VI Live: blik terug op de loting voor de CL en EL

Reacties

Vrijdagmiddag werd er in Nyon geloot voor de play-offs van de Champions League én Europa League. Ajax werd gekoppeld aan FK Jablonec, terwijl AZ het Roemeense Astra Giurgiu treft. Hieronder valt alles rond de loting nog eens terug te lezen.

VI Live: blik terug op de loting voor de CL en EL

• Om het liveblog af te sluiten, geven we nog even alle affiches die de Europa League-loting heeft opgeleverd:

• Ajax zit bij de loting voor de play-offs van de Europa League in de tweede groep, AZ in de vierde. Beide Nederlandse teams zijn geplaatst en ontlopen zo op papier de sterkst mogelijke tegenstanders.

Ajax ontdekte vrijwel direct zijn tegenstander, het Tsjechische FK Jablonec. Dat team schakelde in de derde voorronde FC Kopenhagen uit. Ajax speelt uit 20 augustus uit en op 27 augustus thuis tegen Jablonec.

AZ speelt tegen het Roemeense Astra Giurgiu. De Alkmaarders spelen op 20 augustus uit en zeven dagen later thuis tegen Astra, dat in de vorige ronde te sterk was voor West Ham United.

• We pakken de draad weer op in dit liveblog met de loting voor de Europa League. AZ en Ajax ontdekken dan wie hun Europese opponent wordt.

Ajax, dat in die fase dinsdag zelf verloor van Rapid Wien, werd voor de loting in Groep 2 geplaatst. Daarin zitten ook de in het miljoenenbal uitgeschakelde kampioenen Molde FK (Noorwegen), FK Qarabag (Azerbeidzjan) en Milsami Orhei (Macedonië). Het Deense Brøndby IF en FK Jablonec uit Tsjechië overleefden donderdag de derde voorronde van de Europa League.

AZ krijgt net als Ajax mogelijk te maken met een uitgeschakelde Champions League-ploeg. Het Finse HJK Helsinki komt net als FC Midtjylland over uit het miljoenenbal. FC Thun (Zwitserland), Astra Giurgiu (Roemenië), Odd Grenland (Noorwegen) en FK Qabala (Azerbeidjan) begonnen hun Europese avontuur net als AZ in de EL.

• De UEFA vervolgt nu met de loting voor de League Route. Vanwege de politieke situatie kunnen CSKA Moskou en Shakhtar Donetsk elkaar niet loten.

Interessant vanuit een Nederlands perspectief is dat het Manchester United van manager Louis van Gaal en spelers Daley Blind en Memphis Depay het Club Brugge van Stefano Denswil en Ruud Vormer treft. Lazio - met Edson Braafheid, Wesley Hoedt, Ricardo Kishna en Stefan de Vrij in de geleden - ontmoet Bayer Leverkusen.

Alle affiches:
Lazio (Ita) - Bayer Leverkusen (Dui)
Manchester United (Eng) - Club Brugge (Bel)
Sporting Lissabon (Por) - CSKA Moskou (Rus)
Rapid Wien (Oos) - Shakhtar Donetsk (Oek)
Valencia (Spa) - AS Monaco (Fra)

• De UEFA trapt af met de loting voor de Champions Route.

Alle affiches:
FC Astana (Kaz) - APOEL Nicosia (Cyp)
Skënderbeu (Alb) - Dinamo Zagreb (Kro)
Celtic (Sch) - Malmö FF (Zwe)
FC Basel (Zwi) - Maccabi Tel-Aviv (Isr)
BATE Borisov (WRu) - Partizan Belgrado (Ser)

Jean-Paul Boëtius treft met zijn nieuwe club FC Basel dus Maccabi Tel Aviv, waar Jordi Cruijff technish directeur is. Celtic, waar Virgil van Dijk, Derk Boerrigter en Nadir Çiftçi onder contract staan, speelt tegen het Zweedse Malmö FF. Doelman Boy Waterman verdedigt namens APOEL Nicosia het doel tegen FC Astana.

• Gianni Infantino geeft het woord aan Giorgio Marchetti, die de procedures uitlegt. Hij legt uit dat de loting begint met de Champions Route, later volgt de League Route. De grote buitenlandse clubs die geen kampioen werden, gaan dus nog even in de wachtkamer.

• Net als in de voorgaande jaren wordt de loting verricht door secretaris-generaal Gianni Infantino. De kale, Zwitserse voetbalbestuurder wekt soms irritatie met zijn ellenlange speeches waarin hij alle procedures toelicht, maar wie kan zich nog een Champions League-loting voorstellen zonder Infantino?

• Om 12.00 uur begint in het Zwitserse Nyon de loting voor de play-offs van de Champions League. Er gaat geen Nederlandse club in de koker, aangezien Ajax dinsdag in de derde ronde werd uitgeschakeld door Rapid Wien.

Manchester United neemt wél deel aan de loting en de ploeg van manager Louis van Gaal geniet een beschermde status. CSKA Moskou, Lazio, Club Brugge, AS Monaco of Rapid Wien wordt bij de loting in Nyon gekoppeld aan United.

Lazio, dat met Edson Braafheid, Wesley Hoedt, Ricardo Kishna en Stefan de Vrij liefst vier Nederlanders onder contract heeft staan, en het eveneens ongeplaatste Club Brugge van Stefano Denswil en Ruud Vormer loten een club uit het rijtje Manchester United, Valencia, Bayer Leverkusen, Shakhtar Donetsk en Sporting Lissabon.

De potindeling voor de League Route:

League Route
Geplaatst Ongeplaatst
Manchester United (Eng) CSKA Moskou (Rus)
Valencia (Spa) Lazio (Ita)
Bayer Leverkusen (Dui) Club Brugge (Bel)
Shakhtar Donetsk (Oek) AS Monaco (Fra)
Sporting Lissabon (Por) Rapid Wien (Oos)

Er zijn nog tien kampioenen die hopen op een plek in de groepsfase van de Champions League via de zogenaamde Champions Route. FC Basel, dat eerder deze week Jean-Paul Boëtius overnam van Feyenoord, is bij de loting geplaatst. Hetzelfde geldt voor APOEL Nicosia, waar Boy Waterman onder de lat staat, en het Celtic van Nadir Çiftçi en Virgil van Dijk. Maccabi Tel Aviv is niet geplaatst en dus wordt het bereiken van het hoofdtoernooi een flinke klus voor de club van technisch directeur Jordi Cruijff.

De volledige potindeling:

Champions Route
Geplaatst Ongeplaatst
FC Basel (Zwi) Maccabi Tel Aviv (Isr)
Celtic (Sch) Partizan Belgrado (Ser)
APOEL Nicosia (Cyp) Malmö FF (Zwe)
BATE Borisov (WRu) Skënderbeu Korçë (Alb)
Dinamo Zagreb (Kro) Astana (Kaz)

• In deze VI Live is alles over de loting van de Champions League te volgen en om 13.00 uur gaan we naadloos verder met de loting voor de Europa League, waarin onder meer Vitesse en AZ aan een tegenstander gekoppeld worden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.