VI Flashback: Turkije-trauma voor Hiddink en Seedorf

Reacties

Nederland speelt zaterdag onder leiding van bondscoach Guus Hiddink een cruciale kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Dat brengt de gedachtes terug naar 2 april 1997, toen Oranje met Hiddink een desastreuze avond beleefde in Bursa. Voor Hiddink de start van een ongelukkige relatie met Turkije, terwijl Clarence Seedorf een penaltytrauma opliep. VI.nl staat in de rubriek VI Flashback nog eens stil bij het met 1-0 verloren kwalificatieduel.

VI Flashback: Turkije-trauma voor Hiddink en Seedorf

In het knusse stadion in Bursa lijkt er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor Oranje. Na het dramatische eindtoernooi in 1996 is in de kwalificatiereeks de draad weer opgepakt. De eerste vier duels leverden twaalf punten op, onder meer Wales (7-1) en België (0-3) werden overtuigend aan de kant gezet. Ook in Turkije lijkt Nederland op weg naar een zege, maar na rust loopt alles fout.

De eerste fatsoenlijke mogelijkheid voor de thuisploeg levert in de 53ste minuut namelijk direct een doelpunt op. Hakan Sükür ontsnapt aan de aandacht van de Oranje-defensie en kopt op de voor hem kenmerkende wijze de bal in de bovenhoek. Doelman Edwin van der Sar heeft het nakijken en plots staan de mannen van Hiddink voor een lastige opdracht.

Hiddink kiest vervolgens met aanvallende wissels voor de aanval. Pinchhitter Pierre van Hooijdonk vervangt Aron Winter en buitenspeler Marc Overmars komt voor rechtsback Michael Reiziger. Het lef van Hiddink lijkt vijf minuten voor tijd beloond te worden als Van Hooijdonk naar de grond gaat en de Spaanse scheidsrechter Manuel Diaz Vega naar de penaltystip wijst.

Clarence Seedorf mist een strafschop in de kwartfinale van het EK 1996 tegen Frankrijk, waardoor Oranje wordt uitgeschakeld. In Turkije neemt hij opnieuw zijn verantwoordelijkheid, maar zonder succes.
Clarence Seedorf mist een strafschop in de kwartfinale van het EK 1996 tegen Frankrijk, waardoor Oranje wordt uitgeschakeld. In Turkije neemt hij opnieuw zijn verantwoordelijkheid, maar zonder succes.

Het Atatürk Stadion ontploft van woede en Oranje bezwijkt onder de druk. Wim Jonk, de eerst aangewezene om de toegekende strafschop te nemen, bedankt voor de eer en geeft de verantwoordelijkheid over aan Frank de Boer, maar ook hij laat de kans aan zich voorbij gaan. Zijn tweelingbroer Ronald wil de klus gaan klaren, maar dan heeft de 21-jarige Clarence Seedorf de bal al in zijn handen.

Het is nog geen jaar geleden dat hij in de strafschoppenserie faalde tegen Frankrijk op het EK, maar Seedorf is niet bang. Hij neemt zijn aanloop en ziet de Turkse doelman Rüstü Reçber naar rechts duiken. Seedorf mikt op de andere bovenhoek, maar zijn inzet vliegt over het doel. Het levert de toenmalige speler van Real Madrid bakken van kritiek op en zijn relatie met Oranje zou nooit meer een onverdeeld succes worden.

Voor Hiddink was het eveneens een voorbode van een ongelukkige relatie. Niet zoals Seedorf met strafschoppen, maar wel met de nationale ploeg van Turkije. Het laatste groepsduel met Turkije eindigt in oktober 1997 in Amsterdam in een doelpuntloos gelijkspel. Vijf jaar later versperren de Turken het Zuid-Korea van Hiddink de weg naar eremetaal op het WK 2002. Turkije is in de strijd om het brons met 3-2 te sterk.

Guus Hiddink als bondscoach van Turkije in actie in de Amsterdam Arena.
Guus Hiddink als bondscoach van Turkije in actie in de Amsterdam Arena.

Weer acht jaar later besluit Hiddink zelf als bondscoach aan de slag te gaan bij Turkije, maar hij loopt kwalificatie voor het EK 2012 mis en vertrekt door de achterdeur. Namens de Turken zit hij in november 2010 op de bank bij een interland tegen Nederland. Voor de eindstand van destijds tekent Hiddink zaterdag zonder twijfel: 1-0 voor Oranje. Doelpuntenmaker? Klaas-Jan Huntelaar, die ook zaterdag de beoogde Oranje-spits is. (Pieter Zwart)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.