VI Flashback: wanvertoning Oranje doet Van Basten pijn

Reacties

Het Nederlands elftal vervolgt zondagavond (18.00 uur) de WK-kwalificatiereeks in en tegen Luxemburg. Tien jaar geleden bleef de wanvertoning van Oranje in het groothertogdom zonder gevolgen (0-1).

VI Flashback: wanvertoning Oranje doet Van Basten pijn

De kranten zijn eensgezind na de uiterst magere overwinning in en tegen Luxemburg: kleurloos, een wanvertoning en een aanfluiting voor het Nederlandse voetbal. 'Voor recordinternational Edwin van der Sar was het het meest pijnlijk. De doelman moest in de slotminuten zelfs tijdrekken. Tegen Luxemburg, een collectief van tegelzetters, verplegers en studenten. Op zijn 35ste is Van der Sar eenzame standaard geworden in een selectie waarin snel nieuwe toonzetters en gezichts- en gezagbepalende spelers moeten opstaan', schrijft het AD.

Worstelend blijft Nederland op 2 september 2006 overeind en blijkt de treffer van Joris Mathijsen in de achttiende minuut de winnende. Enkele hachelijke momenten worden overleefd. De Luxemburgse spits Aurélien Joachim mag zelfs tot twee keer toe alleen op Van der Sar af. De aanvaller, die dan voor de beloftes van VfL Bochum speelt, laat na zijn eerste treffer als international te maken. Hij schiet voorlangs en bij zijn tweede kans lobt hij de bal over Van der Sar en ook het doel.

Opstelling Oranje: Van der Sar; Heitinga (46. Emanuelson), Ooijer, Mathijsen, De Cler; Landzaat, Schaars (46. Vennegoor of Hesselink), Theo Janssen; Van Persie (77. Babel), Huntelaar, Kuijt.

Direct na de wedstrijd zwijgt Van Basten in de kleedkamer. 'Het was niet het moment om al wat te zeggen. Ze beseften zelf ook wel dat ze met deze opvoering voor een absolute wanvertoning hebben gezorgd. Alleen Van der Sar heeft naar behoren gepresteerd. Dit doet pijn, ik ben er verdrietig van', zegt de oud-international na afloop.

'Het niveau van veel spelers vond ik ondermaats', vervolgt Van Basten, die voor de ontmoeting in Luxemburg Martijn Meerdink oproept als vervanger van de geblesseerde Arjen Robben. 'De inzet zag er vreemd uit. Ik had niet gedacht dat dit elftal zó ver zou kunnen afglijden. Of dit consequenties heeft voor bepaalde spelers? Ze merken het nog wel.'

Echt ingrijpen doet de keuzeheer niet. Voor het duel met Wit-Rusland vier dagen later schrapt hij de te verwachten namen. Martijn Meerdink, Kew Jaliens (beiden reserves) en Tim de Cler moeten plaatsmaken voor Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst. Ook Wesley Sneijder, net vader geworden, is weer opgeroepen.

Van Basten is ondanks de wanvertoning in Luxemburg niet van plan zijn plannen te wijzigen. Hij valt ook Klaas-Jan Huntelaar en Denny Landzaat niet af, ook al hebben de vervangers van de gepasseerde Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel weinig indruk achtergelaten. Ook Clarence Seedorf blijft buiten beeld bij Oranje.  

De volgende interland neemt Robin van Persie Oranje bij de hand, met een 3-0 zege op Wit-Rusland als resultaat.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.