VI Live: Afellay terug bij Barcelona, Sneijder loopt averij op

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International de Eredivisie op de voet volgt. Ook duels in het buitenland - met speciale aandacht voor onze landgenoten - worden hierin belicht.

VI Live is voor zondag afgesloten

22.53 uur: EINDSTAND BARCELONA - MÁLAGA 3-0
Barcelona heeft thuis eenvoudig gewonnen van Málaga en gaat daardoor weer aan kop in de Spaanse Primera División. Gerard Piqué, Pedro en Alexis Sánchez zorgden voor de goals. Ibrahim Afellay deed voor het eerst sinds 12 mei 2012 weer mee bij de Catalanen.

22.45 uur: BARCELONA - MÁLAGA 3-0
Onder luid applaus komt Ibrahim Afellay het veld op in Camp Nou. De Oranje-international speelt zijn eerste wedstrijd voor Barcelona sinds 12 mei 2012. Eerder hadden Pedro en Alexis Sánchez Barça al op een 3-0 voorsprong gezet tegen Málaga.

21.48 uur: RUSTSTAND BARCELONA - MÁLAGA 1-0
Barcelona had het heft volledig in eigen hand in de eerste helft tegen Málaga, maar slaagde er pas vlak voor rust in de ban te breken. De bij een hoekschop van Xavi mee naar voren gekomen Gerard Piqué schoot van dichtbij binnen na doorkoppen van Alexis Sánchez.

21.00 uur: AFTRAP BARCELONA - MÁLAGA
Met Ibrahim Afellay op de reservebank zet Barcelona de achtervolging in op Atlético Madrid, dat na de zege op bezoek bij Rayo Vallecano weer aan kop gaat. Barça uiteraard met Lionel Messi in de basisopstelling.

19:48 uur: EINDSTAND RAYO VALLECANO – ATLÉTICO MADRID 2-4
Atlético Madrid is na de overtuigende zege in de derby tegen Rayo Vallecano weer koploper in de Primera División. In Vallecas was de de formatie van trainer Diego Simeone een maatje te groot door de treffers van David Villa, Arda Turan (2) en een eigen doelpunt van Saúl Níguez.

LANDGENOTEN: Galatasaray is op bezoek bij Gaziantepspor niet verder gekomen dan een doelpuntloze remise. Namens de Turkse topclub maakte Wesley Sneijder de wedstrijd vol en kwam Nordin Amrabat na 58 minuten binnen de lijnen. Koploper Fenerbahçe kan maandagavond tegen Konyaspor gebruik maken van de misstap. Als de ploeg van Dirk Kuijt wint loopt de voorsprong op tot tien punten.
LANDGENOTEN: Anderlecht heeft de Belgische klassieker tegen Club Brugge met 2-0 gewonnen. Trainer John van den Brom zag Aleksandar Mitrovic vlak voor rust de score openen. Invaller Fabrice N'Sakala bepaalde in de tweede helft de eindstand op aangeven van Demy de Zeeuw, die vlak voor tijd mocht invallen. Bram Nuytinck zat de hele wedstrijd op de bank. Anderlecht bezet de tweede plaats met zeven punten achterstand op koploper Standard Luik.

19:47 uur: RUSTSTAND RAYO VALLECANO – ATLÉTICO MADRID 1-3
Atlético Madrid is hard op weg naar de koppositie in de Primera División. Door de doelpunten van David Villa en Arda Turan (2) leidt de formatie van trainer Diego Simeone halverwege tegen Rayo Vallecano. Namens de thuisploeg was Jonathan Viera trefzeker. De centrumspits miste eerder in het duel een strafschop.

19.18 uur: EINDSTAND HAMBURGER SV - SCHALKE 04 0-3
Mede dankzij een treffer van de bij zijn terugkeer meteen weer messcherpe Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke 04 met 3-0 gewonnen op bezoek bij Hamburger SV. De Nederlanders van HSV moeten zich zorgen maken. Bert van Marwijk, Rafael van der Vaart, Ola John en Ouasim Bouy vinden hun club terug op de zestiende plaats. Schalke 04 staat vijfde.

19.00 uur: AFTRAP RAYO VALLECANO – ATLÉTICO MADRID
Met Diego Costa en David Villa in de aanval zet de ploeg van trainer Diego Simeone in op de koppositie in de Spaanse competitie. Bij een zege op Vallecano herovert Atético de eerste plaats van stadgenoot Real Madrid.

18.44 uur: GOAL HAMBURGER SV - SCHALKE 04: 0-3
Drie minuten later is het weer raak. Jefferson Farfán breekt op snelheid door bij een tegenstoot en brengt Max Meyer in stelling. Het Duitse talent is onverbiddelijk: 0-3. De vierde nederlaag op rij lijkt onvermijdelijk voor het Hamburger SV van trainer Bert van Marwijk.

18.41 uur: GOAL HAMBURGER SV - SCHALKE 04: 0-2
Jefferson Farfán zet Schalke 04 op een 2-0 voorsprong. De Peruviaanse ex-PSV'er profiteert optimaal van een keepersfout van Hamburger SV-doelman Jaroslav Drobny, die in het verleden nog uitkwam voor ADO Den Haag.

18.21 uur: EINDSTAND: CHELSEA – STOKE CITY 1-0
Een fraaie vrije trap van Oscar zorgt ervoor dat Chelsea zich ten koste van Stoke City plaatst voor de vijfde ronde van de FA Cup. Erik Pieters werd na 85 minuten gewisseld, terwijl Oussama Assaidi achttien minuten voor tijd mocht invallen.

18.18 uur: RUSTSTAND HAMBURGER SV - SCHALKE 04 0-1
Schalke 04 gaat de rust in met een 1-0 voorsprong dankzij de rake kopbal van Klaas-Jan Huntelaar in de 34ste minuut. Kort daarna was Rafael van der Vaart namens Hamburger SV dicht bij de gelijkmaker, maar Schalke-sluitpost Ralf Fährmann tikte een vrije trap van de HSV-captain stijlvol uit de kruising. Ola John deed van zich spreken met een paar gevaarlijke acties.

LANDGENOTEN: Hedwiges Maduro heeft zijn eerste treffer in het shirt van PAOK Saloniki gemaakt. Mede door de treffer van de ex-speler van onder meer Ajax en Valencia won het elftal van trainer Huub Stevens 4-1 tegen FC Veria.

18.05 uur: GOAL HAMBURGER SV - SCHALKE 04: 0-1
De wedstrijd is nauwelijks een half uur onderweg, of Klaas-Jan Huntelaar maakt de eerste treffer sinds zijn rentree bij Schalke. Het is zijn tiende doelpunt in zeven wedstrijden tegen Hamburger SV. Het jachtseizoen is weer geopend voor The Hunter, die zijn vijftigste Bundesliga-goal van zijn loopbaan maakt.

17.55 uur: HAMBURGER SV - SCHALKE 04 0-0
Ola John komt na 24 minuten in het veld bij Hamburger SV. De van Benfica gehuurde vleugelspits maakt daarmee zijn officiële debuut voor de club van trainer Bert van Marwijk. Hij vervangt de geblesseerde Pierre-Michel Lasogga.

LANDGENOTEN: Toni Varela heeft bij zijn eerste wedstrijd in het shirt van Levadiakos direct indruk gemaakt. De voormalige speler van Sparta Rotterdam en FC Dordrecht viel tien minuten voor tijd in en maakte ver in de blessuretijd de winnende treffer tegen Aris Saloniki: 4-3. De 27-jarige middenvelder tekende vorige week een contract voor anderhalf jaar bij de Griekse club.

17.30 uur: AFTRAP HAMBURGER SV - SCHALKE 04
Met Rafael van der Vaart (Hamburger SV) en Klaas-Jan Huntelaar (Schalke) aan de aftrap gaat de laatste Bundesliga-wedstrijd van de eerste speelronde na de winterstop van start. Vooral HSV kan een overwinning goed gebruiken na drie opeenvolgende nederlagen in december 2013.

17:20 uur: EINDSTAND WERDER BREMEN – EINTRACHT BRAUNSCHWEIG 0-0
Werder Bremen is de tweede seizoenshelft zwak van start gegaan. Tegen de hekkensluiter van de Bundesliga kwam de ploeg van Robin Dutt niet verder dan een doelpuntloze remise. Eljero Elia maakte de wedstrijd vol namens Werder.

17.17 uur: RUSTSTAND: CHELSEA – STOKE CITY 1-0
Chelsea kent voor rust weinig problemen met het Stoke van Erik Pieters. Oscar zorgt ervoor dat The Blues met een 1-0 voorsprong gaan rusten.

16:56 uur: EINDSTANDEN SERIE A
Giampaolo Pazzini en Mario Balotelli bezorgden Clarence Seedorf de tweede competitiezege als coach van AC Milan. De aanvallers bogen in de laatste drie minuten van de officiële speeltijd de achterstand om in een overwinning.

16.54 uur: HAMBURGER SV - SCHALKE 04
Klaas-Jan Huntelaar staat voor het eerst sinds 17 augustus weer in de basis bij Schalke 04. De dertigjarige spits viel destijds geblesseerd uit in het duel met VfL Wolfsburg met een knieblessure, die hem sindsdien aan de kant hield. Bij Hamburger SV speelt alleen aanvoerder Rafael van der Vaart. Trainer Bert van Marwijk houdt de in de winter aangetrokken Ouasim Bouy en Ola John op de bank. Het Bundesliga-duel start om 17.30 uur.

16:50 uur: GOAL CAGLIARI – AC MILAN 1-2
Giampaolo Pazzini maakt een minuut na de schitterende gelijkmaker van Mario Balotelli de tweede Milanese treffer. De aanvaller schiet, met nog enkele minuten op de klok, fraai binnen uit de corner van Keisuke Honda.

16.30 uur: AFTRAP CHELSEA – STOKE CITY
Erik Pieters begint bij Stoke als linksback, terwijl John Guidetti en Oussama Assaidi op de bank beginnen bij de bezoekers.

LANDGENOTEN: De druk op Mario Been is verder toegenomen. Met zijn Racing Genk ging hij zondag in eigen huis onderuit tegen AA Gent met 1-2. Door de verliespartij blijft Genk steken op 35 punten. Bovendien is de club van Been al zes competitiewedstrijden op rij zonder punten en werd maar een van de laatste negen duels gewonnen. Tussendoor werd Genk ook nog uitgeschakeld in het bekertoernooi. Wel zit de formatie van Been nog in de Europa League. Bij Genk was Jelle Vossen de doelpuntenmaker, hij kon niet voorkomen dat Gent via Hervé Kage en Yaya Soumahoro de zege veilig stelde.

16.24 uur: EINDSTAND SPARTA ROTTERDAM – FC VOLENDAM 1-2
Sparta heeft ook het tweede competitieduel onder leiding van trainer Gert Kruys verloren. In Rotterdam won zijn oude werkgever FC Volendam met 2-1.

16:22 uur: RUSTSTAND WERDER BREMEN – EINTRACHT BRAUNSCHWEIG 0-0
Werder Bremen, met Eljero Elia in de basis, gaat halverwege rusten met een 0-0 tussenstand.

16.21 uur: EINDSTAND GO AHEAD EAGLES - AJAX 0-1
Ajax boekt een felbevochten 1-0 zege op bezoek bij Go Ahead Eagles. Invaller Lasse Schöne kroont zich in Deventer tot matchwinner.

16.01 uur: GOAL GO AHEAD EAGLES – AJAX 0-1
Ajax heeft lang gezocht naar de openingstreffer en via invaller Lasse Schöne is het na dik zeventig minuten gelukt. De Deense invaller schiet een vrije trap in eerste instantie in de muur, maar knalt de rebound hard binnen.

Lasse Schöne slaat toe

15:54 uur: EINDSTAND SHEFFIELD UNITED – FULHAM 1-1
Fulham heeft in het FA Cup-toernooi een replay uit het vuur gesleept dankzij Hugo Rodallega. De Colombiaan maakte een kwartier voor de tijd de gelijkmaker tegen Sheffield United. Lange tijd keek de ploeg van manager René Meulensteen, die een basisplaats inruimde voor Chris David, tegen een achterstand aan. Chris Porter opende na een half uur de score. Sheffield hield lang stand, maar de rode kaart van Mike Doyle na 53 minuten werd de ploeg van manager Nigel Clough te veel.

15:49 uur: RUSTSTANDEN SERIE A
Clarence Seedorf gaat met een 1-0 achterstand de rust in. AC Milan kreeg opgelegde kansen via Mario Balotelli en Keisuke Honda, maar moest toezien hoe Marco Sau de score opende.
Cagliari – AC Milan 1-0
Sampdoria – Bologna 0-0
Torino – Atalanta 0-0

LANDGENOTEN: Virgil van Dijk heeft met een schitterende vrije trap bijgedragen aan een 4-0 overwinning van Celtic op bezoek bij Hibernian. Het was alweer zijn vierde competitiedoelpunt van het seizoen. Kris Commons (2) en Teemu Pukki waren de andere doelpuntenmakers. Derk Boerrigter bleef negentig minuten op de bank. Celtic stevent daardoor nog altijd zonder nederlaag af op de titel in Schotland.

15.31 uur: GOAL CAGLIARI – AC MILAN 1-0
De ploeg van trainer Clarence Seedorf kijkt na een half uur tegen een achterstand aan. Marco Sau straft de slechte uittrap van Milan-doelman Marco Amelia af.

15.15 uur: RUSTSTAND GO AHEAD EAGLES – AJAX 0-0
Ajax worstelt in Deventer met Go Ahead Eagles. In de openingsfase kregen de Amsterdammers een aantal kansen, maar daarna kwam Go Ahead beter in de wedstrijd.

15.00 uur: AFTRAP SERIE A
In Italië zijn de wedstrijden van het middagprogramma begonnen. AC Milan-trainer Clarence Seedorf stuurde Urby Emanuelson en Nigel de Jong opnieuw als basisspelers het veld in.

14.51 uur: RUSTSTAND SHEFFIELD UNITED – FULHAM 1-0
Fulham gaat met een achterstand de rust in. De ploeg van manager René Meulensteen, die Maarten Stekelenburg op de reservebank zette, heeft nog 45 minuten om een afgang in het FA Cup-toernooi tegen de nummer 21 van de League One te voorkomen. Namens Sheffield was Chris Porter verantwoordelijk voor de enige treffer tot dusver.

14.30 uur: AFTRAP GO AHEAD EAGLES - AJAX
In Deventer rolt de bal. Ajax kan bij een zege twee punten voorsprong nemen op Vitesse, dat zojuist met 1-1 heeft besloten tegen NEC. Zoals gemeld is het treffen in Deventer de enige wedstrijd van 14.30 uur aangezien FC Groningen-FC Twente werd afgelast vanwege de winterse omstandigheden.
Opstellingen:
Go Ahead Eagles: Room; Schmidt, Vriends, Van der Linden, Schenk; Overgoor, Rijsdijk, Türüç; Antonia, Kolder, Houtkoop.
Ajax:
Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen; Klaassen, Blind, Serero; De Sa, Sigthórsson, Bojan.

14.27 uur: EINDSTAND HELLAS VERONA – AS ROMA 1-3
AS Roma profiteert optimaal van het slippertje van Juventus bij Lazio Roma. De Romeinen winnen met 3-1 bij Hellas Verona, dankzij doelpunten van Adem Ljajic, Gervinho en Francesco Totti. Het verschil is nu nog maar zes punten tussen de twee bovenste ploegen in Italië.

14.24 uur: EINDSTAND EXCELSIOR - JONG PSV 2-1
Lars Veldwijk, in de belangstelling van Roda JC, is opnieuw de grote man bij de Kralingers. Hij scoort twee keer.

Blijdschap in Leeuwarden na het laatste fluitsignaal.

14.22 uur: EINDSTAND SC CAMBUUR – SC HEERENVEEN 3-1
SC Cambuur is de sterkste gebleken in de Friese derby. De treffer van Alfred Finnbogason kwam te laat om de doelpunten van Elvis Manu, Bartholomew Ogbeche en Jody Lukoki ongedaan te maken.

NEC viert het punt met de meegereisde aanhang. Op de voorgrond Jeffrey Leiwakabessy.

14.18 uur: EINDSTAND VITESSE – NEC 1-1
In Arnhem is het ondanks een tumultueus slot met kansen over en weer bij 1-1 gebleven. Vitesse kreeg in de slotfase enkele grote kansen, maar kon het puntenverlies niet meer voorkomen.

14.13 uur: GOAL SC CAMBUUR – SC HEERENVEEN 3-1
Alfred Finnbogason redt de eer voor Heerenveen en schiet de 3-1 binnen.

14.00 uur: AFTRAP SHEFFIELD UNITED - FULHAM
René Meulensteen gaat met zijn Fulham op zoek naar een plek in de achtste finale van de FA Cup. Hij stelt daarbij de Nederlander Chris David op in de basis. Maarten Stekelenburg zit op de bank.

13.57 uur: GOAL SC CAMBUUR – SC HEERENVEEN 3-0
Ook de derde aanvaller van SC Cambuur scoort en beslist daarmee de wedstrijd. Jody Lukoki wordt in de diepte weggestuurd en rondt koelbloedig af.

13.56 uur: GOAL VITESSE - NEC 1-1
NEC komt op gelijke hoogte. Michael Higdon schiet de bal binnen, nadat het speeltuig voor zijn voeten is gevallen na een fout van Jan-Arie van der Heijden. Zo krijgt NEC loon naar werken.

13.52 uur: VITESSE - NEC
Het debuut van Chelsea-huurling Bertrand Traoré is een feit. De aanvaller komt na 66 minuten in het veld bij Vitesse, dat nog altijd met 1-0 voor staat. Wel ontsnapte Jan-Arie van der Heijden even daarvoor aan een eigen goal toen hij een voorzet van Christoph Hemlein tegen de paal tikte.

13.24 uur: GO AHEAD EAGLES - AJAX
Ajax-trainer Frank de Boer heeft zijn opstelling bekend gemaakt. Net als in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles staat Lesly de Sa opgesteld als rechtsbuiten. Dit gaat ten koste van Lasse Schöne. Bojan krijgt als linksbuiten de voorkeur boven Viktor Fischer, terwijl Kolbeinn Sigthórsson in de punt van de aanval staat.
Ajax:

13.20 uur: Zojuist is bekend gemaakt dat de wedstrijd FC Groningen - FC Twente is afgelast, wegens hevige sneeuwval. Arbiter Richard Liesveld besloot het duel geen doorgang te laten vinden vanwege de winterse omstandigheden.

13.20 uur: RUSTSTAND HELLAS VERONA – AS ROMA 0-1
AS Roma heeft de kans om twee punten in te lopen op koploper Juventus en dit lijkt te lukken. Vlak voor rust zet Adem Ljajic het elftal van Kevin Strootman op voorsprong, door een voorzet van Gervinho in te tikken.

13.18 uur: RUSTSTAND SC CAMBUUR – SC HEERENVEEN 2-0
SC Heerenveen heeft zijn handen meer dan vol aan SC Cambuur, dat zowel op als buiten het veld vuurwerk levert en met 2-0 voor staat, dankzij treffers van Elvis Manu en Bartholomew Ogbeche.

13.16 uur: RUSTSTAND VITESSE – NEC 1-0
Vitesse is voor rust de sterkste van Gelderland. Dan Mori maakte vooralsnog de enige goal tegen NEC.

13.14 uur: GOAL SC CAMBUUR – SC HEERENVEEN 2-0
Bartholomew Ogbeche beleeft een droomdebuut bij SC Cambuur. Bij de openingstreffer levert hij de assist en nu kopt de Nigeriaanse spits een vrije trap van Marcel Ritzmaier binnen. Cambuur lijkt op weg naar een overwinning.

13.00 uur: GOAL VITESSE - NEC 1-0
Vitesse komt op voorsprong in de Gelderse derby. Uitgerekend de veelbesproken Dan Mori, de Israelische verdediger mocht niet mee naar het trainingskamp in Abu Dhabi op last van de autoriteiten aldaar, kopt raak na een corner van Christian Atsu. NEC moet nu reageren.

12.34 uur: GOAL SC CAMBUUR - SC HEERENVEEN 1-0
Cambuur komt na vier minuten al op voorsprong. Elvis Manu lobt de bal over Kristoffer Nordfeldt heen. Het stadion van Cambuur ontploft.

Elvis Manu viert zijn treffer met de reservebank.

12.30 uur: AFTRAP VITESSE - NEC
De Gelderse derby is begonnen. Bij Vitesse keert Mike Havenaar na een schorsing terug in de spits en is Dan Mori de vervanger van de geschorste Guram Kashia. Zakaria Labyad en Bertrand Traoré zitten op de bank. Laatstgenoemde, de huurling van Chelsea, kan zijn debuut maken.
Vitesse: Velthuizen; Leerdam, Mori, Van der Heijden, Van Aanholt; Pröpper, Vejinovic, Atsu; Ibarra, Havenaar, Piazon.
NEC: Johnsson; Vermijl, van Eijden, Haitz, Conboy; Stefánik, Rieks, Koolwijk; Hemlein, Higdon, Jantscher.

12.30 uur: AFTRAP SC CAMBUUR - SC HEERENVEEN
Ook de Friese is onderweg. Bij Cambuur is het debuut van Bartholomew Ogbeche opvallend. De Nigeriaan staat in de spits.
SC Cambuur: Droste, Leeuwin, Van der Laan Bijker; El Makrini, Van Moorsel, Ritzmaier; Lukoki, Ogbeche, Manu
SC Heerenveen: Nordfeldt; Van Anholt, Zomer, Dijks, Kum; De Roon, Ziyech, Van den Berg; Slagveer, Finnbogason,

12.30 uur: AFTRAP HELLAS VERONA-AS ROMA
Op bezoek bij Hellas Verona kan AS Roma proberen twee punten dichter bij Juventus te komen. De ploeg uit Turijn speelde zaterdag met 1-1 gelijk bij Lazio. Kevin Strootman is zoals gewoonlijk basisspeler bij de Romeinen. Bij een zege van AS Roma wordt het verschil zes punten.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter. Ook bieden wij een overzicht van al het Voetbal op TV.