VI Live: blik terug op wonder van Mestalla en verlies AZ

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International de Eredivisie op de voet volgt. Ook duels in het buitenland - met speciale aandacht voor onze landgenoten - worden hierin belicht.

VI Live is hierbij gesloten. Blik hieronder terug op een zinderende Europa League-avond.

22.33 uur: EINDSTAND VALENCIA - FC BASEL 5-0
Dat was het dan! Valencia plaatst zich voor de halve finale na een zinderende partij tegen FC Basel, dat een 3-0 voorsprong uit het eerste duel uit handen gaf.

22.31 uur: GOAL VALENCIA – FC BASEL 5-0
Het is definitief beslist! Juan Bernat maakt op fraaie wijze de vijfde Spaanse goal

23.26 uur: GOAL VALENCIA - FC BASEL 4-0
Na een afgemeten voorzet van Pablo Piatti maakt Paco Alcácer zijn derde van de avond. De twintigjarige spits lijkt daarmee Valencia een plek in de halve finale te bezorgen.

23.15 uur: VALENCIA - FC BASEL
Kort voor het einde van de eerste helft van de verlenging moet FC Basel verder met negen man. Binnen een minuut krijgt Gaston Sauro twee gele kaarten, waardoor hij van het veld moet.

23.11 uur: VALENCIA - FC BASEL
Marcelo Diaz trapt na en krijgt daarvoor een rode kaart. FC Basel moet met tien man verder.

22.56 uur: VALENCIA - FC BASEL 3-0
We gaan verlengen in Mestalla! Valencia leek volledig kansloos na de 3-0 nederlaag in Zwitserland vorige week, maar voltooide een spectaculaire comeback.

22.56 uur: EINDSTAND JUVENTUS - OLYMPIQUE LYON 2-1
Juventus schaart zich onder de laatste vier van de Europa League. Na de 1-0 zege van vorige week wonnen de Turijners ook thuis van Lyon.

22.56 uur: EINDSTAND SEVILLA - FC PORTO 4-1
Sevilla plaatst zich voor de halve finale van de Europa League. De Andalusiërs poetsten thuis de 1-0 nederlaag van vorige week ruimschoots weg.

22.55 uur: EINDSTAND BENFICA - AZ 2-0
Afgelopen! Het Europese avontuur van AZ strandt in de kwartfinale van de Europa League. In Lissabon maakte AZ geen moment kans op een stunt. Rodrigo maakte beide Portugese goals. In de slotfase bleef de uitploeg een grotere nederlaag bespaard

22.39 uur: GOAL SEVILLA - FC PORTO 4-0
Kevin Gameiro zorgt voor de beslissing. Met tien man komt Sevilla op een 4-0 voorsprong.

22.34 uur: GOAL BENFICA - AZ 2-0
Over en uit voor AZ. Rodrigo maakt ook de tweede Portugese treffer na een sublieme aanname en voorzet van Eduardo Salvio aan de rechterkant.

22.30 uur: GOAL VALENCIA - FC BASEL 3-0
Mestalla ontploft! Paco Alcácer maakt zijn tweede van de avond en zorgt daarmee voor 3-0. Daarmee stevenen Valencia en FC Basel af op een verlenging.

22.28 uur: GOAL JUVENTUS - OLYMPIQUE LYON 2-1
Claudio Marchisio zet Juventus opnieuw op voorsprong en lijkt daarmee de dubbele confrontatie met Olympique Lyon te beslissen in het voordeel van de Italianen.

22.14 uur: SEVILLA - FC PORTO
Wordt het dan toch nog spannend in Sevilla? De thuisploeg moet negen minuten na de rust met tien man verder, aangezien Coke zijn tweede gele kaart van de wedstrijd ontvangt.

21.53 uur: RUSTSTAND BENFICA – AZ 1-0
AZ stevent in Lissabon af op uitschakeling in de Europa League. Benfica gaat met een 1-0 voorsprong de rust in dankzij een doelpunt van Rodrigo. Door die goal is Benfica met 65 treffers de meest scorende club aller tijden in de Europa League. Enorme smet op de voorsprong van Benfica is het uitvallen van Sílvio, die in de tweede minuut van de wedstrijd zijn rechterkuit- en scheenbeen brak.

21.52 uur: RUSTSTANDEN EUROPA LEAGUE
Juventus - Olympique Lyon 1-1 (1-0)
Valencia - FC Basel 2-0 (0-3)
Sevilla - FC Porto 3-0 (0-1)

Het duel tussen Sevilla en FC Porto lijkt beslist in het voordeel van de Spanjaarden, die halverwege met drie doelpunten verschil leiden. Maar bij Juventus - Olympique Lyon en Valencia - FC Basel kan er nog van alles gebeuren.

21.47 uur: GOAL VALENCIA - FC BASEL 2-0
En opnieuw is het raak in Mestalla. Eduardo Vargas zorgt nog voor rust voor het tweede doelpunt van Valencia. Is hier een stunt in de maak?

21.44 uur: GOAL BENFICA - AZ 1-0
Het Europese avontuur van AZ lijkt voorbij. Rodrigo rondt bij de tweede paal beheerst af na een lange rush en lage voorzet van Eduardo Salvio.

21.43 uur: GOAL VALENCIA - FC BASEL 1-0
Paco Alcácer zet de thuisclub op voorsprong, maar Valencia heeft nog minimaal twee doelpunten nodig om FC Basel uit te schakelen.

21.37 uur: BENFICA - AZ
Uitstekende save van Esteban! De doelman van AZ reageert geweldig op een schot van Oscar Cardozo en voorkomt daarmee een Portugees doelpunt.

21.34 uur: GOAL SEVILLA - FC PORTO 3-0
Sevilla heeft de smaak te pakken, want drie minuten na de goal van Vitolo maakt Carlos Bacca er 3-0 van. FC Porto moet aan de bak.

21.33 uur: BENFICA - AZ
Rampzalig nieuws voor Benfica-back Sílvio. De verdediger blijkt zijn rechterkuit- en scheenbeen te hebben gebroken bij de botsing met ploeggenoot Luisao in de tweede minuut.

21.30 uur: GOAL SEVILLA – FC PORTO 2-0
Sevilla dendert door! Vitolo knalt de tweede Spaanse treffer tegen de touwen. Op dit moment staat Sevilla virtueel in de halve finale, want het eerste duel eindigde in 1-0 voor Porto.

21.23 uur: GOAL JUVENTUS - OLYMPIQUE LYON 1-1
Jimmy Briand trekt de stand alweer gelijk in Turijn. Maar Olympique Lyon heeft nóg een doelpunt nodig om zich te plaatsen voor de halve finale van de Europa League.

21.19 uur: BENFICA - AZ
AZ put moed uit het eerste kwartier. De Alkmaarders ogen onbevreesd en komen regelmatig in de buurt van het Portugese doel. Het is echter nog wachten op de eerste grote kans van de wedstrijd.

21.10 uur: GOAL SEVILLA - FC PORTO 1-0
En ook in Estadio Ramón Sánchez Pizjuan valt een snelle treffer. Ivan Rakitic benut een strafschop, waardoor Sevilla de 1-0 nederlaag uit de heenwedstrijd al heeft goedgemaakt.

21.09 uur: GOAL JUVENTUS - OLYMPIQUE LYON 1-0
Andrea Pirlo zorgt voor een bliksemstart van Juventus. De middenvelder schiet een vrije trap binnen, waardoor de club uit Turijn nu al zeker lijkt van een plaats in de halve finale.

21.07 uur: BENFICA - AZ
Al vroeg een enorme domper voor de thuisploeg. Sílvio moet de strijd na twee minuten staken vanwege een – op het oog – ernstige blessure, nota bene na een botsing met ploeggenoot Luisao. André Almeida komt Sílvio vervangen.

21.05 uur: AFTRAP BENFICA - AZ
In Estádio da Luz beginnen Benfica en AZ aan de return in de kwartfinale van de Europa League. De Alkmaarders moeten in Lissabon een 0-1 nederlaag uit de heenwedstrijd goedmaken. Simon Poulsen is er vanwege een liesblessure niet bij; hij wordt vervangen door Jan Wuytens.
Opstellingen:
Benfica: Artur; Silvio, Luisao, Garay, Siqueira; Sulejmani, Gomes, Fejsa, Salvio; Cardozo, Rodrigo
AZ: Esteban; Johansson, Gouweleeuw, Wuytens, Viergever; Gudelj, Ortiz, Elm; Berghuis, Jóhannsson, Beerens

21.05 uur: AFTRAP EUROPA LEAGUE
Juventus - Olympique Lyon (1-0)
Valencia - FC Basel (0-3)
Sevilla - FC Porto (0-1)

Juventus en FC Basel lijken na hun zeges van vorige week hard op weg naar een plaats in de halve finale van de Europa League. De meeste spanning wordt verwacht bij Sevilla - FC Porto, waarbij de thuisclub een nipte nederlaag uit de heenwedstrijd moet zien goed te maken.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter. Ook bieden wij een overzicht van al het Voetbal op TV.