VI Live: blik terug op een enerverende interlandavond

Reacties

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International het nationale en internationale voetbal op de voet volgt.

VI Live: blik terug op een enerverende interlandavond

Hiermee is de VI Live voor donderdagavond afgesloten.

22.51 uur: FRANKRIJK VERSLAAT SPANJE
Dankzij een doelpunt van Loïc Rémy is Frankrijk met 1-0 te sterk voor Spanje.

22.39 uur: BELGIË ZEGEVIERT WÉL
België heeft het een stuk beter gedaan dan Nederland. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots verslaat Australië met 2-0. Dries Mertens en Axel Witsel scoorden.

22.38 uur: LAATST FLUITSIGNAAL: ITALIË WINT
Het is voorbij. Nederland verliest met 2-0 op bezoek bij Italië. Binnen tien minuten was de vriendschappelijke interland beslist door doelpunten van Ciro Immobile en Daniele De Rossi, terwijl Bruno Martins Indi op dat moment al een rode kaart had ontvangen.

22.31 uur: OOK SPEELTIJD VOOR FER
Als vervanger van Georginio Wijnaldum komt Leroy Fer kort voor tijd binnen de lijnen.

22.26 uur: DESTRO DICHT BIJ 3-0
Mattia Destro maakt bijna het derde Italiaanse doelpunt van de avond, maar de invaller kopt een uitstekende voorzet van de eveneens ingevallen Manuel Pasqual over.

22.18 uur: RENTREE VAN DER WIEL
Gregory van der Wiel miste door een slepende knieblessure het WK, maar tegen Italië keert hij terug in het Nederlands elftal. De rechtsback vervangt Daryl Janmaat.

22.17 uur: ORANJE ONTSNAPT AAN STRAFSCHOP
Sergey Karasev spaart Nederland, want de scheidsrechter laat verder spelen na een handsbal van Daryl Janmaat in het strafschopgebied. Geen penalty dus.

22.09 uur: PIETERS VERVANGT DE JONG
Bondscoach Guus Hiddink voert zijn tweede wissel door. Erik Pieters komt binnen de lijnen voor Nigel de Jong, waardoor Daley Blind (foto hieronder) doorschuift naar het middenveld. Linksback Erik Pieters kwam op 11 juni 2013 tijdens de oefenzege op China (0-2) voor het laatst in actie namens het Nederlands elftal.

22.06 uur: ZAZA OP ZOEK NAAR TREFFER
Ook Simone Zaza probeert het van afstand en dit keer heeft Jasper Cillessen meer moeite, al houdt de doelman de inzet van de debutant nog eenvoudig tegen.

22.05 uur: MANDZUKIC BEZORGT KROATIË ZEGE
Kroatië heeft thuis eenvoudig van Cyrpus gewonnen. Dankzij twee doelpunten van Mario Mandzukic werd de vriendschappelijke interland in het voordeel beslist van de ploeg van bondscoach Niko Kovac, die tijdens het WK strandde in de groepsfase.

22.02 uur: BONUCCI VAN AFSTAND
Van zo'n veertig meter besluit Leonardo Bonucci op doel te schieten, maar Jasper Cillessen weet de verdediger van scoren te houden.

21.55 uur: VAN PERSIE STICHT GEVAAR
Op aangeven van Daley Blind, zijn ploeggenoot bij Manchester United, krijgt Robin van Persie de eerste echt goede kans van Nederland deze wedstrijd. Het schot van de aanvaller gaat echter net voorlangs het doel van Salvatore Sirigu.

21.51 uur: TWEEDE HELFT VAN START
Nederland trapt af voor de tweede helft van de vriendschappelijke interland tegen Italië. Kan de ploeg van bondscoach Guus Hiddink iets doen aan de 2-0 achterstand?

21.39 uur: RECORD IBRAHIMOVIC TIJDENS OEFENZEGE
Zweden heeft in eigen huis met 2-0 van Estland gewonnen. Zlatan Ibrahimovic nam beide treffers voor zijn rekening en is nu all time topscorer van Zweden. Hij staat nu op vijftig doelpunten, waarmee hij Sven Rydell achter zich laat.

21.32 uur: RUST IN BARI
De eerste helft van de vriendschappelijke interland tussen Italië en Nederland zit erop. Oranje kijkt halverwege - met tien man - tegen een 2-0 achterstand aan.

21.27 uur: TOTALE CONTROLE
Italië controleert de wedstrijd, speelt de bal rustig rond en wacht op het gaatje. Het publiek geniet van de vernedering van Nederland, de nummer drie van het WK.

21.16 uur: EENRICHTINGSVERKEER
Nederland komt maar niet in de wedstrijd. Waar doelman Salvatore Sirigu van Italië nauwelijks iets te doen heeft, ziet zijn collega Jasper Cillessen de ene na de andere aanvaller voor zich opduiken. Het blijft echter vooralsnog 2-0.

21.06 uur: CILLESSEN VOORKOMT ERGER
Italië is dicht bij een 3-0 voorsprong, maar Oranje-doelman Jasper Cillessen voorkomt een doelpunt van debutant Simone Zaza na een snelle uitbraak.

20.58 uur: VELTMAN VERVANGT LENS
Vanwege de rode kaart voor Bruno Martins Indi grijpt bondscoach Guus Hiddink razendsnel in. Joël Veltman komt binnen de lijnen voor Jeremain Lens.

20.55 uur: DE ROSSI VERDUBBELT VOORSPRONG
Daniele De Rossi (foto hieronder) maakt geen fout en zet Italië op een 2-0 voorsprong.

20.54 uur: RODE KAART MARTINS INDI
Opnieuw loopt de defensie van het Nederlands elftal te schutteren. Na een overtreding op Simone Zaza krijgt Bruno Martins Indi een rode kaart en Italië een strafschop.

20.54 uur: SPELDENPRIK SNEIJDER
Wesley Sneijder is de eerste speler van het Nederlands elftal die zich laat gelden, maar de middenvelder schiet ruim over het doel van Salvatore Sirigu.

20.49 uur: BLIKSEMSTART ITALIË
Binnen drie minuten opent Ciro Immobile de score namens Italië. De spits van Borussia Dortmund loopt weg uit de rug van Stefan de Vrij en rondt koel af.

20.46 uur: ITALIË TRAPT AF
Italië en Nederland zijn in Bari begonnen aan de wedstrijd.

20.45 uur: VAN PERSIE PASSEERT VAN DER SAR
Robin van Persie speelt tegen Italië zijn 92ste interland en laat daarmee Edwin van der Sar achter zich. De oud-doelman, die in totaal 130 caps verzamelde, kwam namelijk 91 keer namens het Nederlands elftal in actie in buitenlandse dienst (als speler van Juventus, Fulham en Manchester United).

Van Persie speelde al zijn wedstrijden voor Oranje als speler van Arsenal of Manchester United. Clarence Seedorf bezet de derde plaats met 82 interlands in buitenlandse dienst. In totaal zijn er naast Van Persie nog 29 spelers die louter interlands speelden terwijl ze onder contract stonden bij een club over de grens.

20.30 uur: DIT KEER GEEN VALSE START?
Guus Hiddink hoopt op een betere start dan in 1995 bij zijn eerste ambtstermijn. Terwijl het Nederlands clubvoetbal destijds aan de vooravond stond van de grote Ajax-successen, verloor Hiddink op 18 januari bij zijn debuut in Utrecht met 1-0 van Frankrijk. Patrice Loko was de maker van het doelpunt in het vriendschappelijke duel.

Ook de tweede wedstrijd verloor Hiddink; Portugal was op 22 februari in Eindhoven met 1-0 te sterk. Dit keer was Pedro Barbosa de beul van Oranje in de oefeninterland. Daarna begon voor Hiddink het echte werk. In zijn eerste competitieve interland versloeg hij Malta met 4-0.

Uiteindelijk zou de EK-kwalificatiecampagne voor het EK van 1996 in Engeland uiterst moeizaam verlopen, maar haalde Oranje toch het eindtoernooi, waar in de kwartfinale werd verloren van Frankrijk na strafschoppen. Op het WK van 1998 in Frankrijk was Hiddink met de vierde plek aanmerkelijk succesvoller.

20.11 uur: OEFENZEGES WIT-RUSLAND EN SLOWAKIJE
Tijdens de vriendschappelijke interland tegen Tadzjikistan heeft Wit-Rusland in eigen huis uitgehaald. Het werd liefst 6-1. De bezoekers stonden al na vijf minuten met tien man na een rode kaart van Naim Ulmasov. Slowakije won moeizaam van Malta. Adam Nemec maakte kort voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd.

20.00 uur: ORANJE AAST OP PRIMEUR
Italië en Nederland stonden al twaalf keer eerder tegenover elkaar in een vriendschappelijke wedstrijd. Nóóit won Oranje: het verloor zes keer en even zo vaak eindigde de ontmoeting in een remise.

De laatste ontmoeting tussen Nederland en Italië was op 6 februari 2013 in De Arena. Destijds leek Jeremain Lens eindelijk Oranje een oefenzege op de Italianen te bezorgen, maar Marco Verratti bepaalde in de blessuretijd de eindstand op 1-1.

19.45 uur: NOG EEN UUR TOT DE AFTRAP
In het Stadio San Nicola trappen Italië en Nederland over exact een uur af. Beide bondscoaches, Antonio Conte bij de thuisploeg en Guus Hiddink op de bank bij Oranje, luiden een nieuwe periode in. Zij zijn de opvolgers van respectievelijk Cesare Prandelli en Louis van Gaal, die afscheid namen na het WK. In Brazilië overleefde Italië de groepsfase niet, terwijl Nederland als derde eindigde.

19.44 uur: OPSTELLINGEN BEKEND
De 22 spelers die om 20.45 uur aan de aftrap staan zijn bekend. Aan de kant van Italië één debutant: Simone Zaza. Virgil van Dijk begint bij Nederland, zoals woensdag al aangekondigd door bondscoach Guus Hiddink tijdens de persconferentie, op de bank.

Opstellingen:
Italië: Sirigu; Ranocchia, Bonucci, Astori; Darmian, Marchisio, De Rossi, Giaccherini, De Sciglio; Immobile, Zaza.
Nederland:
Cillessen; Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Blind; Wijnaldum, De Jong, Sneijder; Kuijt, Van Persie, Lens.

19.30 uur: OVERIGE VRIENDSCHAPPELIJKE INTERLANDS
Niet alleen Italië en Nederland komen donderdagavond in actie. Ook twaalf andere landen spelen vriendschappelijk in aanloop naar de EK-kwalificatiecampagne, die zondagavond van start gaat. Zo was Bosnië-Herzegovina thuis met 3-0 te sterk voor Liechtenstein, dat treffers incasseerde van Vedad Ibisevic (twee keer) en Edin Dzeko.

Bosnië-Herzegovina - Liechtenstein 3-0
Wit-Rusland - Tadzjikistan (18.00 uur)
Slowakije - Malta (18.20 uur)
Zweden - Estland (19.45 uur)
Kroatië - Cyprus (20.15 uur)
België - Australië (20.45 uur)
Frankrijk - Spanje (21.00 uur)

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.