VI Live: Ajax ontbreekt na vijf jaar weer in groepsfase CL

Reacties

Om ook tijdens wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het (inter)nationale voetbal op de voet gevolgd wordt.

22.10 uur: VI LIVE AFGESLOTEN
Met de uitschakeling van Ajax is ook deze VI Live afgesloten. Volg alle reacties op de uitschakeling van de Amsterdammers in de derde voorronde van de Champions League tegen Rapid Wien via de website van VI.

22.08 uur: AJAX NIET IN CL
Tussen 2010 en 2014 speelde Ajax voor de winterstop in de groepsfase van de Champions League, maar dit seizoen zit dat er niet meer in voor de Amsterdammers.

22.06 uur: EINDSTAND AJAX - RAPID WIEN 2-3
Ajax is uitgeschakeld in de derde voorronde van de Champions League. Rapid Wien wint in de Amsterdam Arena: 2-3. Voor Ajax rest nu een avontuur in de Europa League, te beginnen bij de play-offs.

22.02 uur: VIER MINUTEN ERBIJ
Ajax heeft nog vier minuten extra tijd om een wonder te verrichten tegen Rapid Wien, maar daar lijkt niemand in de Amsterdam Arena echt in te geloven.

21.59 uur: SANOGO NAAST
Uit een vrije trap van Nemanja Gudelj kopt Yaya Sanogo via een Rapid Wien-verdediger naast. De hoop lijkt vervlogen voor Ajax.

21.55 uur: NOVOTA STOPT SCHOT EL GHAZI
Even is daar wat dreiging van Ajax als Anwar El Ghazi vanaf rechts naar binnenkomt en met links uithaalt. Doelman Jan Novota stopt zijn inzet zonder veel moeite.

21.51 uur: AJAX ONTSNAPT
Ajax krijgt bijna nóg een tegentreffer. Uit een vrije trap krijgt Christopher Dibon een kopkans, maar hij mist de bal. Het blijft dus 2-3.

21.49 uur: GOAL SCHAUB
En het lijkt meteen voorbij voor Ajax, want bij een tegenaanval van Rapid Wien is het direct raak: 2-3. Louis Schaub loopt Nemanja Gudelj voorbij en schiet de bal fraai en hoog binnen. Ajax moet nu twee keer scoren om te ontsnappen.

21.47 uur: GUDELJ MAAKT GELIJK
UIt het niets komt Ajax toch op 2-2! Na een goede actie van Anwar El Ghazi laat doelman Jan Novota de bal na diens voorzet los, gehinderd door Yaya Sanogo. Via de teen van Arek Milik komt de bal voor de voeten van invaller Nemanja Gudelj en die schiet met een knappe volley de belangrijke gelijkmaker binnen.

21.42 uur: SANOGO VALT IN
Yaya Sanogo moet Ajax redden. De van Arsenal gehuurde spits lost verdediger Joël Veltman af. De Amsterdammers gaan dus met een extra aanvaller spelen. Kenny Tete, Jairo Riedewald en Mitchell Dijks vormen de driemansdefensie.

21.37 uur: SCHOTEN AJAX ZONDER SUCCES
Na goed doorzetten van Mitchell Dijks krijgt Ajax twee schietkansen. Het schot van Davy Klaassen wordt geblokt en daarna knalt Nemanja Gudelj naast.

21.31 uur: GUDELJ VERVANGT FISCHER
Ook Nemanja Gudelj valt in. Hij vervangt Viktor Fischer, die maar een uur kon spelen.

21.30 uur: ENTREE SCHOBESBERGER
Philipp Schobesberger komt alsnog op het veld. Hij lost routinier Stefan Hoffman af.

21.24 uur: GOAL MILIK
In de eerste helft wilde het niet lukken met voorzetten, maar nu is het toch raak. UIt een mooie trap van Mitchell Dijks knalt Arek Milik met een voorzet binnen: 1-2. Ajax heeft nu nog een kleine veertig minuten om de 2-2 te maken en daarmee een verlenging af te dwingen.

21.19 uur: MILIK KOPT OVER
Daar is het eerste schot van Ajax na rust. Uit een voorzet van Anwar El Ghazi kopt Arek Milik over het doel van Rapid Wien.

21.17 uur: AJAX ONGEWIJZIGD
Ajax en Rapid Wien zijn ongewijzigd begonnen aan de tweede helft. De Amsterdammers hebben een klein wonder nodig om uitschakeling te voorkomen.

21.15 uur: DE MOS KRITISCH
Analist Aad de Mos snapt weinig van het voetbal dat Ajax in de eerste helft tegen Rapid Wien speelde. Luister hier zijn analyse.

21.10 uur: STATISTIEKEN EERSTE HELFT

Ajax Rapid Wien
Doelpunten 0 2
Schoten 5 3
Schoten op doel 0 2
Voorzetten uit open spel 20 5
Aantal passes 283 123

*Data via Opta Sports.

21.07 uur: VOORZETTEN KOMEN NIET AAN
Ajax gokt in de eerste helft tegen Rapid Wien op voorzetten, maar dat werkt vooralsnog totaal niet. Van de 22 voorzetten van de Amsterdammers bereikten er slechts twee een ploeggenoot..

21.01 uur: RUSTSTAND AJAX - RAPID WIEN 0-2
Vorige week stond Ajax halverwege op een 2-0 voorsprong tegen Rapid Wien, maar toen kwamen de Oostenrijkers na rust nog terug. Kan Ajax in eigen huis hetzelfde kunstje flikken? Het is aan trainer Frank de Boer om in de rust een plan te verzinnen dat dit mogelijk kan maken.

21.00 uur: KANSJE FISCHER
Een lage voorzet van Anwar El Ghazi belandt voor de voeten van Viktor Fischer, maar die schiet over.

20.55 uur: GOAL SCHAUB
Louis Schaub bewijst het gelijk van trainer Zoltan Barisic. Hij krijgt als rechtsbuiten de voorkeur boven Philipp Schobesberger en zet Rapid Wien nu op een 2-0 voorsprong. Schaub komt van rechts naar binnen, loopt drie man voorbij en schiet daarna via Joël Veltman raak. Jasper Cillessen is kansloos.

20.50 uur: EINDSTAND MOLDE FK - DINAMO ZAGREB 3-3
Dinamo Zagreb geeft Ajax het juiste voorbeeld en overleeft de derde voorronde van de Champions League. De Kroaten geven eeen 3-0 voorsprong weg en zien Molde twee strafschoppen missen. Na de 1-1 in de heenwedstrijd is de uiteindelijke 3-3 stand echter toch voldoende om door te gaan.

20.38 uur: FISCHER SCHIET NAAST
Daar krijgt Viktor Fischer de kans om gelijk te maken. Op aangeven van Anwar El Ghazi schiet de rechtspoot naast het doel van Jan Novota.

20.35 uur: RAPID BOOS OM MUZIEK
De muziek die Ajax draaide voor de aftrap kon niet bepaald de goedkeuring van Rapid Wien wegdragen, blijkt uit de onderstaande Tweets.

20.32 uur: GOAL KLAASSEN AFGEKEURD
Davy Klaassen doet het net bollen, maar het doelpunt wordt terecht afgekeurd. Anwar El Ghazi maakte namelijk een duwfout tegenover doelman Jan Novota.

20.29 uur: CILLESSEN WOEDEND
Aan de tegengoal ging dom balverlies van Daley Sinkgraven vooraf. Doelman Jasper Cillessen kan zijn ogen niet geloven en scheldt de twintigjarige linkspoot de huid vol.

20.28 uur: GOAL BERIC
Een minuut later is het wel raak voor Rapid Wien. UIt een voorzet van Stefan Stangl kopt spits Robert Beric binnen. Nu moet Ajax scoren om door te gaan naar de play-offs: 1-0.

20.27 uur: EERSTE GEVAAR RAPID
Na een corner wordt ook Rapid Wien voor het eerst gevaarlijk, maar Ajax houdt zonder veel moeite stand.

20.23 uur: SCHOT MILIK GEBLOKT
Na een voorzet van Mitchell Dijks kan Arek Milik uithalen, maar zijn volley wordt geblokt door een Rapid Wien-verdediger. Ook een schot van Anwar El Ghazi wordt geblokt voordat doelman Jan Novota moet ingrijpen.

20.19 uur: AJAX ZOEKT DE AANVAL
Ajax jaagt in de openingsfase direct op een doelpunt. De eerste twee aanvallen - over de linkerflank met Mitchell Dijks en Viktor Fischer - leveren echter geen schoten op doel op.

20.15 uur: AFTRAP AJAX - RAPID WIEN
We zijn begonnen in de Amsterdam Arena! Als de huidige stand na negentig speelminuten nog steeds op de borden staat, dan overleeft Ajax de derde voorronde van de Champions League. Gaan de Amsterdammers het redden?

20.10 uur: KLAASSEN OP SCHOT
Davy Klaassen heeft in de Champions League blijkbaar niet veel kansen nodig om te scoren. Zijn laatste vier schoten leverden allemaal een doelpunt op, rekent Opta Sports voor.

20.05 uur: DE BOER KRITISCH OP VELTMAN
Rapid Wien kwam in de heenwedstrijd terug tot 2-2 na een foute pass van Joël Veltman. De Boer neemt de mandekker die fout kwalijk, zegt hij tegenover SBS 6. 'Veltman moet weten welke momenten hij de voetballende oplossing moet kiezen. Dit soort fouten worden afgestraft tegen tegenstanders als Rapid Wien. Wij hebben aan hem aangegeven dat dit niet kan op dit niveau. De mindset van Joël moet veranderen. Hij moet niet altijd de voetballende oplossing kiezen.'

20.00 uur: DE BOER KIEST VOOR DE AANVAL
Tegenover SBS 6 verklaart Ajax-trainer Frank de Boer waarom hij linksbuiten Viktor Fischer verkiest boven Nemanja Gudelj: 'In de voorbereiding hebben Riechedly Bazoer en Daley Sinkgraven aangetoond goed samen te kunnen spelen op het middenveld. Daarnaast kan Viktor Fischer in de omschakeling voor diepte zorgen. Het is een afweging en dan kies ik altijd voor de offensieve keuze.'

De Boer voegde daar nog aan toe. 'Fischer is altijd heel gretig. Net als Anwar El Ghazi is hij altijd betrokken bij mogelijkheden, dat is een kwaliteit. Hij wil altijd voor het doel komen en scoren. Dat hebben we nodig, want als wij er één maken, dan moeten zij er twee maken.'

19.55 uur: SAMENVATTING
In Wenen speelde Ajax met 2-2 gelijk tegen Rapid Wien. Bekijk hieronder nog eens de beelden terug.

19.45 uur: ANALYSE
Aad de Mos geeft zijn mening over de opstelling van Ajax. De voormalig trainer van de Amsterdammers begrijpt waarom Frank de Boer besloten heeft Nemanja Gudelj niet op te stellen.

19.37 uur: WARMING-UP AJAX
Voor de gebruikers van de app Periscope is de warming-up van Ajax via deze link live te volgen.

19.35 uur: SCHÖNE EN KLAASSEN TOPSCORERS
Van de huidige Ajax-selectie zijn Lasse Schöne en Davy Klaassen de spelers met de meeste Europese doelpunten achter hun naam. Beiden maakten vijf treffers. Arek Milik maakte ook vier Europese goals, maar de overige Ajacieden komen niet verder dan maximaal één doelpunt.

19.20 uur: KAINZ IN VORM
Florian Kainz is dit seizoen de man in vorm bij Rapid Wien. De 22-jarige linksbuiten maakte namelijk al vier doelpunten in evenzoveel wedstrijden. Philipp Schobesberger en Robert Beric, die Kainz normaal gesproken assisteren in de voorhoede van Rapid, werden gespaard toen de Oostenrijkers zaterdag met 2-1 wonnen bij Red Bull Salzburg.

19.10 uur: AJAX EN OOSTENRIJKERS IN BALANS
Ajax speelde tot nu toe twaalf wedstrijden tegen Oostenrijkse clubs. Naast Rapid Wien waren Austria Wien, Red Bull/Casino Salzburg en Grazer AK eerder tegenstanders van de Amsterdammers. De balans met de Oostenrijkers is in evenwicht: vier keer winst, vier keer gelijk en vier keer verlies.

De supporters van Rapid Wien hebben er in elk geval zin in.

19.05 uur: GESCHIEDENIS IN VOORDEEL AJAX
Ajax kan richting het thuisduel met Rapid Wien vertrouwen putten uit de clubgeschiedenis. In de Europese historie van Ajax gebeurde het in totaal veertien keer dat de heenwedstrijd op vreemde bodem in een gelijkspel eindigde en twaalf keer werd het karwei in eigen huis afgemaakt. Alleen tegen Celtic (1983) en FC Kopenhagen (2002) ging het mis.

19.04 uur: SCHOBESBERGER OP BANK
Rapid Wien-trainer Zoltan Barisic heeft opvallend genoeg uitblinker Philipp Schobesberger op de bank gezet voor de return tegen Ajax. Linkspoot Louis Schaub krijgt de voorkeur als rechtsbuiten. Daarnaast speelt Christopher Dibon in plaats van Maximilian Hofmann in het centrum van de defensie en vervangt Srdjan Grahovac de geschorste Stefan Schwab.

De elf namen bij Rapid: Novota; Auer, Sonnleitner, Dibon, Stangl; Grahovac; Petsos, Schaub, Hofmann, Kainz; Beric

19.02 uur: DE BOER START MET FISCHER
Viktor Fischer heeft van Ajax-trainer Frank de Boer een basisplaats gekregen tegen Rapid Wien. Hij maakt zijn entree als linksbuiten, waardoor Daley Sinkgraven naar het middenveld verhuist en Nemanja Gudelj op de bank zit.

19.00 uur: NOG VIJF KWARTIER TOT DE AFTRAP
Om 20.15 uur begint voor Ajax in de eigen Amsterdam Arena het cruciale Champions League-kwalificatieduel met Rapid Wien. In Wenen eindigde de heenwedstrijd in 2-2, nadat de Amsterdammers een 2-0 voorsprong uit handen gaven. Klaart Ajax vandaag in eigen huis de klus?

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

VI Live: Ajax ontbreekt na vijf jaar weer in groepsfase CL
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.