VI Live: blik terug op een voor Oranje dramatische avond

Reacties

Om ook tijdens de interlands op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waarin het Nederlands elftal op de voet gevolgd wordt.

VI Live: blik terug op een voor Oranje dramatische avond

De VI Live voor vanavond is hierbij afgesloten.

22.42 UUR: STAND IN GROEP A

IJsland 3-9 (8-0)
Tsjchië 3-9 (8-4)
NEDERLAND 3-3 (4-5)
Letland 3-2 (1-4)
Kazachstan 3-1 (3-7)
Turkije 3-1 (2-6)

22.41 uur: ALLE UITSLAGEN EK-KWALIFICATIE
Nederland verliest en Turkije speelt gelijk bij Letland. Dit zijn alle uitslagen van vanavond in de EK-kwalificatie.

Groep A
IJsland – NEDERLAND 2-0
Letland – Turkije 1-1

Groep B
Andorra – Israël 1-4
Bosnië-Herzegovina – België 1-1
Wales – Cyprus 2-1

Groep C
Kroatië – Azerbeidzjan 6-0
Malta – Italië 0-1
Noorwegen – Bulgarije 2-1

22.35 uur: ORANJE BLAMEERT ZICH OP IJSLAND
Het is afgelopen. Na nederlagen tegen Italië en Tsjechië en een krappe overwinning tegen Kazachstan verliest Oranje ook van IJsland: voor het eerst in de historie. Een dramatische start van de EK-kwalificatiereeks dus: 2-0 in Reykjavik.

22.33 uur: TWEE MINUTEN EXTRA TIJD
Nederland heeft twee nog minuten: zoveel tijd komt er namelijk bij. Er moet dus wel een enorm wonder gebeuren. Bij Letland - Turkije staat het ondertussen nog altijd 1-1.

22.26 uur: WEER EEN KANS VOOR IJSLAND
Stefan de Vrij laat zich kinderlijk eenvoudig in de luren leggen, maar ziet tot zijn opluchting dat Jón Dadi Bödvarsson de bal voorlangs schiet. Nu zijn er nog maar vijf minuten...

22.20 uur: HIDDINK BRENGT 'BREEKIJZER' FER
De laatste wissel van Oranje is daar. Ibrahim Afellay gaat, Leroy Fer komt. Met zijn lengte en kracht moet hij voorin nog iets proberen uit te richten.

22.18 uur: PELLÈ NAAR DE KANT
Bij Italië, dat door een rode kaart van Leonardo Bonucci, net als Malta met tien man speelt is Graziano Pellè naar de kant gehaald. Hij wordt vervangen door Angelo Ogbonna. Pellè tekende voor het enige doelpunt tot nu toe: 0-1.

22.10 uur: PROMES VOOR LENS
Jeremain Lens heeft niet kunnen overtuigen en moet naar de kant. Voor hem komt Quincy Promes, die nog een kwart wedstrijd heeft om iets te forceren.

22.08 uur: IJSLAND KRIJGT DE GROOTSTE KANS
Nederland dringt dus aan, maar de grootste kans is voor IJsland... Oranje wordt door een combinatie door het hart van de defensie te kijk gezet, maar de voorzet van Kolbeinn Sigthórsson gaat voorlangs.

22.02 uur: NEDERLAND DRINGT AAN
Nederland dringt IJsland terug, maar grote kansen levert het nog niet op. Een voorzet van Daley Blind op Klaas-Jan Huntelaar kan nog net weggekopt worden door de IJslandse defensie, terwijl Robin van Persie de bal net iets achter zich krijgt. Nog een half uur te spelen...

21.56 uur: TURKIJE EN LETLAND OP 1-1
Een paar minuten na de pauze staan Turkije en Letland in de groep van Oranje op 1-1. Bilal Kisa schoot de Turken op 0-1, vanaf de penaltystip is het vlak daarna echter alweer gelijk: Valerijs Sabala. België staat dankzij Radja Nainggolan inmiddels op 1-1 bij Bosnië.

21.53 uur: VAN PERSIE SCHIET OVER
Robin van Persie mag het, na het inbrengen van Huntelaar, nu vanaf 10 proberen. Zijn eerste poging vanaf die plek is een afstandschot, dat ruim over gaat.

21.48 uur: HUNTELAAR KOMT VOOR SNEIJDER
De tweede helft is begonnen, Oranje móét! Klaas-Jan Huntelaar komt dan ook in het veld, Wesley Sneijder wordt in zijn 109de interland geslachtofferd.

21.36 uur: RUSTSTANDEN EK-KWALIFICATIE
Groep A
IJsland – NEDERLAND 2-0
Letland – Turkije 0-0

Groep B
Andorra – Israël 1-2
Bosnië-Herzegovina – België 1-0
Wales – Cyprus 2-1

Groep C
Kroatië – Azerbeidzjan 4-0
Malta – Italië 0-1
Noorwegen – Bulgarije 1-1

21.31 uur: NEDERLAND STAAT VOOR LOODZWAAR KARWEI
Het is rust na een voor Nederland rampzalige eerste helft. Twee treffers van Gylfi Sigurdsson zetten Oranje op een ogenschijnlijk kansloze achterstand. Nog erger: het spel van de mannen van Guud Hiddink biedt nog allerminst hoop op betere tijden na de pauze.

21.27 uur: DOELPUNT IJSLAND: 2-0
Uit de corner die op de laatste kans volgt, schiet Gylfi Sigurdsson zijn tweede binnen. De bal blijft hangen, niemand van Oranje grijpt in, waarna de man van Swansea City raakschiet. Het wordt moeilijker en moeilijker.

21.25 uur: LENS VINDT VAN PERSIE NIET
Weer een mogelijkheid voor Oranje. Lens mag vrij doorlopen op links, maar zijn voorzet gaat voorbij aan iedereen, waaronder aanvoerder Robin van Persie. Aan de andere kant kan Stefan de Vrij nog net reddend optreden bij een voorzet.

21.17 uur: BELGIË OP ACHTERSTAND, ITALIË TEGEN TIEN
Ondertussen zijn de Belgen op achterstand gekomen bij Bosnië-Herzegovina, Edin Dzeko zet de gastheren op 1-0. Italië speelt op Malta inmiddels tegen tien man, Letland houdt Turkije nog steeds op 0-0.

21.14 uur: REUZEKANS ROBBEN
Dat had 'm moeten zijn... Daley Blind geeft knap voor, maar Arjen Robben kopt de bal hard naast. Nederland dringt in ieder geval wat aan.

21:10 uur: DROOMDEBUUT VOOR PELLÈ
Graziano Pellè heeft exact 23 minuten nodig om voor Italië tot scoren te komen. Op bezoek bij Malta opent hij de score, tijdens zijn debuut! De Belgen staan ondertussen nog op 0-0 bij Bosnië-Herzegovina.

21.06 uur: NEDERLAND SLORDIG
Na een kwart wedstrijd heeft Nederland nog geen enkele kans weten te creëren. Het spel is bij vlagen slordig.

21.00 uur: (VROEGE) VIRTUELE STAND
Oké, het is misschien nog wat voorbarig, maar dit is vooralsnog de virtuele stand in Groep A, waar het bij Letland - Turkije nog 0-0 is.

IJsland 3-9 (7-0)
Tsjchië 3-9 (8-4)
Nederland 3-3 (4-4)
Letland 3-2 (0-3)
Kazachstan 3-1 (3-7)
Turkije 3-1 (1-5)

20.54 uur: DOELPUNT IJSLAND: 1-0
IJsland komt op voorsprong uit een strafschop. Stefan de Vrij veroorzaakt een penalty, al is het wat zwaar bestraft. Gylfi Sigurdsson benut het buitenkansje: 1-0 voor IJsland dus. Dit wordt een heel, heel zware avond...

20.50 uur: DE BAL STAAT CENTRAAL
De beginfase staat vooral in het teken van de wedstrijdbal. Die lijkt veel te zacht, zoals keeper Jasper Cillessen ook laat zien aan de scheidsrechter. Die oordeelt echter dat de bal hard genoeg is. Er wordt dus gewoon weer gevoetbald.

20.46 uur: SNEIJDER OFFICIEEL OP ORANJE-PODIUM
Nu de wedstrijd is begonnen, heeft Wesley Sneijder zich officieel gevoegd bij Edwin van der Sar, Frank de Boer en Rafael van der Vaart. Samen met laatstgenoemde staat Sneijder nu derde op de lijst van spelers met de meeste interlands voor Nederland ooit.

20.44 uur: ORANJE IN BEELD
De belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en IJsland staat op het punt van beginnen. Zo zien de elf Oranje Leeuwen die vanavond in de basis staan er op beeld uit:

20.30 uur: PROGRAMMA EK-KWALIFICATIE
Over een kwartier begint natuurlijk IJsland – Nederland, maar daarnaast staan er nóg zeven duels op het programma. Hieronder voor de volledigheid het complete programma voor vanavond.

Groep A
Kazachstan – Tsjechië 2-4
IJsland – NEDERLAND
Letland – Turkije

Groep B
Andorra – Israël
Bosnië-Herzegovina – België
Wales – Cyprus

Groep C
Kroatië – Azerbeidzjan
Malta – Italië
Noorwegen – Bulgarije

20.23 uur: PELLÈ DEBUTEERT, BUFFON PAKT RECORD
Ondertussen op Malta: ex-Feyenoorder Graziano Pellè staat bij het Italiaanse nationale elftal in de basis, en maakt daarmee op 29-jarige leeftijd zijn debuut. Een mooi moment voor de man van Southampton. Ook doelman Gianluigi Buffon beleeft vanavond een mijlpaal: hij speelt vanavond zijn 48ste duel (in zowel EK-kwalificatie als EK-eindronde) en dat is meer dan wie dan ook. De Fransman Lilian Thuram en Sargis Hovsepyan van Armenië kwamen tot 47.

20.11 uur: OPSTELLING IJSLAND
En voor de volledigheid ook de opstelling van tegenstander IJsland, mét Ajax-spits Kolbeinn Sigthórsson.

Opstelling IJsland: Halldórsson; T. Bjarnason, Árnason, R. Sigurdsson, Skulason; B.Bjarnason, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Hallfredsson; Bödvarsson, Sigthórsson.

20.07 uur: NEDERLANDS ELFTAL WARMT OP IN IJSKOUD REYKJAVIK

19.48 uur: TSJECHIË WINT EN GAAT AAN KOP
Het duel tussen Kazachstan en Tsjechië is afgelopen. Door twee goals van Yuri Logvinenko (namens Kazachstan) en eentje van PEC Zwolle-spits Tomas Necid, is het in Astana geëindigd in 2-4. Door de overwinning gaat Tsjechië met negen uit drie aan kop, gevolgd door IJsland (zes uit twee), Nederland (drie uit twee), Letland (één uit twee), Kazachstan (één uit drie) en Turkije (nul uit twee).

19.45 uur: OPSTELLING NEDERLANDS ELFTAL BEKEND
Bondscoach Guus Hiddink stuurt op IJsland dezelfde elf spelers het veld in die ook tegen Kazachstan speelden.

19.11 uur: KAZACHSTAN - TSJECHIË IS BESLIST
Het is beslist in Astana. Tsjechië komt dankzij Ladislav Krejci op 0-3 en gaat (in ieder geval voor even) de koppositie pakken. Als er niks geks meer gebeurt, heeft Tsjechië straks negen punten uit drie duels. Alleen IJsland kan dat evenaren, maar moet daarvoor winnen van Oranje...

19.01 uur: TSJECHIË OP WEG NAAR WINST IN KAZACHSTAN
In de poule van Oranje zijn Kazachstan en Tsjechië zojuist begonnen aan de tweede helft van hun onderlinge duel. De Tsjechen, die in september met 2-1 wonnen van Oranje, staan op voorsprong bij Kazachstan, de ploeg die het Oranje vrijdag nog zo lastig maakte. Het staat in Astana 0-2. Borek Dockal en David Lafata tekenden voor rust voor de doelpunten en dus de comfortabele voorsprong voor de Tsjechen.

19.00 uur: ORANJE WACHT EEN PITTIGE AVOND
Het Nederlands elftal gaat vanavond op bezoek bij IJsland, vooralsnog de ietwat verrassende koploper in Groep A van de EK-kwalificatie. In het verleden was IJsland-uit een garantie voor drie punten, maar dat zal vanavond zeker niet zo zijn. Ajax-spits Kolbeinn Sigthórsson en zijn ploeggenoten hebben de volle buit uit twee duels (wonnen met 3-0 van zowel Letland als Turkije), terwijl de mannen van Guus Hiddink niet overlopen van vertrouwen. Oranje verloor in september in Tsjechië, terwijl het thuisduel met Kazachstan vrijdag maar ternauwernood drie punten opleverde: 3-1. Winst vanavond zou voor het Nederlands elftal dan ook zéér welkom zijn.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de EK-kwalificatiecyclus en de vriendschappelijke interlands kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.