nederlanders een aardig statistiekje: Feyenoord is de enige ploeg die dit Europa League-seizoen winnaar Sevilla heeft verslagen. In De Kuip werd het 2-0 voor de Rotterdammers. De overige veertien duels verloor Sevilla niet.

22.45 uur: BEKER
Terwijl de naam van Sevilla in de beker gezet wordt, gaan de festiviteiten op het veld door. De spelers van Dnjepr staan erbij en kijken ernaar.

22.39 uur: DNJEPR KAN OEKRAÏNSE STATUS NIET VASTHOUDEN
Dnjepr is de eerste ploeg uit Oekraïne die een Europese finale verliest. In 2009 won Shakhtar Donetsk de UEFA Cup ten koste van Werder Bremen. In 1975 en 1986 won Dinamo Kiev de voormalige Europa Cup II ten koste van respectievelijk Ferençvaros en Atlético Madrid. Toch doet het verlies niets af aan de knappe prestatie van Dnjepr.

22.38 uur: SEVILLA VEELVRAAT
Voor Sevilla is het na de UEFA Cup-zeges van 2006 en 2007 en de winst van vorig seizoen al de vierde keer dat dit toernooi gewonnen wordt. De titelprolongatie betekent zodoende ook dat de Spaanse nummer vijf volgend jaar in de Champions League uitkomt.

22.37 uur: SEVILLA WINT DE EUROPA LEAGUE!
Het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Sevilla prolongeert in Warschau de Europa League-winst door Dnjepr met 3-2 te verslaan. Met twee goals is Carlos Bacca uitgegroeid tot de grote man bij de Spanjaarden.

22.34 uur: TIEN MAN
Omdat Matheus naar de kant is, moet Dnjepr met tien man verder. Er was immers al drie keer gewisseld. Het is overigens nog onduidelijk hoe het met Matheus is.

22.31 uur: GROTE PANIEK
Opeens is het stadion helemaal stil. De Braziliaan Matheus valt ineens neer. De paniek is groot. Op een brancard en onder luid applaus van beide supporterskampen verlaat hij het veld. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij zijn blessure opgelopen bij een botsing met Benoit Trémoulinas. De Fransman raakte de bal en Matheus het hoofd van zijn tegenstrever.

22.30 uur: DNJEPR HEEFT NOG MAAR EVENTJES
Dnjepr dringt wel aan, maar slaagt er nauwelijks in kansen bijeen te sprokkelen. Langs de kant begint Sevilla-coach Unai Emery steeds meer te ijsberen... De prolongatie van de Europa League-winst is slechts enkele minuten weg.

22.24 uur: BACCA NAAR DE KANT
Kort na de redding van Boyko mag Carlos Bacca naar de kant. Kevin Gameiro is zijn vervanger.

22.22 uur: WAT EEN REDDING
Denys Boyko houdt Bacca met een schitterende reflex af van de 4-2, de nekslag én de topscorerstitel in de Europa League. De doelman slaat de bal op fraaie wijze uit zijn doel. Bijna completeerde Bacca met die kopbal zijn hattrick, maar het blijft dus nog even spannend. Nog tien minuten...

22.16 uur: NUMMER ZEVEN VOOR BACCA
Carlos Bacca staat door zijn twee treffers van vanavond in Warschau alweer op zeven doelpunten in de Europa League. Daarmee heeft hij nog maar één treffer nodig om de topscorers Romelu Lukaku (Everton) en Alan (Red Bull Salzburg) te achterhalen.

22.15 uur: BACCA DOET HET WEER!!!
Carlos Bacca is onverbiddelijk. Hij krijgt de bal via Vitolo en de Colombiaan knalt droog binnen. Sevilla staat weer op voorsprong: 3-2. Nu moet Dnjepr gaan komen en kunnen de Oekraïners niet meer achterover leunen.

22.12 uur: MARTIN ATKINSON
Het mag best eens gezegd: scheidsrechter Martin Atkinson is vooralsnog een van de betere mannen op het veld.

22.10 uur: KUNST- EN VLIEGWERK
Met kunst- en vliegwerk blijft Dnjepr keer op keer overeind. Hoe zat het ook alweer met die voetbalwet...? Of is Sevilla echt té goed?

22.00 uur: MINDER KANSEN
Sevilla dringt wel aan, maar er is nog niet gescoord. Vooralsnog houdt Dnjepr stand, zonder overigens grote kansen te moeten toestaan.

21.50 uur: TWEEDE HELFT BEGONNEN
Laten we hopen op een vervolg van het vuurwerk dat we voor rust zagen. Gewisseld is er overigens nog niet.

21.45 uur: AAD DE MOS GENIET
Analyticus Aad de Mos bespreekt de eerste helft. Hij geniet met volle teugen. Beluister hier zijn analyse.

21.32 uur: RUSTSTAND DNJEPR DNJEPROPETROVSK-SEVILLA 2-2
De rake vrije trap van Ruslan Rotan blijkt het slotstuk van de eerste helft. Na een zeer vermakelijke eerste helft zijn de ploegen toe aan een welverdiend kwartiertje rust.

21.29 uur: ROTAN ZORGT WEER VOOR 2-2!!
Het blijft genieten! Ruslan Rotan krult de bal bij een vrije trap over de muur heen en in de korte hoek. De Dnjepr-aanvoerder piekt dus op het belangrijkste moment in zijn voetballoopbaan. De middenvelder, die op een uitstapje naar Dinamo Kiev (2005-2008) al zijn hele leven voor Dnjepr uitkomt, schreeuwt het uit als hij al glijdend op zijn knieën zijn goal viert. 'Ik ben niets zonder de club', vertelde Rotan gisteren nog.

21.26 uur: WAT EEN HEERLIJKE PLOEG!
Sevilla is vooralsnog een genot om te zien. Nu knalt Aleix Vidal de bal maar net over na een vliegensvlugge aanval. Omdat Dnjepr ook zeker een duit in het zakje doet, is het in Warschau tot nu toe een spectaculair schouwspel.

21.21 uur: SCHITTERENDE SAVE SERGIO RICO
Het is allesbehalve een saaie finale! Dit keer is Dnjepr weer dicht bij een treffer. Yevgen Konoplyanka lijkt te gaan scoren met een fraai schot, maar doelman Sergio Rico tikt de bal net over het doel heen.

21.20 uur: TEGENGOALS
Dnjepr kreeg in de zestien voorgaande Europa League-duels van dit seizoen slechts drie keer twee tegengoals en nooit méér. Bij Internazionale werd met 2-1 verloren in de groepsfase en tegen Olympiakos Piraeus werd het 2-2 in de zestiende finale. Een ronde daarop schakelden de Oekraïners, weliswaar na verlenging, Ajax uit door met 2-1 te verliezen. In eigen land was immers met 1-0 gewonnen.

21.16 uur: SEVILLA DENDERT DOOR!
Carlos Bacca ontsnapt aan de aandacht van de Dnjepr-defensie. De Colombiaan wordt met een splijtende steekpass weggestuurd door José Antonio Reyes en rondt uitermate koeltjes af. Het is voor de spits de zesde treffer van dit Europa League-toernooi: 2-1 voor Sevilla.

21.12 uur: POOLSE GELIJKMAKER IN WARSCHAU
Sevilla krijgt loon naar werken. Na een reeks kansen is het de nota bene de Pool Grzegorz Krychowiak die in Warschau de 1-1 op het scorebord zet. Dnjepr krijgt na een corner de bal niet weg en de middenvelder profiteert ten volle.

21.09 uur: GAAT DNJEPR DIT VOLHOUDEN?
Uit een corner kopt Grzegorz Krychowiak op het Dnjepr-doel, maar daar staat doelman Denys Boyko - zoals al zo vaak dit toernooi - in de weg. De kopbal van de Pool is wel tekenend voor het overwicht van de Spanjaarden. Al het hele toernooi is de achterhoede van Dnjepr uitermate solide, maar of dit te houden is?

21.05 uur: REYES RUIKT AAN GOAL
Een lage schuiver van José Antonio Reyes verdwijnt maar net aan de verkeerde kant van de paal. Sevilla dringt nog steeds aan.

21.01 uur: ATKINSON DEELT EERSTE KAART UIT
De eerste gele kaart is gegeven. Namens Dnjepr ontvangt Jaba Kankava een gele prent voor een sliding op de benen van José Antonio Reyes.

20.55 uur: SEVILLA VALT AAN
De verrassende openingsgoal van Dnjepr heeft zijn uitwerking niet gemist. De Spanjaarden gaan vol overgave op zoek naar de gelijkmaker. Eerst besluit Vitolo in plaats van direct te schieten, de bal aan te nemen waarna zijn schot gekraakt wordt. Ook de inzet van Aleix Vidal smoort in de Dnjepr-defensie.

20.51 uur: 1-0 VOOR DNJEPR!
Dnjepr komt op voorsprong. Nikola Kalinic wint zelf een cruciaal kopduel en verlengt de bal zo tot Matheus. Zijn voorzet wordt binnengeknikt door Kalinic. Sevilla staat op achterstand! De eerste keer dat de Oekraïners zich melden in het strafschopgebied, is het dus direct raak.

20.50 uur: GEEN PENALTY
Bij Sevilla roept iedereen om een strafschop als José Antonio Reyes neergaat in een duel met Ruslan Rotan. Atkinson is onvermurwbaar en geeft geen strafschop.

20.45 uur: AFTRAP DNJEPR DNJEPROPETROVSK-SEVILLA
De Engelsman Martin Atkinson heeft in Warschau de Europa League-finale in gang gefloten. Gaat Sevilla de titel prolongeren of zorgt Dnjepr voor een sensatie? We gaan het zien.

20.30 uur: VOORBESCHOUWING
Voor VI.nl is Aad de Mos vanavond de analyticus. Beluister hier zijn vooruitblik.

19.50 uur: OPSTELLING SEVILLA
Rico; Aleix Vidal, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas; Mbia, Krychowiak; Reyes, Banega, Vitolo; Bacca.

19.48 uur: OPSTELLING DNJEPR
Boyko; Fedetskiy, Cheberyachko, Douglas, Matos; Kankava, Fedorchuk; Konoplyanka, Rotan, Matheus; Kalinic.

19.40 uur: RECORD LONKT VOOR SEVILLA
Voor Sevilla lonkt vanavond in Warschau een unieke prestatie. De Spaanse club kan de eerste club ooit worden die vier keer de Europa League (voorheen UEFA Cup en Jaarbeursstedenbeker) wint. Momenteel staat Sevilla net als Juventus, Barcelona, Internazionale, Liverpool en Valencia op drie eindzeges. Sevilla won eerder in 2006 en 2007 de UEFA Cup en vorig jaar de Europa League. Bij titelprolongatie is vanavond een record dus een feit.

19.39 uur: DNJEPR VERDEDIGT STATUS
Dnjepr Dnjepropetrovsk verdedigt op zijn beurt een opmerkelijke Oekraïense status. Nog nooit verloor een Oekraïense ploeg een Europese finale. In 2009 won Shakhtar Donetsk de UEFA Cup ten koste van Werder Bremen. In 1975 en 1986 won Dinamo Kiev de voormalige Europa Cup II ten koste van respectievelijk Ferençvaros en Atlético Madrid.

19.30 uur: CHAMPIONS LEAGUE OP HET SPEL
De winnaar van de finale van vanavond plaatst zich voor de groepsfase van de Champions League. Dat is, naast het prijzengeld en de beker, een zéér interessante bijkomstigheid voor beide clubs.

19.25 uur: ROAD TO THE FINAL: DNJEPR DNJEPROPETROVSK
Voor het Oekraïense Dnjepr Dnjepropetrovsk is de eindstrijd van vanavond de eerste Europese finale ooit. Als nummer twee van de Oekraïense competitie plaatste Dnjepr zich voor de voorronde van de Champions League. Via een nederlaag over twee duels met FC Kopenhagen kwam de club in de play-off van de Europa League terecht, waarin werd afgerekend met Hajduk Split.

De spelers van Ajax druipen geslagen af na de 2-1 thuiszege op Dnjepr Dnjepropetrovsk, die na een 1-0 nederlaag in Oekraïne niet voldoende was om de kwartfinale te behalen.
De spelers van Ajax druipen geslagen af na de 2-1 thuiszege op Dnjepr Dnjepropetrovsk, die na een 1-0 nederlaag in Oekraïne niet voldoende was om de kwartfinale te behalen.

In een poule met Saint-Étienne, Qarabag en Internazionale eindigde Dnjepr vervolgens knap tweede. Daarna rekende de club verrassend af met de Griekse kampioen Olympiakos Piraeus (2-0 en 2-2), waarna Ajax er in de achtste finale aan geloven moest (1-0 en 2-1). In de kwartfinale delfde Club Brugge (0-0 en 1-0) het onderspit, waarna Dnjepr voor een enorme verrassing zorgde door bij de laatste vier Napoli (1-0 en 1-1) te elimineren.

19.20 uur: ROAD TO THE FINAL: SEVILLA
Als toernooiwinnaar en nummer vijf van de Primera División kwam Sevilla direct in de groepsfase van de Europa League terecht. In die poule eindigde het als tweede achter het zeer sterk presterende Feyenoord, maar vóór Standard Luik en HNK Rijeka. De uitnederlaag tegen Feyenoord (2-0) was de laatste Europese nederlaag van de Spanjaarden dit seizoen.

Sevilla viert feest na de 2-0 overwinning in eigen huis op Feyenoord. Later zouden de Rotterdammers met dezelfde cijfers winnen in De Kuip.
Sevilla viert feest na de 2-0 overwinning in eigen huis op Feyenoord. Later zouden de Rotterdammers met dezelfde cijfers winnen in De Kuip.

In de zestiende finale overleefde Sevilla een clash met Borussia Mönchengladbach (1-0 en 2-3), waarna in de achtste finale Villarreal (1-3 en 2-1) naar huis gestuurd werd. Zenit Sint-Petersburg (2-1 en 2-2) bleek vervolgens ook niet aan Sevilla te kunnen tippen. In de halve finale bleek Fiorentina (3-0 en 0-2) bij lange na niet opgewassen tegen de formatie van Unai Emery.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.