VI Live: Ajax vervalt in Wenen in oude fouten

Reacties

Om ook tijdens wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het (inter)nationale voetbal op de voet gevolgd wordt.

VI Live: Ajax vervalt in Wenen in oude fouten

Bij deze is de VI Live voor vanavond afgesloten. Lees hieronder nog eens rustig na hoe het Ajax verging in Wenen.

23.35 uur: 'OUDE ZIEKTE KWAM WEER NAAR BOVEN'
Freek Jansen over het gelijkspel van Ajax tegen Rapid Wien. Hij zag de Amsterdammers vervallen in oude fouten.

22.54 uur: EINDSTAND RAPID WIEN - AJAX
Het is afgelopen in Wenen. Vooraf had Ajax misschien voor 2-2 getekend, maar na afloop van de wedstrijd is de conclusie dat de ploeg van Frank de Boer zich daarmee ernstig tekort doet. Tegen tien man kregen de Amsterdammers de gelijkmaker nog tegen. Dinsdag is de return in Amsterdam.

22.50 uur: DRIE MINUTEN EXTRA
De negentig minuten zitten erop, er komen drie minuten bij.

22.48 uur: BAZOER EN SINKGRAVEN PROBEREN HET
Riechedly Bazoer schiet van afstand, maar de keeper redt. De corner die erop volgt wordt door Daley Sinkgraven op de verre paal gekruld.

22.44 uur: SANOGO DEBUTEERT
De tweede wissel bij Ajax: Arek Milik verlaat het veld voor Yaya Sanogo, die zijn officiële debuut maakt. Bij Rapid is Florian Kainz vervangen door Philipp Huspek.

22.37 uur: EINDSTAND CELTIC - FK QARABAG
Celtic wint met 1-0 door een laat doelpunt van voormalig FC Twente-verdediger Dedryck Boyata van FK Qarabag, waar Rydell Poepon in de slotfase inviel. FC Basel wint - mede door een goal van een andere ex-Tukker, Marc Janko - bij Lech Poznan: 1-3. De Zwitsers zitten op rozen.

22.36 uur: GOAL RAPID WIEN
Dat kun je onnodig noemen... Robert Beric profiteert optimaal van een opbouwende fout van Joël Veltman: 2-2.

22.34 uur: FISCHER VOOR EL GHAZI
Dat is de eerste wissel aan Ajax-zijde. Anwar El Ghazi mag naar de kant, voor hem in de plaats komt Viktor Fischer.

22.28 uur: TWEE WISSELS RAPID
Ajax heeft nog een kwart wedstrijd om tegen tien man de 1-2 vast te houden, of zelfs uit te bouwen. Rapid heeft inmiddels twee keer gewisseld: Steffen Hofmann en Philipp Schobesberger eruit, Srdjan Grahovac en Louis Schaub erin.

22.19 uur: RODE KAART SCHWAB
Dat is volkomen terecht rood voor Rapid-middenvelder Stefan Schwab, die een bizarre tackle inzet op Jairo Riedewald. De Oostenrijker springt met twee benen over de bal heen en kan vertrekken.

22.17 uur: EINDSTAND STEAUA BOEKAREST – PARTIZAN BELGRADO
Het is afgelopen in Roemenië. Beide ploegen sluiten af op 1-1, Nederlander Nicandro Breeveld werd bij de thuisploeg een kwartier voor tijd gewisseld.

22.08 uur: GOAL RAPID WIEN
Al heel snel in de tweede helft doet de thuisploeg iets terug. Een voorzet van rechts van Robert Beric wordt door Florian Kainz hard binnengeschoten: 2-1.

22.06 uur: TWEEDE HELFT BEGONNEN
Beide teams zijn ongewijzigd begonnen aan het tweede bedrijf.

22.01 uur: 'KLAASSEN BEWIJST ZIJN WAARDE OP 10'
VI's Freek Jansen zag Ajax in de eerste helft uitstekend spelen tegen Rapid Wien. Met name aanvoerder Davy Klaassen kan op zijn goedkeuring rekenen.

21.50 uur: RUSTAND RAPID WIEN - AJAX
Ajax zit op rozen in Oostenrijk. Dankzij twee goals van aanvoerder Davy Klaassen leiden de Amsterdammers met 0-2.

21.47 uur: GOAL AJAX
De aanvoerder neemt het voortouw bij Ajax: Davy Klaassen kopt de 0-2 binnen. Fraaie voorzet met links van Arek Milik, Klaassen kopt via de grond raak.

21.41 uur: SINKGRAVEN EN KLAASSEN DOEN HET WEER
En dat is drie... Prachtige actie van Daley Sinkgraven, die combineert met Davy Klaassen, maar vervolgens ver over en naast schiet. De derde mogelijkheid op 0-2.

21.38 uur: WÉÉR GROTE AJAX-KANS
Wederom een enorme kans voor Ajax op 0-2. Dit keer gaat Anwar El Ghazi uitstekend door over links, waarna hij de bal bezorgt bij Nemanja Gudelj. Die schuift de bal echter nét naast.

21.34 uur: RUSTSTAND CELTIC – FK QARABAG
Met Virgil van Dijk - die geel kreeg - en Nadir Çiftçi in de basis weet Celtic nog niet te overtuigen tegen FK Qarabag: 0-0. Bij Lech Poznan tegen FC Basel staat het halverwege 1-1.

21.30 uur: EL GHAZI MIST ENORME KANS
Meteen na de 0-1 krijgt Anwar El Ghazi een enorme kans, maar hij werkt de bal net voorlangs. Daar had hij hem beter aan Arek Milik kunnen geven...

21.29 uur: GOAL AJAX
Davy Klaassen zet Ajax op 0-1. Op aangeven van Daley Sinkgraven zorgt de aanvoerder met de punt van zijn linkervoet (waar kennen we die van?) voor de voorsprong. Ajax heeft de uitgoal te pakken.

21.24 uur: KANSEN VOOR RAPID WIEN
De eerste twee mogelijkheden zijn voor de Oostenrijkers. Eerst schiet Steffen Hofmann over, daarna moet keeper Jasper Cillessen reddend optreden bij een schot van Stefan Stangl.

21.23 uur: VERSCHILLENDE SPONSORS RAPID?
Opmerkelijk... Hebben de spelers van Rapid Wien verschillende shirtjes aan?

21.17 uur: RUSTSTAND STEAUA BOEKAREST - PARTIZAN BELGRADO
Scheidsrechter Kevin Blom heeft in Roemenië gefloten voor de rust, nog altijd is het daar 0-0.

21.14 uur: RUSTIG BEGIN
Nog geen grote kansen in de eerste tien minuten. Ajax controleert de openingsfase, maar domineert niet.

21.05 uur: AFTRAP RAPID WIEN – AJAX
Er is gefloten voor het begin, waarmee Ajax-trainer Frank de Boer begint aan zijn 40ste wedstrijd in Europees verband als hoofdcoach. Van de eerste 39 won hij er 14, eindigden er 7 in gelijkspel en verloor Ajax er 18. De Boer komt hiermee in de toptien van trainers die namens Nederlandse clubs in Europa actief waren. Hij staat op gelijke hoogte met Steve McClaren, Louis van Gaal voert de lijst aan.
Opstelling Rapid Wien: Novota; Auer, Sonnleitner, M. Hofmann, Stangl; Petsos, Schwab; Schobesberger, S. Hofmann, Kainz; Beric.
Opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Bazoer, Klaassen, Gudelj; El Ghazi, Milik, Sinkgraven.

20.55 uur: AJAX' BALANS TEGEN OOSTENRIJKERS
Ajax heeft geen denderende historie tegen Oostenrijkse clubs. Zo speelde het drie keer tegen Austria Wien, daarvan wonnen de Amsterdammers slechts één keer. De overwinning op 2 november 2006 (3-0) was direct de laatste tegen een Oostenrijkse tegenstander. In 2003 stuitte Ajax op Grazer AK. Die twee duels eindigden in een gelijkspel en een overwinning na verlenging.

In 1992/93 won Ajax in de Europa Cup III wel twee keer van Casino Salzburg, maar diezelfde club hield de latere winnaar in de groepsfase van de Champions League 1994/95 tweemaal op een gelijkspel. Begin 2014 was Red Bull Salzburg in de Europa League vervolgens twee keer veel te sterk: 3-0 en 3-1.

20.53 uur: EINDSTAND RED BULL SALZBURG – MALMÖ FF
De Oostenrijkse landskampioen begint goed aan de derde voorronde, door thuis met 2-0 te winnen van het Malmö FF van ex-Ajacieden Markus Rosenberg en Tobias Sana.

20.47 uur: 'DE BOER KIEST VOOR ZEKERHEID'
Voetbal International-verslaggever Freek Jansen bespreekt het duel van vanavond. Beluister hier zijn kijk op het treffen tussen Rapid Wien en Ajax.

20.45 uur: AFTRAP CELTIC – FK QARABAG
Ook de Schotse kampioen begint aan de derde voorronde. Dat doet Celtic met twee Nederlanders in de basis: Virgil van Dijk centraal achterin en Nadir Çiftçi voorin. Ook Lech Poznan en FC Basel beginnen aan hun onderlinge duel.

20.38 uur: VERTROUWEN BIJ DE BOER
Frank de Boer liet tijdens de persconferentie dinsdag al weten dat zijn ploeg klaar is voor de wedstrijd. 'De voorbereiding is goed geweest. Zeker ook omdat we nu maar vier weken hadden, waar dat er normaal zes of zeven zijn. Hoewel de jongens misschien iets minder wedstrijden in de benen hebben, heb ik het gevoel dat we er klaar voor zijn.'

20.36 uur: DE BOER VERKLAART KEUZE
Nemanja Gudelj speelt verrassend genoeg op het middenveld. Trainer Frank de Boer geeft tegenover SBS6 uitleg. 'Je weet dat deze tegenstander graag druk zet en dat je in de duels komt. En Nemanja wint negen van de tien duels die hij aangaat.'

20.31 uur: JONGSTE AJAX OOIT IN EUROPA
Vanavond speelt Ajax in de jongste opstelling ooit in een Europees duel. Met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar en 219 dagen stuurt Frank de Boer een piepjonge ploeg het veld in.

20.30 uur: AFTRAP STEAUA BOEKAREST – PARTIZAN BELGRADO
Na de uitschakeling van AS Trencín staat voor de Roemeense landskampioen Steaua Boekarest de derde voorronde van de Champions League op het programma. Bij Steaua staat de Nederlandse middenvelder Nicandro Breeveld in de basis.

20.25 uur: CL-WINST AJAX IN TIEN BEELDEN
Het mag bekend zijn: Ajax keert terug op heilige grond. In 1995 wonnen de Amsterdammers in het Ernst Happel Stadion in Wenen de Champions League, door dankzij een puntertje van Patrick Kluivert te winnen van AC Milan. Het is ijdele hoop om te denken dat Ajax vanavond in Wenen een eerste stap zet richting een nieuwe glorieperiode, maar een mooi historisch feitje is het wel. Bekijk hier nog eens tien fraaie beelden van toen.

20.05 uur: ANALYSE RAPID WIEN
Voor velen is de tegenstander van vanavond een onbekende, maar VI’s Pieter Zwart maakte deze haarscherpe analyse van Rapid Wien.

19.57 uur: OPSTELLING RAPID WIEN
Opstelling Rapid Wien: Novota; Auer, Sonnleitner, M. Hofmann, Stangl; Petsos, Schwab; Schobesberger, S. Hofmann, Kainz; Beric.

19.53 uur: EINDSTAND HJK HELSINKI - ASTANA
Het is afgelopen bij HJK Helsinki tegen Astana: 0-0 is de eindstand.

19.51 uur: OPSTELLING AJAX
De opstelling van Ajax is wat anders dan gedacht. Doelman Jasper Cillessen is toch fit genoeg, de defensie bestaat uit de bekende namen, maar op het middenveld en voorin zijn wat wijzigingen.  Nemanja Gudelj neemt de plaats in van Daley Sinkgraven, die op zijn beurt weer speelt als linksbuiten, in plaats van Viktor Fischer.
Opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Gudelj, Klaassen, Bazoer; El Ghazi, Milik, Sinkgraven.

19.48 uur: RUSTSTAND RED BULL SALZBURG - MALMÖ FF
Malmö FF was in de persoon van ex-Ajacied Markus Rosenberg dicht bij de openingsgoal tegen Red Bull Salzburg. Die werd echter afgekeurd: 0-0 bij rust.

19.00 uur: AFTRAP RED BULL SALZBURG - MALMÖ FF
Naast het duel van Ajax is er vanavond nóg een wedstrijd in Oostenrijk. Red Bull Salzburg, dat in 2014 in de Europa League nog veel te sterk was voor de Amsterdammers, neemt het thuis op tegen Malmö FF. Daar staan twee ex-Ajacieden in de basis: Tobias Sana en Markus Rosenberg.

18.50 uur: RUSTSTAND HJK HELSINKI - ASTANA
Het is rust in Finland. Mike Havenaar en co hebben nog niet weten te scoren, tegenstander Astana ook niet: 0-0.

18.30 uur: VOLLEDIG PROGRAMMA
Op dit moment is het duel tussen HJK Helsinki en Astana een half uur bezig, maar er worden vanavond in totaal zes duels afgewerkt in de derde voorronde.

Het programma:
19.00 uur: Red Bull Salzburg - Malmö FF
20.30 uur: Steaua Boekarest - Partizan Belgrado
20.45 uur: Celtic - Qarabag
20.45 uur: Lech Poznan - FC Basel
21.05 uur: Rapid Wien - Ajax

18.05 uur: NOG DRIE UUR GEDULD
Maar over 180 minuten begint de hoofdwedstrijd van vanavond: Rapid Wien - Ajax. Slaagt de ploeg van trainer Frank de Boer er in Oostenrijk in een goede uitgangspositie te verwerven voor de return komende dinsdag in De Arena?

18.00 uur: AFTRAP HJK HELSINKI - ASTANA
Mike Havenaar begint in de basis bij HJK Helsinki, dat het thuis opneemt tegen Astana in de derde voorronde van de Champions League.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.